Educația prin tehnologie la Şcoala 27 din Braşov

Educația prin tehnologie la Şcoala 27 din Braşov

Importanța educației și ponderea ei în dezvoltarea umană nu poate fi negată. Cu toate acestea, foarte multe aspecte ale sistemului de educație sunt problematice în raport cu economia și cerințele de pe piața muncii care vizează locurile de muncă moderne.

Studiile arată că 65% dintre elevii aflații astăzi în ciclul primar vor avea meserii care nu există încă. La nivelul Uniunii Europene în 2020 peste 90% din locurile de muncă existente vor necesita aptitudini digitale, în timp ce în România doar 26% din populația țării are aptitudini digitale de bază.

Mai mult decât atât, la nivel național există o lipsă de 35.000 de profesioniști IT, România având una dintre cele mai mari rate de abandon școlar din UE (18,9% în 2018) și unul dintre numărul cel mai mare de tineri șomeri (18% în 2017). Doar 52% dintre români folosesc internetul (media UE este de 72%) și doar 26% din populație are abilități digitale de bază. Dintre toate țările din UE, guvernul are cea mai mică investiție în educație, doar 3,02% din PIB în 2019, când media UE este de 5,15.

„La Cartea Daliei credem că educația de calitate este un drept uman fundamental, ca aceasta ar trebui sa fie accesibilă și gratuită, și că toți copiii ar trebui sa aibă oportunități egale, acest lucru însemnând expunere la tehnologie și educație digitală pentru toți. Astfel, am inițiat programul Adopt a School! care își propune să îmbine tehnologia cu mediile de învățare ale elevilor din învățământul primar, astfel încât aceștia să își poată dezvolta abilitățile necesare unui loc de muncă într-o lume modernă și digitală. Pentru a face acest lucru, creăm parteneriate între școli și companii locale de IT, pentru a înființa cluburi de programare gratuite în școli, cluburi ce sunt organizate de angajații companiilor care se oferă voluntari să mentoreze elevii. Proiectul organizat cu sprijinul companiei iQuest, are o durată de peste 6 luni în Școala Gimnazială Nr. 27 Anatol Ghemanschi. Este vorba despre un
club de programare gratuit pentru elevii de clasa a IV-a”, ne spune Adelina Venter, din partea Asociaţiei „Cartea Deliei”, care implementează acest proiect.

Alte articole:   Brașovul realizează puțin peste 5 procente din exportul României

Cartea Daliei este o organizație tech non-profit din Cluj care promovează educația prin tehnologie. Misiunea acesteia este crearea unor medii în care toți copiii să aibă oportunități egale de a-și dezvolta abilități care îi vor ajuta să facă față provocărilor unui loc de muncă modern într-o societate în care tehnologia are un rol extrem de important.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.