Vladimir Ciolacu: Avocații au nevoie de protecție în fața presiunii instituțiilor statului!

Vladimir Ciolacu: Avocații au nevoie de protecție în fața presiunii instituțiilor statului!

Avocații brașoveni se pregătesc să aleagă un nou decan al Baroului din Brașov, precum și mebrii viitorului Consiliu al Baroului, în data de 26 martie. Unul dintre cei care au anunțat că dorește să candieze la Consiliul și ca delegat la Congresul avocaților este avocatul brașovean Vladimir Ciolacu.

Rep.: De ce candidați la această demnitate?

Vladimir Ciolacu: Tuturor celor care m-au întrebat de ce candidez la Consiliul Baroului Brașov și ca delegat la Congresul Avocaților le-am răspuns prima dată zâmbind, cu altă întrebare: Mai întâi să ne răspundem la întrebarea Cine este azi avocatul avocaților? Cine ne asigură că ne putem exercita profesia liber, independenți de orice ingerințe exterioare, dincolo de presiunea statului, a publicului, a mediei ? Răspunsul tipic ar fi că legea și organele de conducere ale profesiei de avocat ar trebui să ne apere. Și aici i-aș întreba pe colegii avocați: Simțiți o umbrelă de protecție din partea legii și a Baroului sau a UNBR? În largă majoritate, ca să nu zic unanimitate, colegii cu care discut îmi spun că o asemenea protecție este iluzorie, este teoretică.

Avocații, interceptați în discuțiile cu clienții

Vă dau câteva exemple… Am întâlnit numerele de telefon ale colegilor pe mandate de supraveghere tehnică cu privire la clienții lor. Asta înseamnă că și avocatul era interceptat.

Avem chiar în Baroul Brașov situații în care unii colegi au fost audiați ca martori față de împrejurări legate de faptele clienților lor. Sigur, prin conferirea calității de martor, organele judiciare au atins două ținte, i-au scos din postura de avocați, de apărător aleși pe acești colegi, care nu și-au mai putut exercita profesia, nu și-au dus la capăt mandatul conferit de client, dar au și aflat lucruri pe care altfel nu le-ar fi aflat. E loială o astfel de atitudine? Ce facem cu protecția secretului profesional?

Abuzuri din partea ANAF

Vă mai spun o situație, cei de la Antifraudă, de la ANAF, le-au cerut unor colegi avocați contractele de asistență juridică. Eu înțeleg că statul ne poate controla cu privire la documentele financiar fiscale, la chitanțe, la registre, la încasările prin cont, dar totuși, contractul dintre client și avocat este protejat de un secret aproape absolut.

Acestea nu sunt elemente teoretice, sunt chestiuni care ne afectează pe toți. În momentul în care clientul nu se mai simte sigur în prezența avocatului său, atunci când simte că secretele sale, sau aspectele de viață privată, intime, nu mai sunt in siguranță, va pleca, va înceta relația contractuală cu avocatul.

Vor pierde și cetățenii, potențiali clienți, vom pierde și noi ca breaslă. Avem o vâltoare continuă în viața juridică. Au fost foarte multe abuzuri sau situații la limita legii dezvăluite.

Baroul și UNBR au tăcut mâlc

Rep.: Curtea Constiuțională nu a intervenit în astfel de abuzuri?

Vladimir Ciolacu: Curtea Constituțională ne-a tot dat câteva guri de oxigen, însă nu am văzut nicio poziție publică a Baroului Brașov sau a UNBR față de protocoalele recent declasificate. Nu am văzut nicio poziție publică față de administrarea secretă a probelor. Baroul și UNBR au tăcut. E o tăcere complice ? Am dreptul și libertatea de gândire să îmi pun aceste întrebări ?

Nu e vorba doar de justiția penală, deși aici aceste probleme sunt mai acute. E vorba și de cauzele civile, comerciale. E vorba de o stare generală de tensiune și presiune pe care cu siguranță au resimțit-o și magistrații judecători. Și aceasta stare, de inconfort să-i spunem, se traduce prin lipsa unor soluții juridice curajoase. Dreptul trebuie să fie inovator, trebuie să fie o bucurie și o sărbătoare a logicii și a imaginației, o țesătură miraculoasă de cuvinte, gânduri, principii. Mai regăsește cineva acest sentiment ?

Am văzut cu toții că magistrații protestează, în diverse forme. Nu discut aici dacă fondul problemei e corect, vorbesc de atitudine, vor să se facă auziți și le reușește. Îi respect pentru asta. Până la urmă democrația este și despre acest sentiment, că poți să-ți strigi durerea în public.

Baroul nici măcar nu încearcă să apere public justiția

Profesia noastră tace. Sigur, au fost poziții punctuale, îl amintesc pe domnul profesor Corneliu Liviu Popescu de la București, pe Radu Chiriță de la Cluj, sunt mai mulți, am mai spus și eu unele lucruri, am făcut dezvăluiri. Dar nu văd că Baroul să încerce măcar să apere public justiția liberă. Să ia poziție împotriva ingerințelor de orice fel în actul de justiție. Pentru că în acest fel ne-ar proteja pe noi toți, ne-ar ajuta să ne facem profesia și implicit i-ar ajuta pe toți clienții noștri.

