Carol al II-lea, în Poiana Brașov: Să nu se mai facă parcelări și construcții puțin estetice

Carol al II-lea, în Poiana Brașov: Să nu se mai facă parcelări și construcții puțin estetice

„Cu tot gerul cumplit– în dimineața zilei de duminică s-au înregistrat în oraș 20 de grade sub zero – populția Brașovului a făcut M. Sale Regelui o impresionantă manifestație de iubire pe unde a trecut și a poposit”, scria Gazeta de Transilvania în 7 februarie 1932.

Carol al II-lea a fost primit în Gara Brașov la prele 9 și jumătate, de reprezentanții autorităților superioare din localitate, în frunte cu Florian Zaharia, prefectul județului Brașov, generalul I.B. Florescu, comandantul Corpului V de Armată și Iuliu Suciu, primarul Brașovului. În întâmpinarea Suveranului sosise și generalul Ștefănescu Amza, ministrul Armatei, generalul Marcel Olteanu, inspector general al Armatei, și mai mulți alți generali.

După descinderea din vagon și o scurtă întreținere cu persoanele oficiale prezente la gară, Suveranul a luat loc la volanul unei „sănii-automobil” cu care a parcurs într-o oră drumul spre Poiană.

„Deosebit de călduros a fost aclamat Suveranul în Piața Unirii și de-a lungul Șcheiului românesc, decorat cu porți de triumf, brazi și steaguri naționale”.

La concursurile din Poiană s-au remarcat schiorul brașovean Lexen, câștigătorul concursului de sărituri cu schiurile, echipa batalionului 2 Vânători de Munte, de sub conducerea căpitanului Scârneci, la proba de fond (12 km) și echipa Liceului „Andrei Șaguna” care a câștiga „Cupa Școalelor”.

La orele 1, Primăria Municipiului Brașov a oferit regelui o masă în sala Restaurantului „Turcu” din Poiană, condus de comercianul Ștefan Căpățână.

Cu prilejuil primei sale vizite în Poiana Brașovului – „despre a cărei frumusețe și situație a rămas încântat” – Regele Carol al II-lea a apreciat că „ar fi bine ca sp nu se mai facă parcelări de terenuri și construcții de căsuțe prea puțin estetice ca aspect, ci întreaga Poiană mică și cea mare să fie rezervate, întrucât se poate, ca teren sportiv, pe care s-ar putea desfășura cu timpul, în urma extinderii și situației sale splendide, mari concursuri sportive internaționale”.

Seara, la orele 8, în Casa Sfatului din Piața Libertății, a avut loc recepția oficială a Regelui Carol al II-lea. Cu acest prilej, primarul Brașovului, Iuliu Suciu, a oferit suveranului actul de donație al Cetățuii Brașovului. În cadrul ceremoniei, mai mulți ofițeri cavaleri ai ordinului „Mihai Viteazul” au primit acte de împroprietărire asupra unor loturi pe teritoriul municipiului Brașov.

Regele a decorat proprio moto cu ordinul „Steaua României” în gradul de ofițer, pe prof. Florian Zaharia, prefectul județului Brașov, Iuliu Suciu, primarul municipiului Brașov, dr. Carol Schnell, fost primar, și Emil Socaiu, secretar general al municipiului Brașov.

La orele 8 și 30, în sala mare a Cercului Militar, Primăria a organizat un banchet

cu 120 de invitați. Regele Carol al II-lea și-a încheiat răspunsul la toastul primarului ridicând paharul „pentru orașul Brașov și pentru propășirea sporturilor în acest încântător oraș al României”. După discursul președintelui Federației române de schi, Rosetti, a urmat distribuirea premiilor, a medaliilor și diplomelor, suvernul dând mâna fiecărui premiat.

La orele 11 fără un sfert, banchetul, „care s-a desfășurat într-o atmosferă familiară și animată”, a luat sfârșit, suvernul părăsind sala Cercului Militar în urale și în suntele Imnului regal. Apoi, cu trenul de noapte, s-a înapoiat la București.

Text preluat din „Brașov 100 – 1918-2018”, de Nicolae Pepene

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap