blog-logo

Echinocţiul de primăvară 2019. Ziua în care Pământul este cel mai aproape de Soare

Echinocţiul de primăvară 2019. Ziua în care Pământul este cel mai aproape de Soare

Echinocţiul marchează sfârșitul iernii astronomice și începutul primăverii astronomice, când ziua şi noaptea devin egale.

Fenomenul are loc astăzi, pe 20 martie, la ora 23.58, informează site-ul Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”.

Odată cu Echinocțiul de Primăvară în emisfera de nord începe primăvara din punct de vedere astronomic și durează aproximativ 92 de zile.

Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.

Echinocţiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare şi începând de la această dată durata zilei va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

Alte articole:   Despre dragostea pentru meșteșuguri și lucru manual cu Carmen Cojanu

Conform tradiţiei populare în această zi începe noul an agrar, iar copiii bat ritualic pământul cu beţele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură“.  

Specialiştii în Etnografie şi Folclor spun că în vechime se aprindeau focuri pentru “a arde” iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor.

În această zi sunt programate toate lucrările de primăvară la câmp şi în gospodării, semn că natura reînvie.

Astrologii susţin că momentul când ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare  de echilibru pe toate planurile, de armonie, de transformare profundă atât a naturii exterioare, cât şi o transformare benefică a naturii noastre umane.

Alte articole:   Andreea Moldovan, despre orele de sport fără măști: Este păcat să compromiți tot efortul din școală

Echinocţiul are loc de două ori pe an, primăvara şi toamna, și marchează momentul când ziua este egală cu noaptea.

Echinocțiul de Primăvară simbolizează creația, Solstițiul de Vară apogeul, Echinocțiul de Toamnă începerea perioadei de resorbție și Solstițiul de Iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.

Foto: astro-urseanu.ro

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.