Propunere: Sala de sport de la Informatică să poarte numele profesorului Gheorghe Roșu

La Primăria Brașov a fost înregistrată un memoriu din partea a 48 de jucatoare de baschet, prin care se solicită acordarea numelui Gheorghe Roșu salii de sport de la Colegiul Național de Informatica „Grigore Moisil”.

Având în vedere contribuția profesorului și antrenorului Gheorghe Roșu pentru sportul de masă și de performanță la nivelul municipiului Brașov şi memoriu realizat de 48 de jucatoare de baschet, prin care se solicită acordarea numelui Gheorghe Rosu sălii de sport de la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil”, grupul de consilieri locali PNL susține demersul sportivelor și vom propune în plenul Consiliului Local atribuirea denumirii Gheorghe Roșu sălii de sport de la Liceul Naţional de Informatică, în semn de preţuire pentru cel care și-a dedicat activitatea profesională comunității brașovene”, a precizat Adrian Oprică, președintele organizației municipale a PNL și liderul consilierlor local PNL Brașov.

GHEORGHE ROSU parintele baschetului brasovean (1928-2017)

Gheorghe Rosu s-a născut pe 4 martie 1928 în Bucureştiul Interbelic, acel adevărat Mic Paris,capitalä romantică a României Mari . Crescut pe Calea Vitani, într-o familie simplă , tatal Ion conducator de tramvai si mama Stana casnica, primeşte totuşi o educaţie excepţională, dovadă că ajunge să studieze la prestigiosul colegiu Gheorghe Sincai din Bucuresti.

Familia şi dascălii aveau să-i insufle tânărului licean valorile fundamenale ale democraţiei, ce-i va folosi în faţa asediului necurat al comunismului ,pe care el şi generaţia sa aveau să îl îndure exact în critica perioadă a desăvârşirii lor personale. În ciuda faptului că i se propune să studieze la Moscova, refuză oferta, ceea ce dovedeşte în mod categoric că nu a împărtăşit credinţa noii orânduiri datorita celor intamplate in jurul sau cand profesori si colegi ajungeau in temnitele comuniste. În schimb, îşi urmează pasiunea de mic copil pentru sport, în special pentru elegantul şi elitistul baschet.

Alte articole:   Un brașovean a amenințat că își detonează mașina într-o benzinărie din București

Mânat de o dorinţă uriaşă de a urca pe scara performanţei, Gheorghe Rosu a jucat mai întâi sub culorile Clubului Sportiv Universitatea Bucureşti, iar ulterior a ajuns căpitanul echipei ICEF. Urmează cursurile Institutului de Educaţie Fizică din capitală, Institut care reprezenta cel mai important stabiliment universitar de sport,cuib elitist de formare a dascălilor care la rândul lor vor pregăti marile talente ale sportului românesc.Talente ce în deceniile următoare ajung să aducă glorie României şi bucurie însufletele întregului popor. Refuza oferta cluburilor CCA si Dinamo din Bucuresti si in anul 1952 ajunge la Braşov, la liceul sportiv nr.2 Brasov, unde aduce baschetul, devenind,în timp,pentru urbe respectatul profesor Roşu Gheorghe, formator al zecilor de generaţii de sportive ,parintele baschetului brasovean şi cetăţean de onoare al municipiului Brasov.

Dedicat meseriei de antrenor, profesorul Gheorghe Rosu s-a decis destul de repede să părăsească terenul de joc şi să se mute pe banca tehnică, începând să şlefuiască numeroase talente după 1958. De-a lungul carierei sale impresionante, a promovat zeci de sportive în echipele naţionale ale României, adunând şi peste 30 de titluri naţionale de junioare cu echipele Liceului nr.2 si apoi a Scolii Sportive din Braşov.

A condus echipele de baschet fete Vointa Brasov si Politehnica Brasov si fost cooptat în conducerile tehnice ale naţionalelor de junioare şi senioare ale României unde a contribuit la multe dintre performanţele baschetului feminin autohton, culminând cu locurile 4 obţinute de senioare la Europenele din anii 1962,1964 si 1966 si locul 4 la Europenele de cadete din 1978

Alte articole:   Brașovenii, invitați să participe la plantările din Parcul Dendrologic Kronstadt

De-a lungul timpului, a avut sub bagheta sa magică mai multe nume ale baschetului românesc, printre care se numără Ecaterina Vogel, Octavia Simon, Hanelore Krauss-Spiridon, Doina Rizescu, Cornelia si Silvia Petric ,Camelia Solovastru , Magdalena Jerebie.Sorina Lambrino,Olga Fagarasanu,Grecea Doina,Felicia Tudor,Nedelcu Voica si Iulia Velicu.

In anul 1975 a plecat pentru doi ani în Alger pentru a coordona staff-ul naţionalei de senioare a Algeriei. Cu această ocazie vizitează Occidentul, după care revine în ţară şi este cooptat în staff-urile loturilor la finalul anilor ‘80 s-a decis să reaprindă speranţele baschetului masculin în Braşovşi a reuşit să conducă echipa studenţească CSU.

Pentru meritele sale deosebite, profesorul Gheorghe Roşu a primit titlul de antrenor emerit al României, diploma de excelenţă din partea FRB, iar in 2008 a fost declarat cetaţean de onoare al municipiului Braşov. Profesorul Roşu a fost pentru cunoscuţi cel care a dominat prin vasta sa cultură orice interlocutor. Era capabil să îţi citeze cu usurinţă atat versuri cât şi maxime şi alte citate din marii gânditori şi filosofi ai lumii.A fost invitat la numeroase posture de TV la care a transmis mesaje de intarire a miscarii sportive pentru binele societatii si progresul tarii noastre.

Profesorul a modelat zeci de generatii de sportivi care au reusit in viata in Romania sau in Europa si a fost un exemplu prin viata exemplara dusa pana la varta de 89 de ani.In anul 2006 a inceput functionarea centrului de baschet sub coordonarea sa in sala liceului de informatica “Grigore Moisil” cu aprobarea Primariei Municipiului Brasov.

Alte articole:   Ordonanța de urgență privind alegerile anticipate, respinsă

In sala liceului de informatica continua si in prezent centrul de baschet inceput de profesorul emerit Gheorghe Rosu in anul 2006, baschetbalistii brasoveni continua traditia obtinerii de performante sportive la toate categoriile de varsta iar acordarea numelui profesorului Gheorghe Rosu salii de sport a liceului de informatica ar mentine vie amintirea acestuia.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.