blog-logo

Ca în politică, campania pentru postul de decan al Baroului Brașov plină de zvonuri false

Ca în politică, campania pentru postul de decan al Baroului Brașov plină de zvonuri false

Suntem la finalul unei campanii electorale interne pentru postul de decan al Baroului Brașov, presărată cu multe zvonuri false. Constantin Ioan Gliga este unul dintre candidați și spune că vrea să reformeze această instituție, care suferă, printre altele, la capitolul transparență.

Rep.: Campania pentru postul de decan începe să semene foarte mult cu aceea politică….

Constantin Ioan Gliga: Din păcate, mai ales în ultima săptămână, au apărut tot felul de știri false, de zvonuri nefondate cu privire la mine. Acela că aș fi autoritar, iar aici trebuie să ne întrebăm dacă a fi un spirit autoritar e un defect sau o calitate. Această idee a autoritarismului este cu atât mai absurdă cu cât am colegi de birou cu care lucrez de mai bine de 6 ani, în condițiile în care un avocat este liber ca pasărea cerului. Oare colegii nu m-ar fi părăsit dacă aș fi avut un astfel de caracter ? Sunt studenți cărora le-am fost dascăl, iar după ce au devenit avocați au dorit să lucreze cu mine. Oare și acești colegi au fost orbi la un așa zis autoritarism?

Alte articole:   Din toamnă ar putea începe vaccinarea anti-COVID pentru copiii cu vârste între 12 şi 15 ani

Ideea de bază este că din postura de Decan al Baroului Brașov voi fi deschis dialogului în permanență cu toți colegii avocați și sunt adeptul unei democrații interne participative, tradusă prin aceea că Decanul are misiunea de a îndeplini ceea ce Adunările Generale ale Baroului Brașov decid sau de a pune în aplicare deciziile Consiliului Baroului, după consultări și identificarea soluției îmbrățișată de majoritate. Nu mi-am propus să fiu autoritar cu colegii, ci din contra, îmi doresc să luăm decizii împreună și să le respectăm pentru că sunt bune și echilibrate. Totodată pot să afirm că mi-am propus să fiu autoritar în relația cu celelalte instituții sau actori din actul de justiție, în sensul de a urmări cu asiduitate misiunile pe care mi le încredințează colegii avocați, de a nu abdica de la principiile care apără democrația, drepturile omului și interesele corpului profesional al avocaților.

Rep.: Se spune că veți solicita suspendarea unor colegi.

Constantin Ioan Gliga: Am mai auzit, nu numai eu, o mulțime de alte zvonuri, că aș urmări suspendarea colegilor care au restanțe cu privire la cotele profesionale. Nimic mai neadevărat, nici eu și nici unul dintre colegii care susțin programul propus de mine nu a abordat vreodată o astfel de discuție.

Alte articole:   Valeriu Gheorghiţă: Începând de marţi, vom avea circa 80.000 de persoane vaccinate zilnic

Dovada că se folosesc zvonuri nefondate este aceea că programul meu de campanie, este numit Baroul Brașov este Baroul Nostru! Cum să propui transparența decizională ca obiectiv în următorul mandat, dar să pui în discuție astfel de subiecte? Cum să propui ca Baroul să devină cu adevărat o pavăză și un scut pentru colegii avocați, dar cu toate acestea să ți se pună în cârcă atitudini precum cele descrise mai sus ? Sunt zvonuri lipsite de logică elementară.

Eu îndemn toți colegii să își aducă aminte cum m-au cunoscut în 14 ani de când practic această frumoasă și nobilă profesie. Un om nu se schimbă peste noapte, rămân același apărător al drepturilor pe care îl știți.

Sigur că se poate naște întrebarea: De ce apar astfel de zvonuri? Care este creuzetul din care iau naștere aceste energii negative? Care este interesul de a combate niște idei bune și simple, de transparență, de democrație internă, de respect, de demnitate? Nu vreau să ofer eu răspunsuri, aș vrea însă ca toți colegii să își pună aceste întrebări.

Alte articole:   Mituri cu care se confruntă medicii în stomatologia pediatrică. Ce trebuie să știi pentru copilul tău

Rep.: În afara de transprență în activitatea Baroului Brașov, ce alte obiective vă propuneți?

Constantin Ioan Gliga: Îmi doresc să recuplăm profesia noastră la mediul universitar, să avem niște funcțiuni moderne în sediul Baroului, cum ar fi o bibliotecă de carte juridică și o sală de conferințe, să avem un dialog permanent pentru a ne urmări obiectivele, dialog atât intraprofesional cât și extraprofesional, adică cu instanțele, parchetele, Registrul Comerțului, OCPI și așa mai departe.

Rep.: Sunt acestea niște obiective de blamat astfel încât să nască astfel de pasiuni?

Constantin Ioan Gliga: Mi s-au alăturat în acest demers mai mulți colegi, aștept pe oricine să îmbrățișeze aceste idei sau să vină cu altele, dar să avem un program simplu, eficient și care să facă mai bine pentru mai mulți.

Sper ca toți colegii să aleagă având în minte și modul în care s-au raportat până acum la candidați, dar și modul în care au relaționat până acum. Un caracter adevărat nu se schimbă prin trecerea de la o postură la alta.

Eu rămân același Constantin Ioan Gliga, un om fără obiective ascunse și garantez că am intrat în această cursă pentru a avea cu toții, pe viitor, o viață profesională frumoasă, demnă și modernă.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Ciolacu: Avocații au nevoie de protecție în fața presiunii instituțiilor statului!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate