Opțiunile politice pentru 2019

Astăzi se conturează pe scena politică de la noi un PSD în derivă, condus despotic de Liviu Dragnea, lider care reușește să nemulțumească până și propriii aleși locali prin tăierile de bugete, alte două partide care gravitează în jurul electoratului PSD și cele din Opoziție. ALDE e tot mai nefericit la guvernare, dar nu are ce face, nu mai atrage nici aleși din PNL sau alte partide de multă vreme.

Partidul Pro România al lui Victor Ponta devine pentru PSD ce a fost acum doi ani ALDE pentru PNL. Hemoragia provocată de Dragnea este acumulată acum de fostul premier pe principiul vaselor comunicante. ALDE și Pro România preiau pe lângă aleși locali și votanții PSD din 2016 dezamăgiți de guvernarea-dezastru din prezent, dar care nu se identifică cu PNL sau plUSR.

Cu ce se prezintă în anul electoral 2019 Opoziția? PNL vine cu o zestre de peste 1.000 de primari, peste 13.000 aleși locali, 14 primari de municipii importante, și… ce era mai important, mai mult de jumătate dintre orașele-magnet ale României. Adică acelea care contează, care aduc plus-valoare țării noastre, dau peste 70% din PIB și unde vor migra tinerii în următorul deceniu. La nivel local, PNL are 13 din cele 16 localități din Zona Metropolitană Brașov, motorul economic al județului și al Regiunii Centru. Și afilierea în cel mai puternic grup european, PPE.

Alte articole:   70 de ani de la deschiderea primei Pinacoteci a Brașovului

De cealaltă parte, e un melanj de partide fără orientare doctrinară certă, niște inși autodeclarați laici dar cu vreo trei conservatori în frunte. La nivel local, se prezintă cu pseudo-subiecte locale în precampania pentru PE, fără vreo legătură directă cu subiectele UE și viitorul nostru în această organizație. Și pentru că nu s-au dezmeticit care le este strategia și proiectele concrete, de bărbați politici ce sunt, lansează atacuri neasumate direct de pe pagini de Facebook cu glumițe de doi bani. Aproape că nu merită efortul mențiunii faptul că trunchiază din ședințele din CL Brașov momentele când se votează în unanimitate, deși sunt puncte ca donații și înscrieri în proprietate, alte chestiuni unde și dau avizul niște comisii de specialitate, iar celelalte partide vin cu interpelări, amendamente, etc. Pentru a demonta ușor manipularea unora care nu știu cu ce se mănâncă administrația, se pot urmări aici ultimele trei ședințe de CL unde se poate vedea că au existat și dezbateri, voturi împotrivă pe anumite puncte, etc.

Avem în față în anul 2019 Blocul de Stânga, cu PSD, ALDE și reacționarii din Pro România și Dreapta, reprezentată de PNL și rețeaua sa puternică de aleși locali din teritoriu. Se merge într-o bătălie pentru următorii 5 ani de viață ai UE care înseamnă provocări externe din partea Rusiei, avem tema migrației, ne pasc schimbări nebănuite cu privire la noile noile industrii, o strategie energetică europeană, evitarea scenariului unei Uniuni cu două sau mai multe viteze, etc.  Avem de ales între o apropiere de Rusia și regimurile liberale sau un model de dezvoltare european, cu un partid care a dat la nivel local niște administrații performante, cu o economie în plin avânt, bazată pe investiții occidentale, comunitățile unde există cel mai înalt standard de viață din România.

Alte articole:   Festivalul Clătitelor, în weekend, la Prejmer

Va urma o bătălie cruntă și la prezidențiale. Klaus Iohannis este susținut de PNL, dacă Liviu Dragnea supraviețuiește politic până în toamnă, va fi candidatul PSD. Ei vor fi competitorii din turul 2. Și între ei nuanțe mai luminoase sau cenușii…

Mihai Nanu

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.