Hristos a Înviat! Sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi!

Hristos a Înviat! Sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi!

Învierea Domnului este cea mai importantă sărbătoare creştină, care ne oferă mântuirea. Dacă Hristos nu ar fi murit şi nu ar fi înviat, zadarnică ar fi fost credinţa noastră, aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel.

Este o sărbătoare a luminii, căci Hristos este lumina cea adevărată, trimisă nouă de către Tatăl din ceruri. El s-a răstignit pentru noi, a înviat şi odată cu învierea Sa este posibilă şi învierea noastră în sens spiritual. 

Să aveți parte de sărbători fericite și liniștite alături de cei dragi!

newsbv.ro

Pastele crestin isi are originea in Pastele evreiesc, numit Pesach. Aceasta sarbatoare dureaza opt zile si, spre deosebire de Pastele crestin, care nu are o data fixa, ci trebuie sa cada intr-o Duminica, Pesach-ul este o sarbatoare cu data fixa si poate sa inceapa in orice zi a spatamanii.

Prin Pesach evreii sarbatoresc eliberarea din robia egipteana. Pentru prima data, Pastele a fost sarbatorit in jurul anului 1400 inainte de Hristos (conform Scripturilor, data la care evreii au parasit Egiptul). In Vechiul Testament (Exodul/Iesirea) este prezentat felul in care se sarbatorea Pastele in timpul lui Moise.
Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, in fiecare dintre familiile evreilor a fost sacrificat cate un miel. Apoi, cu sangele mielului au fost unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau. In noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intii nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa singele mielului (a 10-a plaga trimisa de Dumnezeu pentru a-i pedepsi pe egipteni). In casele evreilor nu a murit nimeni pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus singele mielului pe usile lor.

Alte articole:   Căruță lovită de mașină pe DJ 112J, între Dumbrăvița și Codlea. Căruțașul a ajuns la spital

Semnificatia Pastelui crestin difera fundamental de semnificatia Pesach-ului. Prin aceasta sarbatoare crestinii sarbatoresc Invierea lui Iisus Hristos, triumful asupra mortii, triumf care a devenit triumful tuturor oamenilor care il primesc pe Iisus in viata lor. Iisus a suferit si a murit pentru cruce pentru pacatele oamenilor, pentru a scapa omenirea de povara pacatului primordial si apoi a inviat din morti aratind lumii ca moartea fi invinsa.

Prin Iisus Hristos, Dumnezeu a reinnoit legamantul facut cu israelitii si acest legamant nu se mai adreseaza doar evreilor ci tuturor oamenilor care vor sa primeasca iertarea pacatelor prin jertfa lui Iisus Hristos.
„Fiindca atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, ca a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede in El, sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica.” Ioan 3:16

In ultima seara petrecuta impreuna cu apostolii, Domnul Iisus Hristos a instituit noua sarbatoare a Pastelui. Masa de Paste a capatat o noua semnificatie: „Luati, mancati; acesta este trupul Meu” a zis Domnul despre painea de Paste. „Acesta este sangele Meu, sangele legamantului celui nou”.
Pentru a intelege semnificatia cinei de Paste putem sa citam Evanghelia dupa Ioan (Ioan, VI 47-58)

„47. Adevarat, adevarat zic voua: Cel ce crede in Mine are viata vesnica.
48. Eu sunt painea vietii.
49. Parintii vostri au mancat mana in pustie si au murit.
50. Painea care se coboara din cer este aceea din care, daca mananca cineva, nu moare.
51. Eu sunt painea cea vie, care s-a pogorat din cer. Cine mananca din painea aceasta viu va fi in veci. Iar painea pe care Eu o voi da pentru viata lumii este trupul Meu.
52. Deci iudeii se certau intre ei, zicand: Cum poate Acesta sa ne dea trupul Lui sa-l mancam?
53. Si le-a zis Iisus: Adevarat, adevarat zic voua, daca nu veti manca trupul Fiului Omului si nu veti bea sangele Lui, nu veti avea viata in voi.
54. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica, si Eu il voi invia in ziua cea de apoi.
55. Trupul este adevarata mancare si sangele Meu, adevarata bautura.
56. Cel ce mananca trupul Meu si bea sangele Meu ramane intru Mine si Eu intru el.
57. Precum M-a trimis pe Mine Tatal cel viu si Eu viez pentru Tatal, si cel ce Ma mananca pe Mine va trai prin Mine.
58. Aceasta este painea care s-a pogorat din cer, nu precum au mancat parintii vostri mana si au murit. Cel ce mananca aceasta paine va trai in veac.”

Alte articole:   Mai multe localități din județul Brașov sub cod galben de ceață

Prin Invierea lui Hristos putem intelege scopul existentei omenesti, putem privi spre „zarea vesniciei”, putem intelege si accepta moartea: ne-am nascut pentru a trai si muri, murim pentru a invia si inviem pentru a trai in veci cu Hristos.
„Fiindca plata pacatului este moartea: dar darul fara plata al lui Dumnezeu este viata vesnica in Iisus Hristos, Domnul nostru.” Romani 6:23

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

39 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap