blog-logo

7 experimente pe care le poți face acasă împreună cu copilul

Copilul tău iubește știința? Îl vezi entuziasmat ori de câte ori află la școală un lucru nou? Cu siguranță, cu ajutorul unor experimente vei reuși să îi fixezi și mai bine informația și astfel să contribui la dezvoltarea inteligenței sale.

Ori de câte ori vei adăuga anumite elemente unele peste celelalte vei observa cum copiii încep să se agațe de toate reacțiile, încearcă să le înțeleagă sensul și astfel să descopere cu ușurință tainele lumii înconjurătoare. Cu ajutorul experimentelor științifice sau a unor jocuri științifice copiii vor fi stârniți să încerce și astfel vor acumula mult mai multe informații decât ți-ai putea închipui vreodată.

7 experimente de încercat acasă împreună cu copilul:

1. Stafidele dansatoare

Numai să îi spui copilului că vei realiza un experiment în care stafidele vor începe să danseze și deja l-ai prins în jocul tău. Va fi extrem de atent la tot ceea ce faci și astfel vei reuși să îi demonstrezi cum funcționează totul. Într-un pahar transparent toarnă un suc carbogazos cât mai puternic. Sucul trebuie să fie de o altă culoare față de stafide pentru a observa cât mai bine contrastul. Peste el adaugă câteva stafide. Stafidele vor începe de-a dreptul să danseze, fiind ajutate de bulele care le ridică de jos în sus. Atunci când acidul nu va mai exista, stafidele se vor opri din dansul lor. Explică-i copilului efectul determinat de reacția bulelor de dioxid de carbon și astfel va înțelege de ce se petrece toate acestea.

Alte articole:   Zărnești: După ce au băut bine, o femeie și-a înjunghiat iubitul

2. Mini oceanul

Într-o sticlă de plastic de 1 litru adaugă apă, dar fără a o umple. Cu ajutorul unui colorant albastru, a unor picături de ulei de floarea soarelui folosit la gătit începe să amesteci întregul conținut. Demonstrează-i astfel că uleiul nu se va dizolva niciodată în apă, acest lucru fiind vizibil.

3. Piperul fugar

Pe o cană plină cu apă adaugă piper. Mai apoi, adaugă săpun lichid pe degetul arătător și atinge linia de piper de pe cană. Va putea observa cum piperul se va da în lături din fața săpunului de pe deget, având de-a face cu un piper fugar.

4. Dansul floricelelor

Vrei să vezi cum floricelele reușesc să danseze? Umple un borcan din sticlă cu apă (circa trei sferturi), adaugă 2 lingurițe de praf de copt. De asemenea, folosește-te de puțin colorant alimentar și adaugă în apa din borcan pentru a o colora. De asemenea ia 10-20 floricele din porumb și adaugă-le în borcan. Mai apoi, pune câteva picături de oțet și vei observa cum popcorn-ul începe de-a dreptul să danseze la numai 60-90 secunde din acest moment.

Alte articole:   Lidl România modifică orarul de funcţionare al magazinelor pentru a face economie de curent

5. Magia de gheață

Un alt experiment îndrăgit de copii este magia de gheață. Într-un pahar cu apă adaugă un cub de gheață. Încearcă să îl determini pe copil să scoată cubul de gheață din pahar cu ajutorul unei sfori. Vei observa cum copilul nu va reuși deloc să facă acest lucru, chiar și după multe încercări. Roagă-l să stea cu mâinile la ochi, timp în care adaugi peste gheață puțină sare și mai apoi pune-l să repete acțiunea. De această dată va putea scoate cubul de gheață cu ajutorul unei sfori cu mult mai multă ușurință.

Nu uita să îi explici fenomenul.

Alte articole:   Utilizatorii Instagram sunt vizaţi de o campanie phishing. Recomandările specialiștilor

6. Cerneala invizibilă

Cu ajutorul unei pensule sau a unui bețișor roagă-l pe copil să scrie un anumit lucru pe o coală albă de hârtie, utilizând suc de lămâie.

Lasă să se usuce cât mai bine planșa și apoi așează planșa pe care a scris în dreptul unui bec, scrisul copilului devenind vizibil atunci când sucul de lămâie a început să se usuce.

7. Ouăle plutitoare

Într-un pahar adaugă apă, până se umple trei sferturi. Mai apoi pune 6 linguri de sare și completează restul paharului cu apă. Pune deasupra un ou crud și vei vedea cum acesta începe să plutească pe suprafața apei. Povestește-i copilului că apa sărată este mult mai densă decât apa plată, așadar orice obiect poate pluti, până chiar și oul.

Toate aceste experimente științifice pot fi făcute cu multă ușurință acasă, așa că lasă-l pe copil să experimenteze aceste lucruri și fii lângă el pentru a i le explica.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate