blog-logo

100 de tomuri de ziare vechi, salvate de Casa Mureșenilor

100 de tomuri de ziare vechi, salvate de Casa Mureșenilor

Acum mai bine de 2 ani,  domnul Thomas Șindilariu ne-a anunțat că trebuie sa elibereze subsolul vechiului sediu al ziarelor brasovene, romanesti, maghiare si germane de pe str. M Sadoveanu.

În acel loc se aflau in condiții total improprii, cu umezeală și mucegai peste 100 de tomuri de ziare vechi, „Drum nou”, „revista „Astra” din anii 60 – 70, „Săptămâna brașoveană”, ziarul „Scânteia”. Fostul  administrator al batrânei Gazeta de Transilvania si fost redactor al ziarului „Drum nou” la sfarsiul anilor 80 ai secolului XX a lăsat aceste valori ziaristice de izbeliște, riscând să fie aruncate la gunoi sau la topit.

Muzeul „Casa Mureșenilor” le-a primit, au stat la Casa Baciu o perioadă, iar de ieri 98 de tomuri cu vestitul „Drum nou”, cu mii de ziare pe o perioadă de peste 50 de ani ai Brașovului au ajuns în Arhiva  Mureșenilor,iar peste aproximativ o luna pot fi accesate de specialiști.

Alte articole:   Kerekes, atacantul ACS Kids Tâmpa, a învățat fotbalul în Italia

Ele se mai găsesc la Bibliotecă și la Arhivele Statului.Este o parte importantă din istoria Brașovului, care cuprinde  balastul ideologic, industrializarea Brașovului, fotografii document, luările de cuvânt ale tovarășului Ceaușescu, congrese socialiste avem și părți importante din istoria contemporană a orașului nostru.

Acestea au fost trăite de bunicii noștri, de părinți și de noi, și pot să fie cunoscute de tinerii de azi.Interesante ni s-au părut edițiile Cerbul de Aur din anii 60 , relatate în „Săptămâna brașoveană” din care o să relatăm în newsbv.ro.

  • Ovidiu Savu,
  • muzeograf Casa Mureșenilor
Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.