Primul consulat onorific al Poloniei în România va fi deschis la Braşov

Primul consulat onorific al Poloniei în România va fi deschis la Braşov

Polonia îşi deschide la Braşov primul său consulat onorific din România, anunţul fiind făcut de ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek.

Distribuie dacă îți place!

Ambasada Poloniei va deschide anul acesta, în Piața Sfatului, singurul consulat onorific al Poloniei în România, a anunțat Excelența Sa, Marcin Wilczek, ambasadorul Republicii Polone în România.

„Am avut plăcerea de a ne întâlni cu Excelenţa Sa în dimineaţa aceasta (miercuri – n.r.), la sediul Prefecturii. Polonezii sunt interesaţi de turismul din Braşov, de tot ce poate duce la dezvoltarea judeţului Braşov, mai ales din punct de vedere economic, oferind stabilitatea de care mediul de afaceri are nevoie. Avem legături istorice vechi, românii şi polonezii, o prietenie care durează de mult şi care trebuie întărită pe cât mai multe planuri. Polonezii reprezintă pentru noi şi un exemplu, în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene”, spune prefectul de Braşov, Marian Rasaliu.

Potrivit aceleiaşi surse, ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Marcin Wilczek, a spus că Braşovul oferă multe oportunităţi de investiţii.

Investiţiile poloneze în judeţul Braşov se clasează pe locul 7 în topul investitorilor străini, cu un total de 35 de milioane euro capital social.

Un alt motiv al vizitei au fost pregătirile pentru deschiderea primului Consulat Onorific al Poloniei în România. Prezenţa Consulatului şi a Consului, dl. Janusz Szalinski, va duce la dezvoltarea relaţiilor dintre noi, va ajuta firmele poloneze să investească aici. Vreau să mulţumesc domnului prefect şi reprezentaţilor autorităţilor locale pentru deschiderea de care au dat dovadă şi pentru faptul că ne-au ajutat pe tot parcursul acestui demers”, a mai precizat ambasadorul.

Alte articole:   Primarul, prefectul și președintele CJ i-au comemorat azi pe eroi

În cursul întâlnirii pe care a avut-o astăzi cu primarul George Scripcaru, ambasadorul polonez s-a arătat foarte interesat de Brașov – pe care îl vizitează acum pentru prima dată în calitate oficială, dar pe care l-a mai vizitat de câteva ori împreună cu familia – și de modul în care orașul a reușit să devină unul dintre cele mai atractive orașe din România, judecând după studiile care relevă intenția multor români de a se stabili aici.

Și în Polonia, și în România, mai ales după căderea comunismului, emigrarea este o mare problemă. Cum s-a întâmplat creșterea demografică din Brașov și de cât timp se înregistrează aceasta?“, a întrebat ambasadorul.

Potrivit primarului George Scripcaru, chiar dacă în prima perioadă după revoluție, odată cu desființarea marilor uzine, municipiul a avut de suferit și din cauza pierderii populației, ultimii opt ani au adus o creștere constantă, determinată de oferta de locuri de muncă, de infrastructura edilitară și de marile proiecte imobiliare.

Brașovul este de mulți ani între primii cinci contributori la bugetul de stat. Studiile arată o creștere constantă a calității vieții, iar aceasta, combinată cu alte criterii, face ca Brașovul să fie un oraș în care, potrivit unor studii ale Băncii Mondiale, doresc să se mute nu numai români care locuiesc în localitățile din jur, ci mai ales cei care au fost plecați în străinătate sau care locuiesc în alte județe din România. Este un oraș cu siguranță crescută, cu o dezvoltare susținută, atât ca investiții din mediul privat, cât și din punct de vedere urbanistic sau al serviciilor oferite. Suntem în plină dinamică, știm care sunt necesitățile orașului și avem strategii pe termen scurt, mediu și lung pe care le punem în aplicare prin investiții din bugetul local sau cu bani atrași de la guvern sau de la Uniunea Europeană, iar oamenii găsesc aici locuri de muncă și locuințe. Toate acestea fac din Brașov un oraș în care mulți români doresc să trăiască“, a explicat primarul Brașovului.

Alte articole:   Se redeschid sălile de fitness. Măsurile care trebuie respectate

George Scripcaru a vorbit și despre proiectele de mediu sau de transport, despre prima școală profesională din România în sistem dual, devenită model de succes și de bună practică, despre proiectul aeroportului și al spitalului regional și despre Axa de dezvoltare Brașov-București-Constanța, care leagă primele trei orașe turistice ale țării și care va oferi în mod clar avantaje Brașovului.

Pe de altă parte însă, a fost discutată și reforma administrativă, pe care Polonia a reușit să o pună foarte bine în practică, devenind un exemplu în Europa.

Evoluția Poloniei este mult mai bună decât a României. Administrația este mai compactă și reforma administrativă este o reușită, care a adus eficiență și costuri mult mai mici. Numărul mare de unități administrative din România este o greșeală, mai ales că sunt foarte multe administrații care nu reușesc să își susțină cheltuielile de funcționare. Din păcate, la noi nu există o viziune pe termen lung din acest punct de vedere, se gândește doar de azi pe mâine, nu pe etape, mulți promit și uită când ajung în funcții cheie și nu există voință politică pentru o reformă administrativă. Am avut inclusiv decidenți proveniți din administrația publică locală, care au uitat problemele când au ajuns la vârf. Trebuie eficientizată administrația românească. Sunt foarte multe unități administrative care nu-și susțin cheltuielile pentru că nu pot sau pentru că nu se încurajează performanța, și asta aduce dezavantaje pentru alte administrații, care nu se pot dezvolta suficient pentru că trebuie să contribuie și la bugetele celorlalți. Poate că ar trebui să avem un ministru al administrației publice în România care să fie polonez!“, a declarat primarul George Scripcaru.

Alte articole:   Femeie din Ticuș, atacată cu drujba de un vecin

Pe lista vizitei ambasadorului Poloniei se mai află o întâlnire cu autoritățile județene, dar și vizite la firme de pe platforma IAR Ghimbav.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.