Șeful Colegiului Medicilor, desființat într-o scrisoare publică a doctorului Dan Grigorescu

Șeful Colegiului Medicilor, desființat într-o scrisoare publică a doctorului Dan Grigorescu

Președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a fost criticat dur de medicul brașovean Dan Grigorescu, într-o scrisoare deschisă, pentru neimplicarea „în apărarea interesului socio-profesional al nostru, al membrilor obișnuiți ai Colegiului Medicilor. Al plebeilor, adică. Pe aceștia, dintre care și eu fac parte, mi-aș permite să-i definesc, fără teama de a greși, ca fiind «proștii care doar plătesc» (cotizația), spre deosebire de «aleșii în funcții», printre care vă numărați, care dau și ei, dar „mai și primesc”. 
Ce primesc? Păi indemnizația «de conducere», of course! Pentru ce o primesc? Păi pentru că, statutar vorbind, au obligația de a identifica toate problemele breslei medicale (nu doar unele dintre ele!) și de a depune toate diligențele pentru a le rezolva cât mai rapid și bine posibil, în interes general”.

Grigorescu îl acuză pe Borcean de impostură instituțională, pentru că acesta din urmă recunoaște public că nu știe care sunt problemele breslei din care face parte, în schimb le confundă cu propriile opinii…

„Exact acum un an, Președintele Colegiului Medicilor avea îndrăzneala (ca să nu spun nerușinarea!) de a declara, încă de la început, următoarele:
«Orice discurs politic al unei mari organizații trebuie să se îndrepte către așteptările membrilor săi. Având în vedere însă numărul nostru foarte mare NU VOM PUTEA ȘTI NICIODATĂ CARE SUNT AȘTEPTĂRILE CELOR MAI MULȚI MEMBRI AI ORGANIZAȚIEI NOASTRE. 
Așa fiind, am ales să vorbesc, CA DE FIECARE DATĂ, despre LUCRURI pe care SUNT CONVINS că le gândim cu toții CHIAR DACĂ NICIODATĂ NU AU FOST EXPRIMATE ÎN MOD CLAR în spațiul public»,
https://www.cmr.ro/…/discursul-presedintelui-cmr-dr-gheorg…/

Alte articole:   Transformare radicală a Aleii de sub Tâmpa. Cum arată zona de promenadă a Brașovului?

Măi, oameni buni! Voi vă dați seama că acest domn Borcean, după ce a fost perpetuu la conducerea Colegiului Național al Medicilor începând cu câteva luni după înființarea CMR în 1995 și până în prezent (mai precis primii 17 ani ca vice-președinte și ultimii 4 ani ca președinte), NU NE CUNOAȘTE AȘTEPTĂRILE, nouă, ale „celor mai mulți membri”? Și că mai este și absolut convins CĂ NICI NU NI LE VA PUTEA „ȘTI NICIODATĂ”? Păi un astfel de om a fost ales să ne reprezinte interesele? UNUL INCAPABIL SĂ NE CONDUCĂ «având în vedere… numărul nostru foarte mare»? Aceasta însemnând că (declară chiar el, implicit) SUNTEM PREA MULȚI PENTRU CAPACITATEA LUI DE CUPRINDERE ȘI ÎNȚELEGERE? Ceea ce e însă și mai grav e faptul că, deși nu cunoaște problemele noastre, ale membrilor-plebei, VORBEȘTE DESPRE CU TOTUL ALTCEVA, respectiv DESPRE PROPRIILE CONVINGERI, pe care are aroganța de a le considera a fi ȘI ALE NOASTRE («lucruri pe care sunt convins că le gândim cu toții»)! «Chiar dacă niciodată nu au fost exprimate în mod clar în spațiul public»”/

În acest context, Grigorescu îi cere public lui Borcean demisia din funcția de președinte al CMR, lansând o serie de întrebări (care vor rămâne, probabil retorice, fără a rimi vreun răspuns):

  • De ce ne jigniți inteligența abordând, aparent doct, și doar în momente oficiale, teme care nu sunt ale noastre, ale membrilor Colegiului Medicilor și evitând cu mare grijă subiectele dureroase ale breslei noastre, pe care le lăsați să „fiarbă în suc propriu”, părăsite în zona crepusculară a propriei dumneavoastră suficiențe?
  • De ce nu ați făcut NICIODATĂ vorbire despre membrii medici ai Colegiului decedați în spitale în timpul serviciului de gardă? De ce nu ați organizat NICIODATĂ păstrarea măcar a unui moment de reculegere pentru colegii noștri (dar și ai dumneavoastră!) uciși, la propriu, de sistem, din a căror cotizație ați cumpărat suculețele și prăjiturelele cu care vă întâmpinați oaspeții simandicoși ajunși în biroul prezidențial? Nu cumva pentru că nu v-a păsat NICIODATĂ de ei? Nu cumva pentru că nu i-ați considerat NICIODATĂ colegi? Și au fost peste 55 în ultimii ani, domnule Borcean! Peste 55!
  • De ce nu „v-ați bătut” public NICIODATĂ pentru respectarea demnității medicilor agresați de pacienți sau aparținători în timp ce se aflau „în exercițiul funcțiunii”? Pe câți dintre ei i-ați invitat la „un suculeț și o prăjiturică” pentru a le ogoi furia și onoarea zdrobite de pumnii și picioarele unora cu mai puține clase decât numărul de gărzi executate într-o singură lună de colegii bătuți? Pe câți, domnule Borcean?
  • Câte minute ați petrecut în comisiile de specialitate din Parlament (să nu-mi spuneți cumva ceva despre discuțiile informale, de prin colțuri, cu unii și cu alții, că ălea nu se pun!) susținând prin viu grai inițiativele legislative care veneau în sprijinul interesului general al membrilor Colegiului? Nici măcar 5, domnule Borcean?
  • De ce ați sprijinit fără preget ridicarea vârstei de pensionare la 67 de ani fără a negocia echivalentul acestei prevederi cuprinse în inițiativa „timp în gărzi=vechime în muncă=drept opțional de pensionare anticipată cu pensie integrală? V-a convenit doar faptul că veți mai putea profesa doi ani în plus, fără să vă mai gândiți la toți cei care, spre deosebire de dumneavoastră, au ajuns să experimenteze epuizarea extremă din sindromul burnout? De altfel, nu ne spuneți și nouă în calitate de ce ați profesat în ultimul deceniu și câte gărzi ați făcut? Și în ce calitate? De chirurg generalist, de ortoped-traumatolog sau de medic legist?
  • De ce plătiți la Colegiu un jurist care, în loc să se zbată să găsească noi căi de rezolvare a problemelor noastre, se mulțumește să persiste în inacțiune, spunând, invariabil, că „nu se poate!” și lăsând în suspensie marile noastre inadvertențe de sistem? De ce, dacă chiar nu se poate, domnul care vă stă alături nu a inițiat, măcar de sămânță, discutarea de către parlamentarii-medici a măcar vreunei prevederi legislative noi, care să rezolve măcar o problemă, fie direct, țintit, fie, indirect, prin umplerea unui vid legislativ, pe care tot el, domnul Fătu ăsta al dumneavoastră, trebuia să-l identifice? De ce?
Alte articole:   Tir Sportiv: Ion Ștefan Rareș, pregătit de un campion olimpic pentru JO Tokyo 2021

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate