Aeroportul Brașov și ipocrizia locală

PSD Brașov ne anunță triumfalist că Aeroportul Brașov primește 13 milioane de lei, datorită amendamentului depus de social-democrații locali. Repede s-a trecut sub tăcere faptul că începând din 2018 Brașovul este văduvit de peste 90 milioane de lei prin Legea Salarizării – confiscarea de facto a unor sume de bani de la autoritățile locale și trecerea lor în pixul lui Dragnea și al lui Vâlcov. Numai Ghimbavul, localitatea-gazdă a aeroportului a pierdut 10 milioane de lei în 2018 după ”reforma fiscală” PSD, un efort de centralizare suplimentar prin care se banii colectați în teritoriu sunt redistribuiți pe criterii politice de la București.

Până anul acesta, asistența socială era bugetată în proporție de 90% de către Guvern. Guvern care nu dă de la București banii ăia, fiindcă doar județul Brașov trimite la nivel central un miliard de lei (noi). Acum, Consiliului Județean Brașov i s-a pasat tot ce înseamnă plăți cu asistență socială din județ, adică fix  cât se laudă acum PSD Brașov că a dat pentru Aeroport din mărinimie și prea multă pricepere.

De cealaltă parte, deputatul USR Tudor Benga ne transmite că aeroportul nostru este construit din start prea mare, că ar trebui construit unul mai mic, ce ar trebui extins treptat, că cel din Sibiu are 700.000 de pasageri cu o clădire de terminal ce are un spațiu pe jumătatea celui proiectat la Brașov.

Tot dl. Benga uită că Sibiul are cam 60% din populația Brașovului, de zona metropolitană a Sibiului nu prea avem ce discuta, despre județele care gravitează economic în jurul său nu avem ce spune în afara lucrătorilor veniți de pe Valea Oltului la multinaționale. Ori, Brașovul are o Zonă Metropolitană de peste 400.000 locuitori, județele Covasna și Harghita sunt legate economic de noi, fapt pentru care au și interes imediat să contribuie și financiar la construcția aeroportului. Și tot Brașovul este pe locul 2 după Capitală ca număr de turiști.

Mai sunt și alte teorii în spațiul public cum că existența aeroporturilor Otopeni, Sibiu, Târgu Mureș și Bacău ar complica existența celui din Brașov. Această teorie este contrazisă de o stare de fapt existentă în Mittel Europa, pe scheletul fostului Imperiu Austro-Ungar. Aeroportul Stefanik din Bratislava (un oraș de 420 de mii de locuitori, cam cât Zona Metropolitană Brașov) este tranzitat anual de 2,2 milioane de pasageri, deși Viena este la doar 50 de km depărtare de capitala slovacă, aeroportul Schwechat având un trafic de 10 ori mai mare. La nici o ora depărtare se afla orașele Brno și Gyor, ambele cu aeroporturi. Ba chiar Brno are două. Asta nu oprește Bratislava sa atragă călători pentru toate aceste orașe, fiind o vreme hub de rezerva pentru Czech Airlines. Așa că teoria cu prea multe aeroporturi pe o raza de 200 km nu merge.  Un operator cu o strategie bună poate nișa niște zboruri astfel încât să nu canibalizeze niciun aeroport vecin și să aibă și el partea sa de profit.

Mihai Nanu

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
 1. Doamne , din 300 000 000 dolari cat a avut pejudiciu initial Basescu in dosarul Flota puteam sa facem 4 mega aeroporturi , dar puscariabilul Basescu in loc sa fie acum cu pedeapsa executata si cu prejudiciul restituit statului , si sa nu mai distruga si CFR-ul , si infrastructura rutiera , romanii l-au ales prsedinte si cum a spus si nea Traian ,a consolidat statul Mafiot .Domnule Iohanis nu Olguta e buna la trnsporturi ci Trianica poate a 8-a oara sa fie cu noroc pentru ca inca este tare la parchete tot procurorii pusi de el presteaza si sa mai faca si el deo ciorba ar fi loc.

  Reply
  • Ștefan cel F.Mare 20 februarie 2019, 9:02 AM

   @Lăpuşanu, te uiți prea mult la Romania TV și antena3 și asta se pare că afectează creierul (dacă era vreo urmă…).

   Reply
 2. Doamne Dumnezeule ce ne-am face daca n-ar fii si din astia cu mega creier care sa ne spuna la ce televiziuni sa ne uitam , ce sa spunem si ce sa facem , ca sa dam bine , cine are voie sa fure si sa ajunga presedine si cine nu .Asa a inceput si legionarismul ,fascismul si comunismul cu din astia cu mult creier care se uita doar la televiziuni recomandate .Domnilor de ce dracu sa mai facut revolutie daca unii care „au creier ” (ma rog ei au impresia ca daca au capul mare au si materie cenusie de calitate si putinele circumvolutiuni pe care se presupune ca le au nu ii lasa sa vada mai departe de ingustul orizont al facebook-ului ) Eu scriu aici nu ca sa fiu corectat pentru gandire de niste necuvantatoare care au pretentia de cunoscatori rasati iar informatiile nu le iau de la stiri ,asa ca singurul argument al necunoscatorului (scuze a se citi prostului ) este atacul la persoana .

  Reply
 3. D-le ZAPUSANU!! (sic!)vezi ca bati campii!! NICI UN JUDECATOR –PSD-cat ati fost la GUVERNARE NU AU PUTUT SA-L ASCUNDA PE BASESCU, ptr. ca NU AU AVUT PROBE SERIOASE, CI NUMAI MINCIUNI COMUNISTOIDE CA ALE DUMITALE!! a acuza FARA dovezi si NEACCEPTATE IN JUSTITIE ESTE EXACT –PROSTIA PROSTULUI– care nu PRICEPE NIMIC!1 STIU CA VA DOARE CA V-A BATUT BASESCU CUM A VRUT SI PE UNDE AS VRUT SI VA DOARE TARE RAU… dar asta e in lupta NU POTI FI NUMAI INVINGATOR…!! de altfel se vede ura la PSD cand vine vorba de Basescu care , SINCER NU MAI DERANJEAZA PE NIMENI , electoral!! NU, pe PSD ii deranjeaza…..!!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.