Junii Brașovului ies astăzi cu surla, pe Coasta Prundului

Junii Brașovului ies astăzi cu surla, pe Coasta Prundului

În fiecare an, în data de 25 martie, Junii Brașovului ies cu surla pe Coasta Prundului, şi anunţă primăvara.

„Ieşirea cu surla” este prima manifestare din obiceiul Junilor Braşoveni, ce reînvie o dată cu sosirea primăverii, anotimp de care este strâns legat.

În fiecare an, acesta se deschide în 25 martie, când Biserica prăznuiește Buna Vestire sau Blagoveștenia, și așa cum este firesc, primii sunt membrii Societății Junilor Tineri, care au „ieșit cu surla”.

Junii Tineri se strâng în jurul orei 12.30, în faţa Bisericii „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, împreună cu Surlaşul (este personajul/ domnul care cânta din obiectul muzical denumit Surlă), care va „binevesti” peste Schei.

Alaiul Junilor Tineri va merge, cântând, pe Coasta Prundului, la troița, unde, după ce surlașul a „binevestit” peste Schei, tinerii vor încinge tradiționala lor horă neîncheiată, vor arunca buzduganul și apoi vor petrece cu mâncare, băutura și voie bună.

Această sărbătoare este începutul activităților pe care junii le au în apropierea Paștelui și după Paști. Următoarea activitate este sluja de pomenire a morților din fiecare grup în Duminica de Florii, la cele două biserici din Șchei.

Cea mai spectaculoasă manifestare a celor şapte grupuri rămâne, însă, cea din Duminica Tomii, când junii coboară călări, în Cetate.

Alte articole:   De astăzi, restricții de circulație în Săcele din cauza săpăturilor Companiei Apa Brașov
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap