Pentru ce vă cerem votul în 26 mai

Pentru ce vă cerem votul în 26 mai

Subvenții mai mari pentru fermieri. Fonduri europene mai ușor de atras de beneficiari. Mai multe burse de studiu „Erasmus+” pentru studenți. O Românie puternică într-un Uniune Europeană puternică. Sunt doar câteva dintre obiectivele noastre, ale Partidului Național Liberal (PNL), în viitorul Parlament European și pe care le găsiți în Programul Politic al PNL pentru alegerile europarlamentare.

În data de 26 mai veți merge la vot pentru a alege lista de candidați pe care o considerați cea mai potrivită să vă reprezinte în viitorul Parlament European. Dar, înainte de a vota, aveți dreptul să știți ce obiective are fiecare partid și fiecare candidat care vă cere votul.

De aceea, noi, PNL, am lansat la începutul acestei săptămâni Programul Politic pentru alegerile europarlamentare. Cu alte cuvinte, misiunea noastră în viitorul Parlament. Ce obiective avem. Ce ne propunem. Cum vrem să îmbunătățim viața românilor prin munca noastră în Parlamentul European.

Considerăm că Programul Politic al PNL este de departe cel mai bun program politic lansat în această campanie electorală. Este cel mai bun în primul rând pentru că s-a lucrat temeinic la el. Este rodul a trei luni de muncă.

În cadrul procesului de elaborare a acestui program ne-am întâlnit cu fermieri, ne-am întâlnit cu oameni de afaceri, de la mari întreprinzători, la reprezentanți ai întreprinderilor mici și mijlocii și tineri antreprenori. Am fost in vizite in fabrici, ne-am întâlnit cu medici, cu profesori, cu cercetători, cu studenți și cu elevi. Am dialogat permanent cu aleșii locali ai PNL, cu primari, cu președinți de consilii județene, cu consilieri locali si consilieri județeni, cu parlamentarii PNL și cu comisiile de specialitate din cadrul partidului.

A rezultat un program politic al PNL care are trei atribute principale: 1. este un program proeuropean, 2. este un program realist și 3. este un program concret.

Un program proeuropean

Este un program proeuropean deoarece noi, Partidul National Liberal, ne propunem continuarea procesului de consolidare a Uniunii Europene. Noi credem că România poate fi puternică doar în cadrul unei Uniuni Europene puternice în secolul 21.

Noi vorbim deschis despre avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană și respingem categoric orice tentativă de slăbire, de atacare injustă a Uniunii.

Când vorbim despre avantajele apartenenței României la Uniunea Europeană, cred că este suficient să vă prezint următoarea cifră concretă: de la 1 ianuarie 2007 și până acum, România a primit 52 de miliarde de euro fonduri europene nerambursabile de la Uniunea Europeană. În tot acest timp, am contribuit la bugetul UE cu doar 17 miliarde de euro. Înseamnă că am primit cu 35 de miliarde de euro mai mult decât am contribuit. La fiecare euro alocat la buget, am primit înapoi 3 euro. Aceste fonduri nerambursabile au avut un impact decisiv asupra nivelului de trai actual din țara noastră. După primii 10 ani de la aderare, rata șomajului era în România cu 3,7% mai mică decât ar fi fost dacă nu am fi beneficiat de aceste fonduri europene. Economia României era cu 14% mai mare decât ar fi fost fără fondurile europene. Tot în această perioadă, și acesta este un impact indirect al fondurilor europene, salariul mediu în România s-a dublat și 2 milioane de oameni nu mai sunt expuși riscului sărăciei și excluziuni sociale. Partidul Național Liberal vorbește în această campanie electorală despre toate aceste avantaje ale apartenenței României la Uniunea Europeană fiindcă dorim ca cetățenii României să fie bine informați și să poată lua o decizie în cunoștință de cauză pe 26 mai.

Alte articole:   Cupa „Jandarmeria montană la înălțime!”

Un program realist

Programul nostru politic este unul realist deoarece tot ce ne asumăm în acest document știm că poate fi îndeplinit și știm cum să îndeplinim. Iar un instrument esențial prin care vom îndeplini obiectivele pe care ni le asumăm acum este apartenența Partidului Național Liberal la ca mai puternică familie de partide politice la nivel european: Partidul Popular European. Europarlamentarii PNL beneficiază de experiență și credibilitate la nivelul Partidului Popular European, la nivelul Parlamentului European și vor ști să obțină beneficii concrete pentru România.

Un program concret

Avem un program politic concret fiindcă venim cu lucruri concrete pentru toate categoriile sociale din România. Un punct central al programului nostru electoral îl reprezintă fondurile europene. Prioritatea zero a Partidului Național Liberal în următorul Parlament va fi simplificarea procedurilor de absorbție a acestor fonduri.

Simplificarea atragerii de fonduri europene

Sunt mulți beneficiari de fonduri europene, fermieri, întreprinzători, oameni din sectorul privat, din ONG-uri și primari, care ne spun că accesarea de fonduri europene a fost prea complicată pentru ei. De aceea, PNL susține aplicarea unui set unic de norme și reguli, adică aceleași reguli valabile pentru toate fondurile europene. De asemenea, vrem să eliminăm complet birocrația de la nivel național acolo unde prezența ei nu se justifică.

Alte articole:   Motociclete SMURD pentru ISU Brașov. Sunt dotate cu defribilator, oxigen şi trusă de resuscitare

Un alt obiectiv al nostru este ca România să primească în următorii șapte ani cel puțin la fel de multe fonduri europene cum a primit în ultimii șapte ani, chiar dacă eventuala ieșire a Marii Britanii din UE va duce la o scădere a bugetului total al Uniunii.

