ONG-ul Agent Green protestează la Brașov împotriva exploatării forestiere

ONG-ul Agent Green protestează la Brașov împotriva exploatării forestiere

Astăzi, 8 aprilie, într-o conferință de presă organizată la Brașov lângă Conferința Directorilor UE pentru Natură, avocatul specializat pe păduri al ONG-ului Agent Green și EuroNatur a anunțat lansarea unor plângeri împotriva Guvernului României din cauza unor dovezi puternice legate de încălcări ale legislației UE, privind exploatările de păduri.

Plângerile critică eșecurile sistemice din partea României: au fost aprobate amenajamente silvice, înainte de a fi realizate evaluări de mediu și consultările publice. Plângerea oficială va fi înaintată Comisiei Europene și Comitetului de Aplicare a Convenției de la Aarhus.

Conferința de presă a avut loc pe trotuarul din fața hotelului Kronwell din Brașov, unde cei 28 de directori UE pe biodiversitate se întrunesc în perioada 7-10 aprilie. Oficialii au fost întâmpinați cu un banner uriaș de protest cu mesajul ”EU: PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS NOW” de către activiștii Agent Green și au fost invitați să urmărească filmări LIVE din Munții Făgăraș și înregistrări din alte arii protejate cu dovezile filmate ale dezastrului. Filmările din teren realizate de investigatorii Agent Green contrazic afirmația Guvernului Român că situația este sub control.

„Ne dorim o reacție rapidă a Comisiei Europene în sensul demarării procedurii de infringement împotriva României, pentru a opri exploatarea forestieră pe scară largă în multe dintre cele mai valoroase păduri naturale și vii din Europa, din siturile Natura 2000.”, a spus Cătălina Rădulescu, avocat partener cu Agent Green.

România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a UE. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată. Astfel, Agent Green și EuroNatur și-au unit forțele pentru a documenta eșecul sistemic al Guvernului României de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Cu toate acestea, Guvernul român a refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc.

„Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare, dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament. Deci, în prezent, desfășurăm 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră. Accesul la aceste documente este esențial pentru a verifica coerența planurilor de gestionare a pădurilor cu regimurile de gestionare Natura 2000, pentru conservarea habitatelor și speciilor enumerate.”  a încheiat Gabriel Păun, președintele Agent Green.

ONG-ul speră că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român.

Alte articole:   VIDEO Tensiuni la Uzina R Feldioara. Muncitorii cer demisia directorului CNU
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap