blog-logo

ISU, Mitropolia Ardealului și Ordinul Militar Sfânta Maria, cel mai ambițios program pentru seniori

ISU, Mitropolia Ardealului și Ordinul Militar Sfânta Maria, cel mai ambițios program pentru seniori

Casa de Comerț Balcanică și Ordinul Militar Sfânta Maria, înființate acum mai bine de opt ani și conduse de prof. dr. Liviu Pandele, comandor general, reușesc să surprindă comunitatea și demarează cele mai ambițioase programe sociale gratuite organizate în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, Mitropolia Ardealului, Inspectoratul Județean de Jandarmi Brașov, precum și Consiliul Persoanelor Vârstnice Brașov.

Institutul de Terapii Complementare și Prim Ajutor de Bază „Sfântul Pantelimon”, din cadrul Ordinului Sfânta Maria, a reușit să școlarizeze în cele peste 6 luni de funcționare peste 120 de seniori, care acordă acum primul ajutor de bază nemedical în situații de primă urgență, respectiv în diferitele călătorii pe care le organizează, în cadrul serviciilor religioase și nu numai.

Deși multă lume nu cunoaște, Legea Sănătății și Securității în Muncă prevede obligativitatea, sub sancțiunea penală, atât a angajatorilor, cât și a organizatorilor de evenimente, să aibă persoane școlarizate în activitatea de acordare a primului ajutor nemedical. Posturile de la stat sunt deficitare la acest capitol, în special în zona rurală a Brașovului, ca urmare a exodului forței de muncă în alte țări, dar și în restul Transilvaniei, iar situația se îndreaptă spre dezastru, după cum apreciază chiar oficialii Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI.

Alte articole:   Calea ferată Predeal – Brașov. Contractul pentru studiul de fezabilitate, prelungit cu 10 luni 

Cursuri și pentru transportatori

De asemenea, ministrul secretar de stat Raed Arafat a declarat la întâlnirea cu inițiatorii acestui program, că acest parteneriat instituțional, care a dat naștere organizării și înființării cursurilor din cadrul Institutului de Terapii Complementare și Prim Ajutor de Bază „Sfântul Pantelimon”, ,,este cea mai benefică idee care a fost pusă în practică din 1990 până astăzi”. Acesta a apreciat inițiativa și a menționat că modelul ar urma să fie extins la nivel național, în rândul seniorilor.

În plus, și sindicatele transportatorilor din regiunea Brașovului au decis ca, în perioada următoare, peste 500 de șoferi să participe la astfel de cursuri, astfel că proiectul va lua o tot mai mare amploare.

Organizarea unor astfel de cursuri este un real beneficiu pentru întreaga comunitate, deoarece viața este darul cel mai de preț pe care Dumnezeu l-a lăsat oamenilor și avem datoria să facem orice, oricând și oriunde să o protejăm. Mulțumim pe această cale ministrului secretar de stat Raed Arafat care a fost de acord  cu proiectul și a autorizat acest demers”, a precizat preotul militar Ion Epaminond Boroș din cadrul IJJ Brașov.

În cadrul acestor cursuri, vor fi prezentate programe de prim ajutor de bază, tehnici de medicină alternativă, managementul situațiilor de criză și de urgență, precum și alte programe de interes pentru seniori, dar și transportatori și nu numai.

Alte articole:   Zeci de șoferi amendați pe Transfăgărășan pentru blocarea traficului 

Cursuri gratuite pentru antreprenoriat

Totodată, Gremiul Levantin în colaborare cu Camera de Comerț Alba urmează să demareze un amplu program în regiunea Transilvania privind instruirea celor care au diverse afaceri și vor să se califice în domeniu pentru a accesa fonduri europene sau a-și deschide noi businessuri. Mai mult, Gremiul Levantin, în colaborate cu alte instituții de gen din țară și internaționale, urmează să deschidă două incubatoare de afaceri la Brașov și Făgăraș , care sunt în fază avansată de finanțare și finalizare.

Acestea vor cuprinde un ansamblu de 49 de societăți comerciale, în baza preselecțiilor făcute pe baza proiectelor depuse în vederea accesării unor finanțări europene. Valoarea finanțărilor atrase de aceste societăți din regiunea Brașovului este de 1,8 milioane de euro, iar alte 25 de firme din Făgăraș au accesat 900.000 de euro prin intermediul unor programe europene. Numărul total al locurilor de muncă ce se vor crea prin aceste start –upuri fiind 120 de locuri de muncă.

Alte articole:   Tichete sociale de 500 de lei pentru elevi. Cererile se depun în prima zi de şcoală

Specializări în diplomație comercială

Nu în ultimul rând, la Brașov funcționează de trei ani, tot în cadrul Casei de Comerț Balcanice, ca instituție educațională, Institutul de Diplomație Comercială Nicolae Titulescu, care, recent, în parteneriat cu Inspectoratul de Jandarmi a dezvelit bustul marelui diplomat român în curtea instituției. Institutul va demara înscrierile gratuite pentru cei care doresc să se specializeze pe acest segment, cererile putând fi transmise pe adresa presedinte@casadecomert.com

 Cursurile se adresează, atât persoanelor ce formează profesional la locul de muncă, cât şi celor ce doresc să dobândească sau să îşi completeze competenţele în arbitraj comercial. De asemenea, sunt recomandate economiştilor şi absolvenţilor de drept, studenţilor de an terminal IV sau III, masteranzilor facultăţilor de drept şi ştiinţe economice pentru calificarea de diplomat comercial – business broker, pentru cei care doresc o alternativă în carieră.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.