Pentru fondurile structurale și de coeziune, adică principala categorie de fonduri europene, din care se construiesc autostrăzi, linii ferate de mare viteză și spitale regionale, Comisia Europeană propune României 27 miliarde de euro în următorii șapte ani față de 25 de miliarde de euro cât am avut pentru perioada 2014 – 2020. Dar, în timp ce nouă ni se propun 2 miliarde de euro mai mult, adică +8%, Ungariei și Poloniei li se propun -23%, respectiv, -24%. Noi suntem mulțumiți cu +8%, dar fiți siguri că maghiarii și polonezii vor fi nemulțumiți cu -23%, -24% și vor urma negocieri extrem de dure între guvernele statelor membre ale UE și între europarlamentari. Iar câtă vreme Guvernul României, pe care îl cunoașteți cu toții, este format din miniștri care nu pot negocia nimic bun pentru țara noastră, va reveni în sarcina europarlamentarilor români să influențeze în bine negocierile pentru fondurile europene ce vor fi alocate României în următorii șapte ani.

Creșterea subvenției la hectar pentru fermierii din România

Ne propunem, totodată, sporirea subvenției la hectar pentru fermierii din România până la nivelul mediu al subvenției din țările membre ale Uniunii Europene.

Aproape un sfert din orașele și municipiile României nu beneficiază de rețea de gaz. Noi vom solicita și ne propunem să obținem fonduri europene pentru a extinde rețeaua de gaze până în fiecare oraș din țară și pentru a dubla numărul comunelor din România care au acces la o rețea de gaze.

Tot la lucruri concrete: dublarea fondurilor europene alocate pentru cadastrare, astfel încât să putem finaliza cadastrarea în România.

Mai multe burse „Erasmus+” pentru studenții din România

Vom fi alături de tinerii studenți români care doresc să studieze în străinătate și ne propunem creșterea numărului de burse de studiu „Erasmus” pentru studenții români, de la aproximativ 8.000 burse anual, la 20.000 de burse anual. Vrem ca fiecare student român cu note bune să aibă șansa de a studia măcar un semestru sau un an în străinătate cu ajutorul burselor Erasmus.

Alte articole:   Încep lucrările de modernizare a rețelelor de apă, în zona Onix

Un alt obiectiv al PNL pentru tineri este continuarea Programului „DiscoverEU” prin care fiecare tânăr de 18 poate călători gratuit cu trenul prin Europa timp de până la 30 de zile.

În anul 2018, anul în care eu am fost negociator-șef al Parlamentului European pentru întreg bugetul Uniunii Europene, am obținut în premieră finanțare pentru acest program.

Datorită finanțării pe care am obținut-o pentru „DiscoverEU”, peste 1000 de tineri români au beneficiat deja de acest program. „DiscoverEU” s-a dovedit un succes și vrem să devină unul dintre programele permanente dedicate tinerilor europeni, la fel cum este Programul „Erasmus+”.

Comisia Europeană a propus deja continuarea programului pentru perioada 2014 – 2020, iar obiectivul nostru, al PNL, este ca 40.000 de tineri români să beneficieze de acest program în următorul mandat al Parlamentului European. Dorim ca tinerii români să cunoască Europa, să cunoască realitatea din țările în care vor lucra sau din care vor veni colegii de-ai lor alături de care vor lucra, fiindcă tinerii de astăzi vor lucra cot la cot alături de tineri din Portugalia, din Suedia, din Polonia așa cum vor lucra cot la cot alături de tinerii din Timișoara, din Cluj, din Iași sau din Constanța.

Aderarea la zona euro

Vrem continuarea procesului de integrare europeană. Ne propunem ca, de îndată ce România va îndeplini condițiile tehnice de aderare la zona euro, să milităm pentru a obține cât mai repede aprobarea Parlamentului European pentru aderarea țării noastre la zona euro.

Nu în ultimul rând, vrem ca toate deciziile pe care viitorul Parlament European le va lua să fie bune pentru România, dar evident să fie bune și pentru Europa în ansamblu. Și, de aceea, ne vom gândi la binele României, dar ne interesează, evident, și care este impactul deciziilor noastre pentru Europa în ansamblu fiindcă Europa este casa noastră și, cum am spus la început, cu cât Europa este mai puternică, cu atât România este mai puternică.

Combaterea „fake news”

Vedem că valorile europene fundamentale, precum libertatea, democrația și statul de drept, sunt atacate în unele state membre ale Uniunii Europene. De aceea, propunem și vom susține înființarea unui mecanism european de supraveghere și apărare a statului de drept în toate statele membre ale Uniunii Europene. PNL susține și înființarea unui centru permanent pentru combaterea știrilor false, a dezinformării și a propagandei, adică așa-numitul fenomen „fake news”.

Acestea sunt obiectivele de început pe care vi le propunem pentru mandatul pe care ni-l veți da în viitorul Parlament European. Ele reprezintă doar punctul de plecare fiindcă, așa cum este normal, în următorii 5 ani vor mai apărea alte provocări și nevoi la nivel european pe care nu le putem ști de acum. De aceea, ne propunem să exercităm atribuțiile în următorii 5 ani în condiții de maximă transparență și să comunicăm de fiecare dată obiectivele noastre pe fiecare dosar important ce se va discuta în Parlamentul European.

Siegfried Mureșan

Articol comandat de Partidul Național Liberal – PNL
                                       Executat de SC SED MEDIA SRL
                                       CUI mandatar financiar coordonator: 41190007

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.