Sunt curios câte proiecte de lege au generat organele de conducere ale profesiei de avocat ? Proiecte de lege cu adevărat protective. Nu zic că le putem adopta noi, e treaba Parlamentului. Dar e misiunea noastră să sesizăm de la firul ierbii aceste probleme. Spre exemplu nu am văzut nici o poziție cu privire la noul proiect al legii de combatere a spălării banilor. Avocații, ca și colegii noștri notari și executori, vom deveni entități raportoare. Dacă vreți, vom fi transformați în surse de informare cu privire la activitățile și operațiunile clienților noștri. Dumneavoastră ați mai avea încredere în avocat?

În dreptul european se spune că biroul avocatului este ultimul templu al libertăților individuale, ultimul bastion de apărare al omului în fața asaltului tot mai violent al unui stat atotputernic. A simțit vreun coleg avocat ca Baroul să ridice vreun zid suplimentar de apărare a acestui bastion ?

Rep.: Cum vedeți viitorul meseriei de avocat? Care sunt problemele neștiute ale celor care profesează în acest domeniu?

Vladimir Ciolacu: Sunt multe rațiuni legate de viitorul profesiei. Probabil că știți, în ultimii ani examenul de intrare în avocatură este unul foarte serios. Dar părerea generală este că a devenit mult prea rigid. Nu spune nimeni că el nu ar mai trebui să fie serios, dar poate ar trebui relaxat puțin. Vorbesc aici de sustenabilitatea sistemului de pensii și asigurări sociale ale avocaților. Dacă nu vor mai fi imput-uri de bani în sistem, acesta va începe să scârțâie pentru că ritmul pensionărilor nu se oprește, este unul biologic.

Sigur, putem vorbi de o altă chestiune, a bolilor profesionale. Nu știu dacă știți, dar pe studiile făcute asupra pieței forței de muncă americane, profesia de avocat este în aceeași gamă de stres cu militarii detașați în teatre de operațiuni, Afganistan, Irak, cu piloții liniilor aeriene sau cu pompierii ori angajații serviciilor medicale de urgență. Ba chiar studiul comparativ făcut pe un grup de avocați pledanți a dezvăluit că un an de activitate acumulează același nivel de stres cu al militarilor care petrec un an și jumătate pe linia frontului în Afganistan.

Avem o protecție reală ? Avem astfel de boli profesionale recunoscute ? Colegilor care nu sunt spitalizați li se plătesc cumva concediile medicale în timpul vacanței judecătorești ? Răspunsul e simplu, NU. Concluzionăm așadar că avocatul este o persoană care nu are dreptul să se îmbolnăvească, despre care toată lumea are o imagine idilică. Dar noi știm cum sunt diminețile când îți vine să arunci dosarele, dar din respect pentru client și pentru angajamentul moral pe care îl ai, strângi din dinți și mergi bolnav, sau răcit, sau în cârje către instanță. Sunt colege care vin gravide în sălile de judecată până înainte de a naște. Mergi înainte și îți aperi clientul. Despre aceste lucruri trebuie în primul rând să începem să vorbim și apoi să găsim împreună rezolvări.

Rep.: Având în vedere toate aceste presiuni și probleme, de ce să optezi pentru meseria de avocat?

Vladimir Ciolacu: E o profesie minunată. E cea mai liberă și sentimentul pe care îl ai atunci când câștigi un caz este de neegalat. Uneori ești singur, tu cu roba ta și cu un cod în mână și te lupți cu un întreg sistem, pe care de multe ori reușești să îl îngenunchezi. Pentru momentele astea merită să fii avocat ! Dar pe de altă parte trebuie să știm că se află cineva lângă noi care ne poate oferi un sprijin, cineva care ne protejează dacă suntem supuși abuzurilor, cineva care ne ridică dacă leșinăm de oboseală și stres în sală. Și acel cineva trebuie să fie Baroul. Iar chestiunea cu leșinatul în sălile de judecată nu e doar o figură de stil, se întâmplă.

Vin ani cu provocări individuale tot mai diverse și ne-am îndepărtat de mediul academic. E păcat, pentru că avem o Facultate de drept foarte bună la Brașov. Lumea toată se schimbă și noi nu putem rămâne nemișcați, țintuiți în mentalități apuse. De aceea cred că e nevoie de suflu proaspăt, de oameni noi, de schimbare, le propun colegilor să pășim odată cu societatea spre viitor.

Pe 26 martie 2019 avem alegeri la Baroul Brașov. Avem un număr foarte mare de candidați. Salut curajul colegilor de a candida. Faptul că este o concurență deosebită este un semn că toți colegii au înțeles că lucrurile trebuie schimbate. Vă dau un exemplu, pentru 12 locuri în Consiliul Baroului candidează 36 de avocați. Oare pentru că oamenii nu aveau ce face? Pentru demnitatea de decan candidează 4 colegi. Nu există niciun fel de avantaje, pentru că aceste demnități nu sunt remunerate. Și atunci sigur că te întrebi ce îi mână în luptă pe toți colegii. Exact lucrurile despre care vă spuneam, nevoia de modernizare și de schimbare.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap