A doua staţie automatizată de depozitare a deşeurilor reciclabile, deschisă în cartierul Scriitorilor

A doua staţie automatizată de depozitare a deşeurilor reciclabile, deschisă în cartierul Scriitorilor

După ce în urmă cu o săptămână, primul sistem automatizat de depozitare a deșeurilor reciclabile din Brașov, a fost deschis în cartierul Valea Cetății, miercuri, în prezenţa consilierului local Roxana Cojocea, a fost deschisă şi cea de-a doua staţie automatizată de depozitare a deşeurilor reciclabile, în cadrul proiectului pilot al Primăriei Braşov pentru colectare selectivă a deşeurilor de la populaţie.

Noua stație a fost amenajată în cartierul Scriitorilor, pe strada Alexandru Sahia și deserveşte 104 apartamente.

Faţă de staţia din cartierul Valea Cetăţii, noua stație amenajată în cartierul Scriitorilor, are capacitatea de a prelua şi gunoiul menajer, astfel nemaifiind necesară şi o plaformă special amenajată pentru deşeurile nereciclabile.

„Această eco-insulă îi va ajuta pe cetăţeni la o colectare cât mai bună, reducându- se substanţial cantitatea de gunoi menajer, în timp ce cantitatea de deşeuri reciclabile – hârtie, carton, metal plastic, sticlă – va avea o pondere din ce în ce mai mare în cantitatea finală de deşeuri. Noi dorim ca în decurs de maximum trei luni, în urma monitorizării cantităţilor colectate, să se acorde bonificaţii asociaţiilor sau cetăţenilor care colectează selectiv, bonifica ii care vor însemna reducerea facturii de salubrizare. Este important de menţionat că doar persoanele arondate acestei eco-insule o vor putea folosi, deoarece fiecare apartament va avea un cod, sacii aferenţi fiecărui tip de deşeuri colectate selectiv vor avea acel cod, şi doar în baza acestui cod se va putea deschide fanta corespunzătoare categoriei de deşeuri“, a explicat Adrian Stanbeca, şeful staţiei de sortare-reciclare Brai-Cata Braşov.

O parte dintre cetăţenii prezenţi la eveniment, au şi fost instruiţi despre modul în care se utilizează noul sistem şi vor primi, împreună cu vecinii lor, până vineri, sacii de gunoi personalizaţi pe fiecare categorie de deşeuri şi pentru fiecare familie, astfel încât să înceapă să utilizeze noua platformă de colectare.

Alte articole:   Medicament împotriva COVID-19, testat în România

Acces doar cu cod de bare și bon cu tipul de deșeu

Eco-insulele sunt prevăzute cu sistem de identificare a celui care depune deş eurile reciclabile, un sistem de monitorizare a gradului de umplere a recipientelor – care transmite un SMS operatorului în momentul în care sunt pline – şi un sistem de monitorizare video a eco-insulei, precum şi un sistem de odorizare interioară, pentru a preveni răspândirea mirosurilor neplăcute.

Accesul la fiecare recipient de depozitare – hârtie i carton, mase plastice, metal, sticlă, gunoi menajer (în cazul celei din Scriitorilor) – se face automatizat, numai în baza unui cititor de coduri de bare, care scanează codurile de pe sacii menajeri.

Astfel, accesul persoanelor care nu fac parte dintre utilizatorii arondaţi nu este posibil. În mod practic, abonatul va veni cu sacii menajeri la eco-insulă, va scana codul de bare, şi, în urma indicaţiilor de pe display, se va îndrepăta spre fanta corespunzătoare tipului de deşeu, care se va deschide automat. Dacă fanta nu se deschide automat sau, din difereite motive, se închide, există şi posibilitatea deschiderii ei, prin atingerea unui senzor, care rămâne activ o perioadă de timp după scanarea codului de bare de pe sac.

După ce persoana va depune sacul în platformă, trapa se va închide, iar automatul va tipări un bon pe care este specificat numărul de identificare al abonatului, tipul de deşeu, data şi ora depunerii şi cantitatea. Pe fiecare trapă sunt specificate deșeurile care sunt considerate acceptate şi cele care nu se depun acolo, iar verificarea se poate face pe fiecare sac în parte, pentru a se evita nerespectarea regulilor.

Alte articole:   Încă șase decese raportate de la Spitalul județean Suceava, din 25 și 26 martie

Potrivit directorului firmei de salubrizare, Braşovul este primul oraş din ţară care are astfel de sisteme de colectare, a căror valoare este de aproximativ 20.000 de euro.

Foto: Primaria Brasov

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.