blog-logo

Zeci de mii de oameni la coborârea Junilor în Cetate

Zeci de mii de oameni la coborârea Junilor în Cetate

Aproximativ 50.000 de turiști și brașoveni au participat în Duminica Tomii, la cea mai mare sărbătoare a Braşovului, Parada Junilor.

Ca în fiecare an, la paradă au participat cele 7 grupuri de Juni: Junii Tineri, Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanţi, Junii Braşovecheni, Junii Roşiori şi Junii Albiori, care s-au adunat în Piața Unirii, în jurul Troiţei Căpitanului Ilie Birt, unde au cântat „Hristos a înviat”.

Defilarea Călare prin oraş a început la orele 11.00, când  junii au coborât spre centrul orașului călare pe cai împodobiți cu harnașamente împodobite cu panglici tricolore și flori, parada fiind însoțită pe tot traseul de fanfara Academiei de Aviație „Henri Coandă” care a intonat diferite marșuri.

Alte articole:   Bode: Alocarea banilor pentru reabilitarea drumurilor naționale nu s-a mai făcut în funcție de influența “baronilor” locali

Traseul paradei călare a Junilor a fost cel tradiţional, respectiv Piaţa Unirii – Strada Constantin Brâncoveanu- George Bariţiu – Piaţa Sfatului – str. Mureşenilor – Bulevardul Eroilor – str. Republicii – Piaţa Sfatului – str. Apolonia Hirscher – str. Poarta Schei – str. Prundului – str. Pe Tocile – str. Podul Creţului.

Conform tradiției Junii au salutat după datina străbună lumea adunată pe străzi cu „Hristos a înviat”, iar oamenii au răspuns „Adevărat a înviat” .

Pe tot traseul, Junii Braşovului au fost întâmpinaţi de braşoveni şi turişti de pretutindeni, numărul estimat al participanţilor fiind de 50 de mii.

La Casa Junilor, Junii Braşovului au fost întâmpinaţi de oficialităţi locale şi centrale, printre care s-au aflat ministrul Culturii, Daniel Breaz şi primarul Braşovului, George Scripcaru.

„Aceasta tradiție, această coborâre a junilor din Șcheii Brașovului, reprezintă un eveniment de ținută culturală și îi felicit pe toți cei care sunt implicați în păstrarea acestor tradiții. Am văzut nu doar oameni simpli, am văzut din mai multe paliere ale societății, oameni care sunt dornici de păstrarea tradițiilor. Îi felicit încă o dată și le mulțumesc pentru faptul că păstrează tradițiile în municipiul Brașov și nu numai tradițiile brașovene, tradițiile întregii Românii și ale românilor. Toate aceste evenimente culturale care se desfășoară România, pe baza unor proiecte depuse la Ministerul Culturii, vor fi sprijinite din punct de vedere financiar, astfel încât dezvoltarea și continuitatea lor să fie făcută de la un an la altul.”, a declarat ministrul Daniel Breaz.

Parada a continuat spre Piața Unirii, pe străduțele din Șchei, până la Pietrele lui Solomon, unde cele șapte cete au aruncat buzduganul, au îndeplinit ritualul cântării Troparului Învierii și al Horei Junilor, apoi au pornit petrecerea câmpenească.

Alte articole:   Avertizare Infotrafic: Carosabil umed pe DN1, între Bucureşti și Braşov

Din nefericire la sărbătoarea junilor brașoveni, un bărbat a fost lovit de un cal.

Foto: Camelia Vlad

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.