80 de ani de la primul zbor al unui aparat IAR 80

80 de ani de la primul zbor al unui aparat IAR 80

Azi, 12 aprilie 2019, se împlinesc 80 de ani de la primul zbor al unui avion IAR-80, proiectat și construit la uzinele Industriei Aeronautice Române, din Brașov.

A fost cel mai bun avion de vânătoare românesc din cel de-al Doilea Război Mondial, performanțele și caracteristicile tehnice, militare și de zbor fiind recunoscute și de adversari.

Toate cele trei escadrile, care formau Grupul 8 Vânătoare, condus de cpt. Comandor Eugeniu Pârvulescu, unul din membrii marcanți ai familiei Mureșenilor, erau formate din avioane IAR-80, la fel ca și Grupul 6 Vânătoare, condus de cpt. Comandor Dan Vizanty.

IAR 80 a fost un avion monoplan de vânătoare și bombardament în picaj românesc folosit în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost realizat la IAR Brașov de o echipă compusă din: prof. Ion Grosu, Ion Coșereanu, ing. Gheorhe Zotta, Viziru Grosu și Ion Wallner. La vremea respectivă, IAR 80 era comparabil cu cele mai moderne avioane de luptă, precum Bf 109 din Germania, Mitsubishi A6M Zero din Japonia, Hawker Hurricane și Supermarine Spitfire din Marea Britanie.

În a doua parte a războiului, acest proiect s-a dovedit a fi depășit tehnologic. După aproximativ cinci ani de la terminarea războiului, avioanele au fost înlocuite în totalitate cu modele sovietice.

În anul 1955 Comandamentul Forțelor Aeronauticii Militare a hotărât dezmembrarea aparatelor și casarea lor. Nu s-a păstrat niciun aparat întreg.

Alte articole:   Pe urmele lui Brâncuşi, la Reduta
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap