blog-logo

Primăria Zărnești luptă în instanță să recupereze parcul industrial

Primăria Zărnești luptă în instanță să recupereze parcul industrial

La Zărnești există un adevărat război pentru recuperarea averii orașului. Lupta se aseamănă cu cea de la Râșnov, unde Primăria a reușit să recâștige Cetatea pentru comunitate.

Distribuie dacă îți place!

În cazul de față este vorba despre parcul industrial. Ca o coincidență, ambele primării s-au luptat, respectiv se luptă cu cetățeni italieni…

În anul 2003, prin Hotărârea Guvernului nr. 515 s-a stabilit divizarea SC Tohan SA și transmiterea în proprietate orașului Zărnești a suprefeței de teren de 254.476,5 mp în vederea înființării unui parc industrial.

Terenul a fost transmis orașului Zărnești de către Compania Națională Romarm SA, filiala Tohan SA Zărnești, printr-un protocol de predare-primire încheiat în data de 9.06.2003.

Prin Hotărârea Consiliului Local Zărnești nr. 80 din data de 26.06.2003 s-a aprobat încheierea unui contract de asociere în participațiune în vederea înființări Parcului Industrial Zărnești, contract încheiat între Consiliul Local Zărnești și SC Brem Company SRL. Contractul de asiciere în participațiune a fost încheiat și autentificat în data de 01.07.2003.

Prin Ordinul 129 din data de 4.02.2004, emis de Ministerul Afacerilor și Internelor, s-a acordat titlul de Parc Industrial societății comerciale Brem Company, pentru o suprafață de 46,156 ha. Ordinul 129 din data de 04.02.2004 are la bază contractul de administrare, având ca părți SC Brem Company SRL, pe de o parte, și Asocierea in Participațiune între Consiliul Local Zărnești și SC Brem Company SRL, pe de altă parte.

Prin contractul amintit anterior, Brem Company SRL avea o serie de obligații, și anume să suporte toate cheltuielile ce urmează a fi efectuate în vederea amenajării Parcului Industrial; să depună toate deligențele în vederea realizării obiectului asocierii; să recruteze forța de muncă necesară efecturii lucrărilor de amenajare și apoi de funcționare a Pracului Industrial.

La această oră, Brem Company SRL nu a realizat niciuna dintre obligațiile amintite mai sus, motiv pentru care pe masa instanțelor există un proces pentru constatarea nulității absolute a Contractului de asociere in participatiune și repunerea partilor în situatia anterioara prin obligarea Brem Company la eliberarea terenului si lasarea acestuia la dispozitia orasului Zarnesti, liber de sarcini.

Am promovat aceasta actiune ca urmare a comportamentului neloial demonstrat de catre partenerul nostru Brem Company, comportament care ne-a determinat sa cercetam conditiile in care parteneriatul public privat a fost incheiat. Întrucat Parcul Industrial nu si-a atins scopul pentru care a fost infiintat, dorind sa ne aducem aportul la dezvoltarea acestuia pentru prosperitatea comunitatii noastre, ne-am lovit de o totala opozitie din partea partenerului nostru, opozitie care, initial, a fost de neinteles”, ne spune primarul Zărneștiului, Alexandru Igrișan.

Edilul spune că este necesar ca Parcul Industrial sa functioneze, avand in vedere cererile masive din parte societatilor comerciale zarnestene si nu numai, care doresc să închirieze un spațiu.

„Desi nu dorim altceva decat dezvoltarea Parcului Industrial chiar si numai in perimetrul imobilului proprietatea orașului, urmare a demersurilor noastre judiciare, Brem Company, partenerul nostru, refuza orice forma de comunicare si colaborare cu noi”, ne-a declarat primarul.

Cine este în spatele Brem Company?

Alte articole:   Centrul Cultural Reduta organizează - Primul atelier de confecționat mărțișoare tradiționale cu Baba Dochia

In anul 2003 se infiinteaza societatea BREM COMPANY S.A., avandu-i ca asociati pe

asociati persoane fizice

 1. FONTANA IVANO
 2. SANDOR VIORICA
 3. PARMAGGIANI ADAMO
 4. BENTTI LINA

asociati persoane juridice

 1. LA PRIMULA DI FONTANA IVANO & C SNC
 2. S.C. TOHAN S.A. care aduce ca aport la capitalul social al societatii imobile terenuri altele decat cele care, in urma divizarii, au intrat in proprietatea Orasului Zarnesti
 3. IL CASTELO S.R.L.

Ulterior, la data de 1.07.2003, se autentifica Contractul de asociere in participatiune incheiat intre Consiliul Local al Orasului Zarnesti avand ca obiect (Cap II art. 1) asocierea partilor, in temeiul art. 251 – 256 Cod Comercial Roman, in vederea realizarii si exploatarii in comun a activitatilor ce se vor desfasura in Parcul Industrial Zarnesti.

