blog-logo

Lovitură pentru DNA: Deputatul PSD Mihai Popa, achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție

Lovitură pentru DNA: Deputatul PSD Mihai Popa, achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție

Procurorii brașoveni de la DNA au primit o nouă lovitură, de data aceasta în dosarul instrumentat împotriva deputatului PSD Mihai Popa.

Judecatoarele de la Inalta Curte de Casatie si Justitie l-au achitat miercuri, 15 mai 2019, pe deputatul PSD Mihai Valentin Popa într-o cauza privind presupuse fapte de santaj si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. 

Achitarea a fost pronuntata de catre doua dintre cele trei judecatoare din complet. Solutia a fost data pentru ambele capete de acuzare in baza art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedura penala: „fapta nu este prevazuta de legea penala”. Sentinta poate fi atacata cu apel la un complet de 5 judecatori al instantei supreme.

Iata minuta hotararii nr. 200/2019 pronuntate de ICCJ din dosarul nr. 3521/1/2017:

Cu majoritate: Respinge, ca inadmisibila, cererea formulata de inculpatul Popa Mihai Valentin privind sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 din Legea nr. 78/2000. Cu recurs in termen de 48 de ore de la pronuntare. Pronuntata in sedinta publica, azi, 15 mai 2019. Cu opinie separata in sensul admiterii sesizarii Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.13 din Legea nr. 78/2000

Respinge cererea formulata de inculpatul Popa Mihai Valentin privind schimbarea incadrarii juridice din infractiunile de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, santaj prev. de art. 13/1 din Legea 78/2000, raportat la art. 207 alin. 1 din Cod penal, si folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal, intr-o singura infractiune de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, in forma continuata.

Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achita pe inculpatul Popa Mihai Valentin pentru comiterea infractiunii de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000 (fapta din aprilie 2017 – iulie 2017).

Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achita pe inculpatul Popa Mihai Valentin, pentru comiterea infractiunii de santaj prev. de art. 13/1 din Legea 78/2000, raportat la art. 207 alin. 1 Cod penal.

Conform art.396 alin.5 C.proc.pen. rap. la art.16 alin.1 lit.b teza I C.proc.pen., achita pe inculpatul Popa Mihai Valentin pentru comiterea infractiunii de folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000 (fapta din 19 septembrie 2017).

In baza art.275 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea cauzei raman in sarcina statului. Cu drept de apel in 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Pronuntata in sedinta publica, azi, 15 mai 2019”.

Dupa cum puteti citi mai sus, in aceeasi sedinta de miercuri, completul condus de Lucia Rog a respins solicitarea deputatului Mihai Popa de a fi sesizata CCR cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 13 din Legea nr. 78/2000.

Alte articole:   VIDEO Țeapă marca Carrefour. Ce a pățit un brașovean care a cumpărat un produs

Redam textul articolului respectiv:

Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”.

Pe 30 octombrie 2017, Directia Nationala Anticoruptie a anuntat punerea sub control judiciar, iar aproape luni mai tarziu (pe 21 decembrie), trimiterea in judecata a deputatului PSD Mihai Popa, acuzandu-l ca l-ar fi santajat cu demiterea pe un primar de municipiu din judetul Brasov, cerandu-i in schimb s-o mentina in functie pe o protejata a parlamentarului. Aceasta s-ar fi aflat in pericol de revocare dupa mai multe nereguli pe care i le-ar fi gasit Curtea de Conturi in activitatea de conducere de la nivelul unui spital din acel municipiu.

Alte articole:   DAS: Precizări legate de distribuirea tichetelor din cadrul campaniei ,,Dar din suflet pentru seniori''

In legatura cu acuzatia de folosire a influentei, DNA l-a inculpat pe Mihai Popa pentru ca alt primar (de data aceasta dintr-o comuna) i-ar fi cerut parlamentarului sa intervina pentru ca reprezentantii scolii din acea comuna sa nu fie sanctionati de catre Directia de Sanatate Publica Brasov.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate