Viitor aici, ACASĂ!

Viitor aici, ACASĂ!

Tinerii reprezintă o categorie socială pe care Guvernul PSD pune un mare accent prin măsurile de guvernare adoptate. Sunt măsuri ce vin în întâmpinarea acestora, dându-le posibilitatea de a accesa programe importante și de mare ajutor pentru dezvoltarea lor personală și profesională în propria țară. Iată doar câteva exemple de programe, implementate de Guvernul României, promise în campania din 2016 și concretizate deja, dupa 2 ani de guvernare. „INVESTEŞTE ÎN TINE”, un program guvernamental ce are ca scop principal asigurarea susţinerii financiare pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 ani şi 26 de ani, integraţi în sistemul de învăţământ sau care efectuează cursuri de specializare.

Prin acest program se facilitează accesul la finanţare pentru tineri, prin garantarea de către stat (în procent de 80% din valoarea expunerii principale), a unor credite cu dobândă 0 în limita unui plafon maximal de creditare de 40.000 lei.  Acest program vizează și persoanele cu vârsta cuprinsă între 26 ani şi 55 ani, în măsura în care acestea sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau, după caz, efectuează cursuri de reconversie şi/sau specializare profesională. Suma acordată poate fi suplimentată cu până la 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării creditului.

Creditul se acordă pentru o perioadă de 10 ani. Destinaţia creditului este de a acoperi nevoile beneficiarilor şi familiilor acestora privind educaţia, sănătatea, cultura, sportul şi de habitat. De asemenea, se consideră eligibile următoarele cheltuieli ale beneficiarului, inclusiv ale familiei acestuia: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare/calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; plata chiriei, a cheltuielilor de întreţinere şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti; o parte din cheltuielile pentru construcţia sau achiziţia unei locuinţe; cheltuielile pentru modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, produselor de protezare/ortezare, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; achiziţionarea de calculatoare, laptopuri, imprimante, softuri de specialitate; abonamente sau bilete culturale: cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee; costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; achiziţia de articole sportive, instrumente muzicale şi alte echipamente necesare pregătirii profesionale în învăţământul de specialitate (tehnic şi de artă); taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; cheltuielile de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri.

Alte articole:   Unii vor să muncească cu orice preț în România

Această măsură face parte din programul de guvernare PSD și urmăreşte facilitarea integrării tinerilor pe piaţa muncii, deoarece este cunoscut faptul că tranziţia tinerilor de la şcoală la muncă este dificilă, fiind o schimbare cu puternic impact economic și social, care necesită măsuri active de stimulare şi susţinere din partea statului.

În calitate de reprezentant al generației tinere, aș dori să reamintesc tuturor tinerilor, două dintre inițiativele Guvernului, pentru anul acesta. Așadar, Guvernul României, prin Ministerul Tineretului şi Sportului – MTS organizează în perioada 08.04-25.10.2019, Concursul naţional de proiecte de tineret 2019. Bugetul total alocat Concursului naţional de proiecte de tineret 2019 este 2.000.000 de lei, cu o limită maximă pe proiect de 50.000 de lei.Concursul național de proiecte de tineret 2019 are două teme. Aplicanţii eligibili pentru Concursul naţional de proiecte de tineret 2019 sunt asociațiile și fundațiile care funcționează în condițiile O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2005 și fundațiile județene pentru tineret și a municipiului București și Fundația Națională pentru Tineret, care funcționează conform Legii nr. 146/2002.

Fiecare solicitant poate depune maximum 2 proiecte la Concursul naţional de proiecte de tineret 2019, dar nu pentru aceeași temă. De asemenea, o altă veste bună este aceea că peste 3.000 de copii români din comunitățile istorice și din diaspora vor beneficia de tabere gratuite din partea Guvernului.

Alte articole:   VIDEO Incendiu la Prejmer

În acest an, este vorba despre un număr record de locuri în patru centre de agrement de la mare şi de la munte. Taberele se vor organiza în perioada 1 iulie – 27 august 2019. Toate detaliile le veți putea găsi și pe www.mts.ro O altă informație importantă pentru tinerii doritori este: Programul Oficial de Internship al Guvernului României, ediţia 2019, organizat de Secretariatul General al Guvernului, în calitate de instituție organizatoare, este dedicat studenților și absolvenților formelor de învățământ din România și din străinătate. Studenții și absolvenții sunt invitați să aplice pentru cele 200 de locuri disponibile în Guvern, ministere, instituții și autorități publice. Programul, ajuns la a VII-a ediție, se va derula în această vară în perioada 15 iulie – 13 septembrie și va oferi participanților posibilitatea să se acomodeze cu modul de lucru al administraţiei publice centrale. â

Dincolo de activitatea zilnică, internii vor participa la discuții și întâlniri de lucru cu miniștri, secretari de stat, specialiști în diferite domenii de competență, precum și la training-uri și workshop-uri tematice.  Pe perioada programului de internship, internii vor beneficia de o indemnizație lunară de internship în valoare de 2.080 de lei brut, iar la finalul perioadei de internship vor primi un certificat de internship din partea Secretariatului General al Guvernului.

Alte articole:   Programul Rabla pentru electrocasnice continuă și în 2020

Prin astfel de măsuri, Guvernul României, prin Ministerul Tineretului și Sportului, dar și prin celelalte ministere implicate, demonstrează faptul că tinerii reprezintă o prioritate în programul de guvernare. Prin inițiative concretizate în fapte reale, creându-le mediul propice de a se dezvolta, personal și profesional, în România, de a avea un viitor solid, aici, acasă.

  • Silviu Achim
  • Consilier local PSD
  • Președinte Organizația Municipală de Tineret PSD Brașov
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.