Cum sunt utilizate fondurile guvernamentale pentru educația din județ

Cum sunt utilizate fondurile guvernamentale pentru educația din județ

Pentru copii este foarte important să aibă cadre didactice respectate și motivate prin salarii. Pentru copii este important și în ce măsură condițiile și confortul din clădirile în care fac școală sunt adecvate, consideră deputatul PSD Roxana Mînzatu.

Parlamentarul amintește că unitățile de învățământ sunt în proprietatea autorităților locale, iar primăriile sau consiliile locale investesc din bugetul propriu, atrag fonduri europene, dar beneficiază și de sprijinul Guvernului, prin Programul Național pentru Dezvoltare Locală PNDL.

Este un program prin care autoritățile locale au posibilitatea să acceseze fonduri și pentru unitățile de învățământ, dar și pentru alte investiții necesare precum apă, canal drumuri.

„Practic, în județul Brașov, avem investiții, din partea Guvernului, de circa 59 de milioane de RON, care înseamnă 37 de obiective de investiție, finanțate prin PNDL 1 și 2, în diverse stadii, toate sunt, desigur, contractate. Pentru toate avem contracte de finanțare semnate. În ceea ce privește creșele, avem două proiecte care înseamnă construcții noi de creșe, în Codlea o creșă mai mare, iar cealaltă din orașul Ghimbav. În ceea ce privește grădinițele, avem 14 obiective de investiții. Se construiesc, cu bani de la Guvernul României, 10 grădinițe noi în județul nostru, în Acriș (Vama Buzăului), în Ungra, în satul Izvor (Tărlungeni), Ormeniș, Moieciu de Sius, în satul Bogata (Hoghiz). În Crizbav și Cristian se construiesc grădinițe noi cu fonduri europene, menționez aceste două localități că au accesat fonduri prin PNDR. În Bunești și Bod, de asemenea, se construiesc cu bani de la Guvernul României grădinițe noi. Avem și patru reabilitări de grădiniță existente, finanțate din bani de la Guvernul României, Grădinița cu program prelungit din Rupea, Grădinița nr.1 din Victoria, Grădinița nr.3 din Zărnești și grădinița din Satu Nou, comuna Hălchiu”, detaliază parlamentarul PSD.

Alte articole:   Mihai Donțu: PNL este împotriva impozitului forfetar

Roxana Mînzatu amintește de investițiile pe care autoritățile le fac cu bani de la Guvern pentru școli, prin alte programe. Prioritate la investiții au școlile care nu au autorizație de funcționare. În județul Brașov se fac 18 investiții în modernizări,  reabilitări, extinderi de corpuri de clădire la școlile existente, dar pot fi și doar dotări.

„Avem la școala din Vulcan cele mai multe proiecte, de dotare cu centrală termică, extinderea unui etaj; avem investiții la școala din Viștea de Jos, la Vama Buzăului Teliu, acolo, din câte știu, este un proiect închis, e vorba de realizarea unei fose septice, investiții în clădirea școlii de la Șinca Veche, de la Sâmbăta de Sus, în satul Ileni (Mândra), la JIbert,  la școala din Holbav avem o extindere, în Hălchiu, în Drăguș, Crizbav, Apața și două școli din Zărnești, școala 1, școala 3 și, de asemenea, la școala din Predeal avem investiții finanțate de govern. În ceea ce privește liceele, avem trei investiții finanțate prin Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, două sunt în orașul Victoria, o investiție la Colegiul Tehnic, cealaltă la Liceul Teoretic și o altă investiție, care din câte știu,  este finalizată la Liceul din Predeal. În plus, un proiect care este contractat, la Compania Națională de Investiții este construirea unei săli de sport în Municipiul Făgăraș, care valorează 4,8 milioane RON”, declară deputatul PSD, Roxana Mînzatu.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap