Performanța antreprenorilor români, una dintre mizele programului de guvernare PSD

Performanța antreprenorilor români, una dintre mizele programului de guvernare PSD

România nu poate crește altfel decât în ritmul în care cresc antreprenorii săi. 

Tocmai de aceea, una dintre piesele centrale din programul de guvernare al PSD 2016-2020, este sprijin și stimulare pentru antreprenori. 

Companiile mari creează multe locuri de muncă și au cea mai mare contribuție la bugetele locale. Însă companiile mici sunt cele care valorifică resursa umană locală cel mai bine și au un potențial crescut de inovare. În acest sens, PSD a implementat măsura 1% impozit pe cifra de afaceri pentru microintreprinderi, crescând plafonul până la care se poate aplica acest mecanism de impozitare, de la cifră de afaceri 500 000 euro, la maximum 1 milion euro. 

Lipsa forței de muncă este una dintre principalele probleme identificate de antreprenori. În acest sens, PSD a lansat un program de subvenționare cu 2250 lei lunar pentru angajarea de șomeri sau calificarea de ucenici, fonduri disponibile prin Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă. Tot Ministerul Muncii subvenționează și costuri cu naveta sau relocarea angajaților care părăsesc localitatea natală pentru un loc de muncă.

Unul dintre domeniile cele mai afectate de lipsa forței de muncă, dar și cu un potențial de creștere foarte mare este turismul.  În acest sector PSD a scăzut cota de TVA la 5% și a infuzat fonduri de peste 400 milioane euro în 2018 prin voucherele de vacanță acordate bugetarilor și cheltuite în țară. 

Alte articole:   Banca Mondială analizează calitatea aerului din Brașov

Legea prevenirii, inițiată de PSD și aflată azi în funcțiune, are rolul de de reda statului rolul de îndrumător al contribuabilului. Legea  este un instrument care, corect aplicat în fiecare speță, reașează relația stat – agent economic pe principiile PARTENERIATULUI, stabilind că instituțiile de control care constantă nereguli, mai întâi fac un plan de măsuri cu termen și abia apoi penalizează, dacă măsurile nu sunt respectate.

Sprijinirea exporturilor este o nevoie pentru economia românească, aflată în creștere continuă. Pornind de la această realitate și de la balanța negativă pe care România o are în cele mai multe domenii cheie, PSD și-a propus încurajarea companiilor românești pe drumul internaționalizării. Dincolo de creșterea clară a acțiunilor de diplomație economică ale Guvernului PSD ALDE,  din 2017 s-a lansat un  program național  anual de sprijinire a firmelor care își doresc să exporte, Ministerul pentru Mediul de afaceri oferind granturi de 5.000 euro pentru firmele care participă la acțiuni  de promovare pe piețe externe.

Peste toate acestea, programul multianual Start Up Nation, bine cunoscut de români,reprezintă cel mai ambițios program de finanțare a antreprenoriatului din ultimii 30 de ani, susținut de la bugetul de stat cu 2 miliarde lei anual, timp de 4 ani. În primul an de la lansare, 2017, programul a generat peste 7500 de noi afaceri și peste  17.000 de locuri de muncă, sprijinind mai ales producția, IT, sectoarele creative. Ediția a doua este în derulare și s-a bucurat de 33 de firme aplicante pentru grantul de 40.000 euro.

Alte articole:   Cinci noi decese din cauza coronavirusului au fost anunțate în România. Bilanțul ajunge la 1.253 de morți

Și fondurile europene au fost mult mai puternic direcționate către sprijinirea start-up-urilor autohtone – avem peste 6000 de firme nou lansate cu fonduri europene – POCU, POR, PNDR. În plus, pentru dezvoltarea capacității afacerilor care deja au un istoric mai mare de un an, în perioada următoare Ministerul Dezvoltării lansează două linii de finanțare din fonduri europene vizând atât microintreprinderile urbane, cu investiții între 25.000 euro și 200.000 euro dar și IMM-uri urban-rural cu investiții până în 5 milioane euro.

În 2018, România s-a situat pe locul 6 în UE, în privința progresului activității antreprenoriale, relevă Raportul anual asupra IMM-urilor europene, realizat de Comisia Europeană. Creșterea activității antreprenoriale se datorează, evident, și acestui set de măsuri clare, implementate de guvernul PSD ALDE în ultimii doi ani, măsuri care au nevoie de continuitate.

  • Roxana Mînzatu
  • Deputat PSD de Brașov
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

De top în Brașov