Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Ziua tăcerii adânci

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor. Ziua tăcerii adânci

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor, în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului.

În această zi credincioşii se roagă, îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii şi se pregătesc pentru ca seara să ia parte la slujba de Înviere.

Sâmbata Mare, este ziua în care creştinii ortodocşi prăznuiesc îngroparea trupească a Mântuitorului Iisus Hristos şi pogorârea în iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricăciune a fost mutat spre viaţa veşnică.

Sâmbăta cea mare este deci ziua tăcerii adânci dinaintea Învierii, în care Hristos sfărâmă moartea în iad şi cheamă la Înviere întreaga umanitate.

După patimile suferite în zilele anterioare, culminând cu Vinerea Mare, zi în care a fost răstignit, ziua de sâmbătă este o zi de așteptare a Învierii Domnului.

În această zi, în casele oamenilor, în paralel cu așteptarea Învierii, se pregătesc bucate și se curăță casa.

Tradiția spune că în Sâmbăta Mare trebuie să fie sacrificat mielul și se găsesc bucate tradiționale, se pun la punct ultimele rămșițe de dezordine din casă și se fac ultimele retușuri la hainele de Paști.

Înaintea slujbei de Înviere, femeile au sarcina de a pregăti un coș cu mâncare, pe care îl vor duce la biserică pentru a fi sfințit. În coș se așează un prosop curat, o lumânare albă, ouă roșii, cozonac, pască, drob, zahăr, făină, ulei, doi-trei căței de usturoi și o ramură de busuioc. Toate acestea trebuie acoperite cu un prosop pe care îl au, în semn de prețuire a sărbătorii și mândrie personală.

Alte articole:   Un şofer băut a refuzat să i se recolteze probe biologice

Tradiții și superstiții în noaptea de Înviere

Pentru protecția casei, înainte de Înviere se aşeză o bucăţică de fier sub prag, care va rămâne acolo până după Paști.

În această zi nu se doarme. Se spune că în această noapte, cerurile sunt deschise și Domnul vede înăuntrul ființelor, așa că dorințele fiecăruia sunt mai ușor de îndeplinit.

De asemenea, există credinţa că cerurile se deschid, permiţând sufletelor celor morţi să se întoarcă acasă, pentru a-şi proteja rudele dragi.

La Înviere este bine să te îmbraci cu o haină nouă, îmbrăcămintea nouă, la fel ca şi apa, are un rol purificator.

Potrivit credinței populare, dacă prima persoană care îţi intră în casă este bărbat, vei avea noroc tot anul.

Cei care ciocnesc ouă în noaptea de Înviere se vor întâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, se zice că oul crăpat trebuie să îl dai celui care ți l-a spart, altfel îl vei mânca stricat în viață de apoi.

Dacă descoperi un ou cu două gălbenușuri e semn de căsătorie.

Când mergi la biserică e bine să aduci cu tine apa sfințită. După noaptea Învierii pastreaz-o, căci îți va aduce noroc. În tradiție se zice că apa păstrată de la slujbă de Paște căpăta proprietăți vindecătoare.

Alte articole:   Întreruperi de curent în trei localități din județul Brașov
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.