blog-logo

Festivalul Filmului Francez, la Cinemateca Patria

Festivalul Filmului Francez, la Cinemateca Patria

Cele mai noi filme ale regizorilor francezi, dar şi filme-cult, vor rula la Cinemateca Patria unde va avea loc Festivalul Filmului Francez din România.

În perioada 8-19 mai 2019, cele 23 de filme inedite ale festivalului vor călători în 13 orașe, cu 146 de proiecții în București, Cluj, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Buzău, Constanța, Pitești, Sfântu Gheorghe, Sinaia și Suceava. 

La Brașov, cea de-a 23-a ediţie, Festivalul Filmului Francez din România se va desfășura în perioada 9-11 mai.

Unul dintre evenimentele far ale Sezonului România-Franța, actuala ediție Festivalul Filmului Francez propune o temă care transcende timpul – „Paris, toujours…” – purtând publicul printr-un periplu cinematografic având ca reper capitala Franței, de la momentul fondator al Revoluției din 1789 până într-un prezent al tinerei generații, ce oscilează între deziluzie și dorința de reinventare.

Alte articole:   Final de an trist pentru Kids Tâmpa în Liga Elitelor

Acest slogan este firul conducător al unei programări extrem de diverse, publicul clujean fiind invitat să descopere o selecție de 18 de filme inedite, structurate în jurul a patru secțiuni devenite reper de-a lungul edițiilor precedente: Competiția tinerilor regizori, Panorama filmelor franceze ale anului, Săptămâna Cahiers du Cinéma și Retrospectiva.

Tinerii cineaști se bucură de o atenție deosebită în Competiția ce reunește șase regizori aflați la primul sau al doilea lungmetraj, într-o selecție ce cuprinde dramă, comedie, animație și documentar.

Panorama propune 8 filme ale unor regizori consacrati – Stéphane Brizé, Christophe Honoré, Agnès Jaoui sau Gilles Lellouche–, care s-au impus în festivaluri și în sălile de cinema

Alte articole:   Ninsoare și viscol - Cum va arăta vremea în luna decembrie și câtă zăpadă vom avea de Crăciun

Săptămâna Cahiers du Cinema – la muse roumaine: cu Genica Athanasiou, Aurora Cornu și Elvire Popesco, într-o selecție alcătuită de criticul Joachim Lepastier cine-concert Karpov not Kasparov

Retrospectiva este dedicată lui Claire Simon, realizatoare prolifică în a cărei filmografie se îmbină  documentarul și ficțiunea. Adeptă a transformării prezentului în prezență, acțiunii în istorie, omului în erou și locului în spațiu, Claire Simon este o realizatoare neconvențională, care încarnează diversitatea cinematografiei franceze contemporane.

Toate filmele sunt prezentate în limba franceză, cu subtitrare în limba română. Prețul unui bilet întreg este de 15 lei și 13 lei tarif redus pentru elevi, studenți, seniori.

Organizator al evenimentului este Institutul Francez din România.

Alte articole:   Tânărul plecat dintr-un spital brașovean a fost găsit

Programul complet al Festivalului AICI.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.