blog-logo

Un nou virus periculos se răspândește în România. Ce spun specialiștii

Un nou virus periculos se răspândește în România. Ce spun specialiștii

Specialiștii avertizează că un nou virus – virusul hepatic E a apărut în țara noastră, care, de la începutul anului a afectat patru persoane, din regiunea Moldovei.

Hepatita E, care apare din cauza igienei precare şi a cărnii de porc neprocesate termic, poate da forme severe de boală, însă afecțiunea poate fi tratată cu succes în cazul majorităţii pacienţilor, dar este mai periculoasă pentru femeile însărcinate.

Cu prilejul lansării unui program național de combatere şi control al hepatitelor virale, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balş” din București, Adrian Streinu Cercel a făcut câteva precizări privind acest virus.

„Este un virus cu transmitere prin circuit pe cale orală. Şi pentru asta vreau să atrag atenţia cum se folosesc grupurile sanitare. Dacă foloseşti mâna dreaptă pentru a te şterge, deschizi robinetul cu mâna stângă, altfel laşi pe robinet ce ai luat de acolo. Acest virus aşa se transmite”, a explicat la Digi TV Adrian Streinu-Cercel.

La rândul său, medicul primar gastroenterologie de la Institutul Clinic Fundeni, Liliana Simona Gheorghe, a precizat faptul că trebuie să avem foarte mare grijă de igiena noastră şi la tipul de carne de porc pe care o consumăm.

 „Accesul la teste e limitat şi mare atenţie la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândeşte”, a spus Liliana Gheorghe.

Ministerul Sănătăţii şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au lansat un plan naţional pentru controlul hepatitelor virale în România. Ţara noastră îşi propune să elimine hepatita B şi hepatita C până în anul 2030.

„Scopul este de a minimiza amploarea hepatitei virale prin reducerea transmiterii, reducerea morbidității și mortalității, asigură accesul la serviciul de prevenție, testare, îngrijire și tratament”, a spus Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

În Europa, 4,7 milioane de oameni sunt infectaţi cu hepatita B şi 3,9 milioane cu virusul hepatitei C. Iar 10 la sută din totalul bolnavilor de hepatită din Europa sunt români.

Alte articole:   „Din inimă de român”, recital dedicat Unirii Principatelor Române, mâine, la „Casa Mureșenilor”

Foto: arhiva/dcnews.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate