Lansarea internațională KineDok și la Brașov

Lansarea internațională KineDok și la Brașov

KineDok revine la Brașov pentru al patrulea an consecutiv, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania cu lansarea internațională a noului sezon al anului 2019 .

Platforma de distribuție alternativă a filmelor documentare europene, KineDok, organizează lansarea internațională a noului sezon al anului 2019 la festivalul de film Febiofest din Bratislava, și simultan în cele șapte țări partenere.

Prima proiecție în toate țările active în cadrul programului se va desfășura pe 25 martie, la ora 19:30 (EET).

Vizitatorii festivalului pot viziona documentarul bulgar „Every Wall is a Door” (Fiecare zid este o poartă) de Elitza Gueorguieva, și pot participa la o discuție cu cineasta după proiecția din cinematograful Lumiére din Bratislava. Dezbaterea va fi transmisă online, proiectată după finalul filmului în orașele: Brașov, Reșița, Praga, Sofia, Zagreb și Split. Cu ocazia acestei proiecții urmate de o discuție difuzată online cu regizoarea filmului, KineDok se extinde și în spațiul online. Datorită nolului serviciu VOD, KineDok va fi online pe toată durata anului.

La Brașov, programul internațional KineDok revine pentru al patrulea an consecutiv. Proiecția documentarului „Fiecare zid este o poartă” va avea loc la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, începând cu ora 19:30, iar intrarea este liberă.

Filmul ne transpune în perioada postrevoluționară în Bulgaria, reprezentând anii ’90 printr-un sondaj televizat. Cineasta Elitza Gueorguieva selectează momente care dezvăluie cum s-a născut conceptul de democrație în mințile oamenilor din fosta țară comunistă.

Alte articole:   Lovitură pentru bugetari! Guvernul îi trimite în șomaj tehnic. Cine sunt cei vizați

Când aveam șapte ani, mama era magică: putea fi prezentă simultan în două locuri diferite”. Așa începe povestea Elitzei Gueorgueiva despre istoria trăită în fața televizorului, la granița dintre două lumi: Bulgaria comunistă și lumea incertă care i-a urmat. Fiica unei jurnaliste de televiziune care produce o emisiune culturală începută în comunism și extinsă în anii ’90, regizoarea montează secvențe de arhivă din emisiunile mamei, pe care le dublează cu un comentariu subiectiv-nostalgic pe marginea televiziunii ca mediu-document al istoriei și a șocului trăit de bulgari după prăbușirea regimului comunist. Rezultatul e un eseu de râs și plâns pe marginea unui proces istoric ireversibil căruia îi notează neiertător simptomele, de la clișeele de limbaj („democrația a explodat”) la problemele identitare hilare, dar cu ecouri grave, rezultate din confruntarea cu imaginea străinului: Cum îi putem întrece pe americani atunci când noi continuăm să ne furăm unii altora ștergătoarele de parbriz?

Titlu original: Chaque mur est une porte

Regia: Elitza Gueorguieva

Franța, 2017, 58 min

Limba: bulgară, cu subtitrări în română

Proiecția va avea loc simultan în aproape toate țările partenere și va fi urmată de o sesiune de Q&A online cu regizoarea filmului, Elitza Gueorguieva.

14 documentare din șapte țări europene

Sezonul acesta catalogul KineDok numără 14 documentare din șapte țări europene, iar de anul acesta KineDok se extinde și în spațiul virtual pe pagina kinedok.net, unde vor fi accesibile filme din edițiile KineDok trecute.

Alte articole:   9.04.2020 Brașov, 1 mort, 175 de persoane infectate. La nivel național sunt 5202 cazuri

Videoteca interactivă a fost dezvoltată în parteneriat cu DAfilms.com. Spectatorii KineDok primesc un voucher cu o parolă pe care o pot utiliza apoi să vizioneze filme online. Primul lot de filme va fi disponibil începând cu 25 martie, când începe oficial proiectul VOD.

KineDok a făcut acest pas în mediul virtual, deoarece își dorește să conecteze spectatorii și cineaștii dincolo de spațiile fizice, clasice sau alternative. KineDok crește astfel, devenind un proiect care trece granițele țărilor și punând la dispoziție unele dintre cele mai interesante filme documentare actuale.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.