Pentru realizarea scopului, partile au adus ca aport in asociere urmatoarele bunuri

 • Consiliul Local al Orasului Zarnesti a adus ca aport in asociere terenul, proprietatea private, in suprafata totala de 254.476,50 mp, inscris in CF nr. 4983 Tohanu Vechi, sub nr. top. 6644/2/3/1/2/1/1 si constructiile edificate pe acesta => in fapt, imobilele terenuri obtinute prin divizarea societatii TOHAN SA, care urmau a fi aportate la capitalul social al societatii infiintata in baza HG 515/2003.
 • Brem Company a adus ca aport in asociere terenul, proprietate privată, inscris in CF 1960 Tohanu Vechi, sub nr. top 5373/1/2 in suprafata de 207.090,11 mp si constructiile edificate pe acesta.
Alte articole:   Radare în cascadă pe DN 13, între Brașov și Mureș. Peste 120 de sancțiuni în 5 ore

Dupa mai bine de 15 ani de la infiintare, vazand ca Parcul Industrial nu isi atinge scopul definit, administratia publica locala a demarat o adevarata campanie de atragere a unor noi investitori.

„Acesta a fost momentul in care am constatat ca cerere exista, insa administratorii Parcului Industrial nu ofera. Altfel spus, desi exista investitori interesati de dezvoltarea unor activitati industrial in perimetrul parcului, administratorii parcului limiteaza accesul. Fata de aceasta constatare, dorind sa aflam pozitia administratorului parcului, ne-am lovit de un total dezinteres din partea acestuia, si, chiar o ignoranta totala fata de partenerul sau, respectiv, orasul Zarnesti”, ne mai spune primarul Igrișan, care este revoltat de faptul că admonistrația locală nu primește explicatii, nu i se permite accesul real la documente, ajungandu-se chiar in situatia in care să nu primească nici corespondenta transmisa prin mijloace care sa asigure dovezi de comunicare.

Care este cauza comportamentului Brem Company?

Conform art. 18 din Contractul de asociere in participatiune, partile au reglementat soarta bunurilor aduse ca aport in situatia incetarii contractului.

 • terenul adus ca aport de BREM COMPANY SA se va intoarce in patrimoniul acestei societati, cu conditia sa nu fi fost instrainat catre persoanele fizice sau juridice care au desfasurat si desfasoara activitati comerciale in Parcul Industrial. In situatia in care acest teren nu a fost instrainat, dar a fost afectat de constructii, urmeaza ca intre BREM COMPANY SA si persoanele fizice sau juridice, proprietare ale constructiilor sa se stabileasca noi raporturi juridice referitoare la terenul si costructiile in discutie (….se vor putea cumpara constructiile edificate).
Alte articole:   Șoferi băuți la volan, prinși de polițiști

În cealalta extrema, in ceea ce priveste bunurile aportate de Orasul Zarnesti prin Consiliul Local, s-a statuat ca

 • terenul adus ca aport de Consiliul Local al Orasului Zarnesti (dar care nu a fost instrainat) va fi, in mod obligatoriu, vandut persoanelor fizice si juridice care au devenit proprietari asupra constructiilor edificate pe terenul respectiv, la solicitarea expresa a acestora, la pretul de circulatie de la data vanzarii.
 • strazile, parcarile si alte locuri amenajate pentru functionarea Parcului Industrial, precum si intregul mobilier urbanistic vor deveni proprietatea orasului Zarnesti.
 • La randul sau, orasul Zarnesti, se obliga, odata cu primirea in proprietate a acestor bunuri, sa transmita in proprietatea BREM COMPANY SA sau altor persoane numite de aceasta societate (!!!), o suprafata de teren egala ca marime si ca valoare cu cea ocupata de strazile, parcarile si de mobilierul urbanistic primit in proprietate.

Asadar, in situatia incetarii contractului de asociere in participatiune (n.n. – chiar si in cazul rezilierii din culpa BREM COMPANY SA), orasul Zarnesti urmeaza a fi obligat sa instraineze bunurile sale persoanelor agreate de BREM COMPANY, in conditiile in care bunurile aduse de BREM COMPANY ca aport revin in patrimoniul acestei societati.

În acest context, bunurile aduse ca aport de orasul Zarnesti ar ajunge in patrimoniul persoanelor agreate de BREM COMPANY S.A., tocmai datorita refuzului repetat al acestei societati de a permite dezvoltarea unor noi activitati industriale pe perimetrul imobilului teren proprietatea subscrisului…

In conditiile in care zona industriala a orasului Zarnesti este subcapacitata, există totusi o cerere semnificativa din partea unor potentiali investitori privind inchirierea de terenuri si spatii pentru dezvoltarea unor activitati productive, si, implicit, dezvoltarea economica a orasului Zarnesti. Ca urmare, spune primarul Zărneștiului, se impune desfiintarea Parcului Industrial Zarnesti existent si infiintarea unui Parc Industrial nou, cu preluarea activitatilor economice existente in acest moment.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate