Distincţia UNESCO Tezaur Uman Viu, acordată unui braşovean

Distincţia UNESCO Tezaur Uman Viu, acordată unui braşovean

Reprezentanţii Muzeului de Etnografie Brașov îi invită pe braşoveni, joi, 14 martie, de la ora 14.00 la Muzeul Civilizației Urbane situat în Piața Sfatului numărul 15, la festivitatea de decernare a distincției UNESCO Tezaur Uman Viu.

Aceasta va fi  acordată lui Iosif Iepure pentru prestigioasa sa activitate dedicată păstrării și transmiterii unuia dintre cele mai prodigioase obiceiuri din sud-estul Transilvaniei, Junii din Șcheii Brașovului.

Personalitate puternică, Iosif Iepure a transmis timp de zeci de ani atitudini și practici de învățare a celor mai tineri, fiind un exemplu personal, de excepție, care a înțeles ce înseamnă o moștenire culturală importantă pentru identitatea comunității șcheienilor brașoveni.

La eveniment vor participa păstrători și purtători ai valorilor cultural identitare românești, care au primit acest titlu onorific la ediţiile precedente, maestrul – coregraf Ioan Pumnea, cojocarul Dumitru Sofonea din Drăguş şi dna. Barko Etelka un simbol al comunităţii ceangăilor care a reuşit să păstreze nealterată tradiţia încondeierii ouălor de Paşte şi să transmită acest meşteşug generaţiilor tinere.  Ministerul Culturii și Identității Naționale, în colaborare cu Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, a organizat pe data de 1 martie 2019, evenimentul „Gala Tezaure Umane Vii – 2019”. Cu această ocazie, au fost premiate și decorate persoanele declarate Tezaure Umane Vii în anul 2018, precum și cele care au fost declarate tezaure umane vii în edițiile anterioare ale programului. Scopul evenimentului a fost recunoașterea și promovarea creatorilor și păstrătorilor  de valori tradiționale care susțin  patrimonial cultural imaterial din România.

Alte articole:   Brașovenii, invitați să participe la plantările din Parcul Dendrologic Kronstadt
Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.