Program de vară pentru vizitarea Cetății Feldioara

Program de vară pentru vizitarea Cetății Feldioara

Primăria Feldioara a anunțat că turiștii pot vizita Cetatea fortificată după un program extinse, adaptat zilelor de vară.

„Interacţiunea cu toţi cei ce şi-au dorit să descopere Cetatea Feldioara – Marienburg acum, după ce a fost redată circuitului turistic naţional şi internaţional, ne-a prilejuit nenumărate motive de bucurie şi mândrie locală odată cu deschiderea unuia dintre cele mai însemnate obiective turistice din Ţara Bârsei”, spune primarul Sorin Taus.

Astfel, începând cu data de 2 aprilie 2019, programul de vizitare revine la ora de vară. De marţi până duminică, între orele 10.00 – 18.00, sunteţi invitaţi să descoperiţi povestea din spatele fortăreţei de la Feldioara, ultimul bilet eliberându-se la ora 17.30).

Istoricul Cetății

Răsărită din propria ruină, Cetatea Marienburg se ȋnalţă impunătoare la Feldioara, pe malul Oltului, la numai 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara. Restaurarea sa, desfășurată ȋn perioada 2013-2017, a salvat resturile de ziduri care supravieţuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat ȋnfăţișarea avută ȋn secolul al XVII-lea.

Poziţia strategică, cu vizibilitate asupra unui ţinut ȋntins, și avantajele naturale au făcut acest loc atractiv din preistorie. Platoul pe care se ȋnalţă cetatea a dezvăluit ȋn decursul cercetărilor arheologice vestigii de locuire din cele mai vechi timpuri – neolitic, epoca bronzului, perioada dacică și cea romană, dar mai ales Evul Mediu.

Alte articole:   Ministrul Muncii: "Nu excludem varianta reintrării în starea de urgență"!

Mai ȋntȃi a fost o cetate de pămȃnt, ȋntărită probabil cu palisade, așa cum au găsit­-o cuceritorii unguri ȋn primele secole ale mileniului al doilea. Așa au denumit-o: “Földvár” (cetate de pamant). Coloniștii germani aduși de regii Ungariei și Cavalerii Teutoni i-au spus “Cetatea Sfintei Maria” – Marienburg. Nu știm cum se chema ȋnainte, dar ȋn limba romȃnă s-a păstrat denumirea derivată din maghiară – Feldioara.

Așezarea medievală a fost ȋnfiinţată de coloniştii saşi ȋn partea a doua a secolului al XII-lea, iar ȋn perioada 1211–1225 Feldioara devine reşedinţa cavalerilor teutoni care au stăpȃnit Ţara Bȃrsei. Venind dinspre răsărit, unde luase parte la cruciade, Ordinul Teuton a fost instalat ȋn Ţara Bȃrsei de către regele Ungariei Andrei al II-lea care ȋși propunea astfel să oprească incursiunile cumanilor. Din secolul al XIII-lea datează şi cea mai veche etapă de construcţie a cetăţii, atribuita teutonilor.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.