Braşovul a intrat în Programul de Tromboliză intravenoasă în AVC

Braşovul a intrat în Programul de Tromboliză intravenoasă în AVC

Braşovul se află, marţi, pe lista judeţelor unde se va aplica Programul de Tromboliză intravenoasă în accidentul vascular cerebral.

În Monitorul Oficial nr. 92/05.02.2019  a fost publicat ordinul de ministru  care actualizează Ordinul nr. 450/2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut.

Pe lista inițială figurau 10 centre pilot, unde tratamentul a fost aplicat cu succes. Pentru că și-a dovedit eficiența în salvarea vieților omenești și recuperarea bolnavilor, acesta a fost extinsă, la începutul acestui an, cu încă 31 de unități sanitare.

Criteriile principale avute în vedere au fost: existența unui serviciu de gardă de neurologie în regim de permanență, 7/7, 24/24, existența unui computer tomograf funcțional în regim de permanență 7/7, 24/24 și existența unui serviciu de gardă de radiologie în regim de permanență, 7/7, 24/24. Brașovul era unul dintre puținele județe din România care nu se încadra în aceste standard. În urma vizitei ministrului Sănătății, a adoptării unei hotărâri în acest sens de către Consiliul Județean, dar și a emiterii ordinului, această situație a fost rezolvată cu succes.

În prezent, tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral (AP-AVC) se desfășoară în doar zece spitale din România, însă Ministerul Sănătății va extinde programul și în alte 31 de spitale din țară.

Alte articole:   Acțiune de ecologizare în Parcul Național Piatra Craiului

Foto: arhiva/sanatateabuzoiana.ro

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap