Cum a apărut prima casă de marcat? Istoria celui mai utilizat echipament fiscal al momentului

Casa de marcat este un instrument esențial pentru domeniul comerțului, considerată a fi una dintre cele mai utile invenții tehnologice ale timpurilor. Astăzi, analizând ofertele magazinelor avizate în vânzarea de echipamente fiscale, vom regăsi case de marcat care includ diverse funcții moderne. Totuși, aparatura folosită pentru efectuarea tranzacțiilor și pentru păstrearea numerarului și a gestiunii stocurilor nu a avut aceleași specificații în trecut, precum se întâmplă acum.

Cine a fost inventatorul primei case de marcat?

James Ritty este considerat a fi cel care a inventat, pentru prima data, un obiect care se asemăna destul de mult cu ceea ce noi denumim astăzi casă de marcat. Alături de John Birtch, James Ritty – care era deținătorul unui spațiu comercial – a creat prima variantă de registru de lucru mecanizat. Instrumentul creat de cei doi a primit, de-a lungul timpului, o mulțime de pseudodenumiri, una dintre cele mai interesante fiind ”Casierul Incoruptibil”.

Mașinăria era prevăzută cu pistoane metalice, care tipăreau cantitatea obiectelor vândute. De aseemena, cu ajutorul unui clopot ingenios, era păstrată o evidență rudimentară, dar destul de precisă pentru vremea aceea, a numărului de tranzacții efectuate.

În plus, prima casă de marcat din istorie a avut încorporată și o funcție apropiată de ceea ce astăzi cunoaștem drept ”total adder”. Concret, cu ajutorul acesteia era calculată suma totală încasată până la finalul zilei.

Alte articole:   FOTO Un bucătar din Brașov, bronz la Olimpiada Mondială de Gastronomie de la Stuttgart!

Ritty a asamblat primul registru de numerar în 1879, model pe care l-a îmbunătățit un an mai târziu.

Din ce materiale erau realizate casele de marcat timpurii?

În perioada 1888-1915, casele de marcat, îmbrăcate în casete de metal, erau prezente în aproape fiecare unitate de comerț cu amănuntul. Ba chiar mai mult, au existat case de marcat fabricate din alte materiale decât alama. Au fost folosite fonta, lemnul și ceva mai târziu ștanțurile metalice.

Cum a schimbat această invenție lumea afacerilor de atunci?

Cea de-a doua jumătate a anilor ‘80 a reprezentat o epocă importantă pentru cei care dețineau diverse tipuri de afaceri în domeniul comerțului. Înainte de apariția caselor de marcat, puțini proprietari știau, de fapt, dacă micile lor afaceri funcționează în direcția profitului sau a pierderii. Așadar, nu este de mirare că odată cu introducerea registrelor fiscale mecanizate s-a resimțit o evoluția incredibilă în nișa comercială a acelor timpuri.

Din aceea perioadă și până în prezent, tehnologia s-a dezvoltat foarte mult, ceea ce a favorizat apariția unor modele de case de marcat și de alte echipamente fiscale, care mai de care mai moderne, ce pot fi personalizate cu diverse accesorii, în funcție de nevoi. Poți achiziționa toate aparatele fiscale de care ai nevoie de la dealerii autorizați. Un sertar de bani pe Datecs.ro este un accesoriu deloc costisitor care poate oferi un plus de siguranță și de eficiență pentru bunul mers al afacerii tale.

Alte articole:   Scandal azi-noapte, pe Calea București. De la ce a pornit altercatia?!

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.