Contabilitate financiara vs. contabilitate de gestiune

Contabilitate financiara vs. contabilitate de gestiune

Contabilitate este des intalnit in lumea afacerilor, fiind una dintre cele mai importante functii in orice companie. In termeni simpli, contabilitatea este procesul de inregistrare, sintetizare si analiza a tranzactiilor financiare ale unei intreprinderi.

O afacere poate sa aiba un departament de contabilitate propriu sau sa angajeze o firma de contabilitate care sa se ocupe de situatia financiara a acesteia. Contabilitatea de afaceri contribuie puternic in luarea de decizii potrivite pentru dezvoltarea afacerilor si preconizarea unor rezultate bune.

Tipuri de contabilitate din Romania

Exista mai multe tipuri de contabilitate, fiecare avand sfera sa specifica de activitate. In functie de domeniul in care lucreaza, contabilii se ocupa cu gestiunea si organizarea financiara respectiva. In privinta serviciilor de contabilitate, in Romania exista doua tipuri principale de contabilitate: contabilitatea financiara si contabilitatea interna de gestiune.

Contabilitatea financiara se ocupa de tot ceea ce reprezinta luarea de decizii economice, controlul situatiei financiare in ansamblu. Cea de gestiune interna urmareste administrarea interna din cadrul unei companii. Aici se proceseaza date despre costuri, vanzari, achizitii, bugete si informatii necesare pentru a lua decizii interne.

Dar, in functie de domeniul de activitate, exista: contabilitate a operatorilor economici, contabilitate bancara, contabilitate a societatii de asigurare, contabilitate a ONG/ONP, contabilitate a institutiilor publice si contabilitate nationala.

Fiecare in parte urmareste activitatiile domeniilor reprezentate: banci, institutii financiare, societati de asigurare, ONG, ONP, asociatii, fundatii, institutii publice. Contabilitatea nationala se ocupa cu economia nationala si de toate schimbarile care au loc in acel mediu. Asta inseamna procesarea de documente, statistici, centralizare, situatii financiare ale institutiilor juridice si tot ce inseamna relatii financiare si flux monetar.

Alte articole:   MedLife a preluat Oncocard Brașov

Contabilitatea operatorilor economici este cea care se ocupa cu societatile financiare

Orice companie, indiferent numarul de angajati si nivelul de crestere, care isi desfasoara o activitatea comerciala are nevoie de o firma de contabilitate care sa se ocupe de gestionarea situatiei financiare a acesteia. Intr-adevar, in functie de tipul companiei (PFA, SRL, mica, mijlocie, mare, numar de angajati) exista contabili specializati care sa acopere cu deosebita pricepere si dedicare totalitatea actiunilor desfasurate pentru a gestiona evidenta fiscala si contabilitatea unei firme.

Aceste sunt principalele tipuri de contabilitate care isi desfasoara activitatea in conformitate cu firma pentru care lucreaza. Contabilii sunt specializati pe anumite arii de activitate, ceea ce inseamna ca astazi avem optiunea de a lucra cu oameni specializati in functie de aria noastra de activitate.

Pentru a gestiona cele mai subtile si presante forme de activitate in domeniul contabilitatii, in prezent exista si o aplicatie online care favorizeaza noi proceduri, mult mai eficiente de gestiune. Mai multe informatii despre o astfel de posibilitate, pot fi accesate aici.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap