ÎN DIRECT Marius Dunca, despre cum s-a ajuns la performanțele în turismul brașovean

ÎN DIRECT Marius Dunca, despre cum s-a ajuns la performanțele în turismul brașovean

Președintele PSD Brașov, senatorul Marius Dunca, prezintă la această oră, într-o conferință de presă, ce măsuri a luat Guvernul și ce demersuri se fac pentru promovarea și dezvoltarea turismului la nivel național.

Printre măsurile luate de Guvern este reducerea TVA la 5% pentru turism, precum și acordarea voucherelor de vacanță pentru bugetari. Referitor la acest ultim aspect, Dunca a ținut să-i atragă atenția președintelui Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, că nu este firesc să facă discriminare între angajații Consiliului Județean și cei ai instituțiilor subordonate, precizând faptul că s-au primit sesizări la PSD Brașov din partea unor angajați ai Direcției pentru Protecția Copilului, care nu au primit aceste vouchere de vacanță.

Am primit o adresă la Partidul Social Democrat prin care oamenii au sesizat că de la Consiliul Județean nu le acorda vouchere și lor. Celelalte instituții sau o parte din instituții sau celelalte instituții au primit vouchere de vacanță, dar Direcția Copilului nu au primit. Fac un apel la conducerea Consiliul Județean să acorde vouchere pentru că Guvernul PSD a acordat această lege și există această posibilitate ca toți angajații din sistemul bugetar să primească aceste vouchere. Evident, o astfel de măsură generează dezvoltarea pe orizontală și toți banii se duc în turismul românesc. Beneficiază de aceste vouchere în jur de 1,2 milioane de bugetari, iar suma tuturor acestor vouchere este de peste 400 de milioane de euro care se duc în acest domeniu și observăm că ponderea turismului la Produsul Intern Brut a crescut de la 1,5 la la 2,6%, ceea ce înseamnă creșterea acestui domeniu și dezvoltarea pe orizontală a acești industrii. Dacă ne uităm la Brașov, față de anul trecut, avem avem un număr de 22.500 de nopti în plus pentru aceeași perioadă, în primele două luni, ceea ce este un lucru îmbucurător”, a declarat Dunca.

Față de declarațiile publice făcute astăzi, de conducerea PSD Brașov, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, a transmis
următorul punct de vedere:

„Bugetul repartizat în acest an de Guvernul PSD-ALDE Consiliului Județean Brașov este unul dintre cele mai mici din țară. Un exemplu relevant îl constituie repartizarea cotelor defalcate din TVA pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale pentru anul 2019, repartizare în urma căreia județul Brașov este pe penultimul loc din țară, în contextul în care suntem unul dintre cei mai mari contributori la bugetul de stat”.

Totodată, repartizarea sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale în anul 2019 situează județul Brașov pe locul 33 din totalul de 41 de județe.

Practic, bugetul din acest an nu acoperă necesitățile de funcționare ale județului Brașov. Doar Direcția pentru Protecția Copilului și partea de asistență socială, responsabilități pe care actualul guvern ni le-a transferat în totalitate, cheltuiesc 32% din bugetul de care dispunem.

În legea de acordare a voucherelor de vacanță – art. 1 din Ordonanța Guvernului 8/2009, este prevăzut în mod expres faptul că acestea se pot acorda în funcție de posibilitățile bugetare ale fiecărei instituții. Până în prezent, în condițiile date, a fost imposibilă identificarea sursei în buget pentru aceste vouchere, astfel că am luat decizia pentru aparatul propriu și pentru toate instituțiile subordonate de a nu le acorda.

În cazul în care pe parcursul anului 2019 vom găsi resurse financiare în buget sau dacă guvernul ne va aloca fonduri direct proporționale cu obligațiile pe care ni le-a transferat în responsabilitate, vom putea acorda vouchere de vacanță.”

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.