blog-logo

Parcul dorit în zona Lemexim-IUS-Lubrifin. Între „dorință” și „putirință”

Parcul dorit în zona Lemexim-IUS-Lubrifin. Între „dorință” și „putirință”

Pe Facebook s-a lansat o dezbatere privind înființarea unui parc în zona IUS. Unul dintre motivle invocate este faptul că Brașovul este deficitar la capitolul spatii verzi și s-ar mai reuce și poluarea din municipiu.

Pe vremuri, în această zonă funcționau trei fabrici: IUS, Lemexim și Lubrifin. Din fericire, fiind o zonă centrală, aceste fabrici au fost mutate, după procese de privatizare mai mult sau mai puțin cu cântec. Fabricile au fost închise de afaceriștii veroși (cazul Lemexim) sau au fost relocate.

În schimb, terenurile au rămas în paragină, chiar dacă au fost cumpărate de dezvoltatori imobiliari.

Al cui este terenul in acest moment?
Suprafețe:

  • Parcela Lubrifin: 91.887 mp – PEGASUS REAL ESTATE SRL BRASOV
  • Parcela IUS: 61.515 mp – S.C. BRAŞOV IMOBILIARA S.R.L., CU SEDIUL ÎN BUCUREŞTI
  • Parcela Lemexin: 40.146 mp – SC MASTERANGE IMOBILIARE SRL BUCUREŞTI
Alte articole:   Kerekes, atacantul ACS Kids Tâmpa, a învățat fotbalul în Italia

Total: 193.548 (19,35 ha)

Una dintre chestiunile foarte importante ce trebuie luate în discuție este faptul că terenul respectiv este poluat în profunzime. Acesta se pare că este și motivul real pentru care, până la această oră, zona nu a fost împânzită de blocuri și spații comerciale și birouri. Este evident că niciun dezvoltator imobiliar nu stă cu banii blocați într-un teren situat în CENTRUL Brașovului, iar la periferie se construiește de zor (iar aici ne referim la Bartolomeu și Tractorul).

Pentru a aduce terenul la parametrii normali privind poluarea, investiția este de câteva milioane de euro.

În acest context, se pune problema „naționalizării” respectivelor terenuri în interes public de către Primăria Brașov. Cronologic vorbind, statul și-a încasat banii pe fostele uzine, prin privatizare, au apărut investitorii privați în domeniul imobiliar, iar Primăria ar trebui, în opinia celor care au lansat ideea ca municipalitatea să cumpere terenurile „la justa lor valoare” și să le ecologizeze. Practic, să preia pierderile acestor afaceri…

Alte articole:   VIDEO Imagini cu cerbi în duel surprinse în pădurile din Brașov

Oricum, această chestiune – naționalizarea – pare greu de realizat, și în mod cert se va ajunge în instanță.

Dar, ce se întâmplă la această oră la discuțiile dintre dezvoltatorii imobiliari și Primărie? Deja au exista cinci întâlniri asupra modului cum va arăta această zonă. S-a discutat despre ce suprafață va fi afectată de construcții, unde să fie amplasate locuri de joacă pentru copii, arborii și zonele verzi. De asemenea, dezvoltatorilor imobiliari li s-a pus în vedere că trebuie să aibă containere îngropate pentru gunoiul menajer.

Mai mult, arhitectul șef al municipiului Brașov, Marilena Manolache, le-a propus înc de anul trecut celor trei dezvoltatori să cadă de acord și să realizeze un parc împreună în zona respectivă, pe lângă construcțiile pe care le au în vedere, ceea ce ar rezolva, până la urmă, și dorința celor care lansat ideea de a avea acel parc în zonă.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.