blog-logo

Se aprind focurile lui Horia în Apuseni – Transilvania

Se aprind focurile lui Horia în Apuseni – Transilvania

Familia Regală, alături de reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, Jandarmeriei Române, istorici, autorități locale și naționale va participa, în perioada 27-28 mai, la Centenarul primei vizite regale în Munţii Apuseni.

În 28 mai 1919, Regele Ferdinand şi Regina Maria s-au deplasat de la Turda spre Câmpeni pentru a participa la inaugurarea podului de fier construit peste Arieş, denumit Podul Ferdinand, care lega comunitățile de români până nu demult despărțite. Construcția inaugurată acum un veac de către
suveranii României Întregite a devenit un simbol al Țării Moților și totodată, al Transilvaniei, simbolul unificării naționale.

La 100 de ani de la acel moment istoric, Podul Ferdinand este de departe unul dintre cele mai importante punți de legătură din Munții Apuseni, care face legătura între moții de pe malul stâng și malul drept al râului Arieș. Având în vedere importanța împlinirii a 100 de ani de la prima vizită a Familiei Regale în Munții Apuseni, a Excelenței Sale, Regele Ferdinand al României și a Excelenţei Sale, Regina Maria a României, va fi refăcut traseul străbătut de suveranii României și punctate cele mai importante evenimente care au avut loc acum un veac în istoria țării noastre. Aceste momente au dus la schimbarea pentru totdeauna a destinelor românilor din zona Munților Apuseni.

100 de ani de administrație românească în Transilvania

Evenimentul se suprapune fericit cu 100 de ani de administrație românească în Transilvania – Centenarul Jandarmeriei Române în Transilvania. Evenimentele sunt organizate de Jandarmeria Română, Jandarmeria Brașov, Jandarmeria Alba, Jandarmeria Cluj, Direcția Generală a Jandarmeriei Municipiului București (care va participa în cadrul ceremonialului cu o escortă de 7 jandarmi călare), Mitropolia Ardealului, Arhiepiscopia Alba Iulia, Centrul pentru Politic Locale Abrud, Uniunea și Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere „Detunata – 5 Moți – Avram Iancu” și susținute de Ordinul Militar Sfânta Maria, primăriile orașelor Câmpeni, Baia de Arieș, Abrud, Avram Iancu, precum și celelalte 33 de sate aparținătoare acestor comune, care reprezintă de fapt întregul Apuseni.

Alte articole:   MedFest - Festival medieval, în Cetatea Făgăraș

„Pentru prima dată, de când sunt inspector șef în cadrul Jandarmeriei Române, cea mai grea și emoționantă misiune a fost aceea de a alege dintre miile de voluntari, care la comanda comandanților lor au făcut un pas înainte pentru a participa la acest eveniment cultural care onorează Jandarmeria Română. 100 de ani de Jandarmerie în Transilvania și de administrație românească în aceste teritorii, dintotdeauna ale națiunii române, reprezintă o continuitate fericită în ceea ce este dat în esență de Constituția României, Articolul 1, «România stat unitar, indivizibil». Prin acest eveniment semnal, Jandarmeria Română transmite că este pregătită să ducă mai departe sarcinile încredințate de Statul Român”, a precizat col. Cristian Elly Paliștan,
inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov.

Startul manifestărilor se va da pe 27 mai la intrarea în orașul Abrud. Aici va avea loc un ceremonial de primire a sabiei lui Ștefan cel Mare și a osemintelor lui Mihai Viteazul, primul mare întregitor de țară și a
Icoanei Maicii Domnului de la Meteora.

Programul va continua cu o conferință care va avea ca temă: „Apusenii și Moții la Centenar Regal”. Dezbaterile vor avea loc în amfiteatrul Școlii de Aplicație.

Alte articole:   Ministerul Finanțelor: Datoria guvernamentală a României, la 50% din PIB în luna mai   

Românii sunt acasă

Prima zi dedicată evenimentului se va încheia la Biserica Pogorârea Sfântului Duh din Abrud cu un Concert Pr. Doru Gheaja şi Pr. Dumitrean și Cenaclul „Lumina Lină “, de unde, la ora 22.00, de la candela icoanei Maicii Domnului un jandarm însoțit de unul dintre urmașii celor 70 de militari români asasinați cu 170 de ani în urmă la Abrud se va aprinde un foc de tabără la mormântul din piața publică din Abrud, urmând ca după aceea, comunitățile din Apuseni alături de preoții ortodocși pe toate marile culmi din Transilvania vor aprinde „focurile lui Horia”.

33 de focuri de tabără înalte de 5 metri vor lumina cele mai înalte culmi ale Apusenilor și Transilvaniei, semn că românii sunt acasă. „Aprinderea pe cele mai înalte culmi ale focului lui Horia, din candela de deasupra icoanei Maicii Domnului, nu face altceva decât să transmită simbolic tuturor celor care poate nu vor să înțeleagă, că Națiunea Română e mai vie ca oricând și că suntem acasă. Nu întâmplător, în această perioadă, pe cel mai înalt munte din Apuseni și Transilvania, de ziua Sfinților Constantin și Elena, a fost sfințită Crucea Martirilor Ortodocși ai națiunii române, tot nu întâmplător, aici vor fi duse, pe masa lui Avram Iancu din casa sa memorială, sabia lui Ștefan cel Mare, osemintele lui Mihai Viteazul, icoana Maicii Domnului de la Meteora, precum și icoana Sfântului Andrei. Iar în seara zilei de 27 mai, în munte, un foc uriaș al românismului nostru va lumina Apuseniul și Transilvania ca să se vadă de departe și să se înțeleagă”, a explicat prof. dr. Liviu Pandele, comandor general al Ordinului Sfânta Maria.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Evenimente importante pentru regalitate

Pe 28 mai, Familia Regală a României se va întâlni cu autorităţile locale din Baia de Arieș, apoi va vizita Monumentul natural „Fagul Împăratului”. Seria evenimentelor va continua la Câmpeni.

Aici va avea loc un ceremonial militar impresionant în Piața Centrală a orașului, dedicat împlinirii a 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei Române în Transilvania, unde se preconizează participarea a mii de oameni.

Programul cuprinde şi un moment festiv dedicat celor 100 de ani de la inaugurarea de către regele Ferdinand şi Regina Maria a podului din Câmpeni. Familia Regală a României și autoritățile locale se vor deplasa apoi la Abrud unde va avea loc inaugurarea muzeului etnografic din casă în care a fost închis Horea în noaptea de 31 decembrie 1784 – 1 ianuarie 1785.

Tot aici este programată și o vizită la spitalul orășenesc edificat cu sprijinul Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria.

Seria evenimentelor dedicate Centenarului Regal în Apuseni va continua în comuna Avram Iancu și în comuna Lupșa. La manifestări vor fi prezenți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române, istorici, autorități locale și
naționale, o parte din evenimente urmând să fie transmise în direct de mass media națională și locală, dar și de trusturile de presă ale Bisericii Ortodoxe Române, Trinitas Tv și Basilica.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.