blog-logo

Cifre pozitive în industria brașoveană, însă negative pentru afacerile din comerț

Cifre pozitive în industria brașoveană, însă negative pentru afacerile din comerț

Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, afacerile companiilor brașovene din domeniul industrial au urcat în primele 11 luni din 2018, cu peste zece procente, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, însă afacerile din comerț au scăzut ușor.

Datele Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov, privind comerțul total, arată că volumul cifrei de afaceri din această categorie, a scăzut cu 1,8%, în judetul Braşov, în perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017.

La nivelul judeţului Braşov, în luna noiembrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţ a scazut cu 2,7 % faţă de luna precedentă şi cu 0,5% comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent.

Comerţul cu autovehicule şi motociclete, întreţinerea şi repararea acestora

În luna noiembrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete, întreţinerea  şi repararea acestora (serie brută), a scazut cu 8,1% faţă de luna precedentă  şi cu 10,9% comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent.

În perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2017 , volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete , întreţinerea şi repararea acestora (serie brută) a crescut cu 9,2%.

Comerţul cu ridicata

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) (serie brută) a scăzut, în luna noiembrie 2018, cu 2,3% faţă de luna precedentă şi cu 1,9% faţă luna corespunzătoare a anului precedent.

În perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeasi perioadă  a anului precedent volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule  şi motociclete) (serie brută) a scăzut cu 3,7%.

Comerţul cu amănuntul

În luna noiembrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia autovehiculelor  şi motocicletelor) a scăzut cu 4,3% comparativ cu luna precedentă  şi a crescut cu 16,5%  faţă de luna corespunzătoare a anului precedent.

Alte articole:   Taximetriștii se plâng că sunt scoși de pe piață de transportul alternativ

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor) în perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent a crescut cu 12,4%.

Afacerile din domeniul serviciilor au crescut 

Volumul cifrei de afaceri în servicii (serie brută), în luna noiembrie 2018, comparativ cu luna precedentă, a scăzut cu 0,2%. La serviciile pentru populaţie a scăzut cu 8,3%, iar la serviciile prestate întreprinderilor a crescut cu 2,4%.

Comparativ cu luna noiembrie 2017, volumul cifrei de afaceri în servicii a crescut cu 11,2%. La serviciile prestate populaţiei cifra de afaceri a crescut cu 41,6%  iar la serviciile prestate întreprinderilor a crescut cu 4,8%.

În perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, volumul cifrei de afaceri în servicii (serie brută), a crescut cu 9,0%. La serviciile prestate populaţiei cifra de afaceri a crescut cu 35,9%, iar la serviciile prestate întreprinderilor cu 3,2%.

Creşterea volumului cifrei de afaceri în servicii (serie brută), în perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului  precedent, s‐a datorat următoarelor activităţi: activităţi ale agenţiilor turistice şi a tur‐operatorilor; alte servicii de rezervare şi asistenţă turistică (+272,5%), activităţi sportive, recreative şi distractive (+149,4%), alte activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (+95,0%), publicitate si activitati de studiere a pieţei (+59,1%), activități de arhitectură și inginerie; activități de testări și analiză tehnică (+57,9%), activităţi de jocuri de noroc şi pariuri (+54,9%), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi (+47,7%), activități de investigații  și protecție (+44,0%), hoteluri şi alte facilităţi de cazare (+33,3%), restaurante și alte activități de servicii de alimentație (+27,2%), activităţi de servicii privind forţa de muncă  (+23,8%), activitaăți de poștă și de curier (+22,0%), activități de servicii informatice (+15,6%), tranzacții imobiliare (+11,2%), activităţi de secretariat, servicii suport şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor (+9,2%).

Alte articole:   Cutremur cu magnitudinea de 3,9, în această noapte, în Vrancea

Scăderi ale volumului cifrei de afaceri în servicii (serie brută), s‐au înregistrat la următoarele activităţi: transporturi terestre și transporturi prin conducte (‐11,0%), activități de editare (‐9,6%), alte activităţi de servicii (‐7,8%).

Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a crescut

Datele Direcţiei Judeţene de Statistică Braşov arată că în județul Braşov, în perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeași perioadă a anului 2017, indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie a crescut cu 10,1%.

Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie în luna noiembrie 2018 comparativ cu luna precedentă  a crescut cu 1,4%. Comparativ cu luna noiembrie 2017, indicele valoric al cifrei de afaceri a crescut cu  5,9%.

Creşteri semnificative ale cifrei de afaceri în perioada 1.I – 30.XI.2018, comparativ cu aceeași perioadă  a anului 2017, s‐au înregistrat la: fabricarea instrumentelor muzicale (+37,5%), repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor (+31,0%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (+22,4%), fabricarea mijloacelor de transport cu excepţia autovehiculelor (+15,4%), fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor (+15,1%), fabricarea produselor textile (+14,5%), fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (+13,9%), tăbăcirea și finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj și marochinarie, harnașamentelor și încălțămintei; prepararea și vopsirea blănurilor (+13,4%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice (+13,3%), fabricarea substanțelor și a produselor chimice (+10,5%).

Pe marile grupe industriale creşteri s‐au înregistrat în: industria energetică  (+13,9%), industria bunurilor de capital (+13,7%), industria bunurilor uz curent (+4,9%)  şi industria bunurilor intermediare (+3,1%).

Scăderi semnificative ale cifrei de afaceri în perioada 1.I – 30.XI.2018, comparativ cu aceeași perioadă  a anului 2017, s‐au înregistrat în: fabricarea produselor farmaceutice de bază  şi a preparatelor farmaceutice (‐41,3%), fabricarea de mobilă (‐13,7%), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite (‐11,7%), fabricarea altor produse din minerale nemetalice (‐10,0%), fabricarea bauturilor (‐6,3%), industria metalurgică (‐6,0%), fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (‐2,5%).

Alte articole:   Ministerul Educației clarifică modul de funcționare în scenariul roşu a claselor terminale

În industria bunurilor de folosinţă îndelungată valoarea cifrei de afaceri a scăzut cu 13,0%.

Cele mai importante firme care au contribuit la cifra de afaceri în industrie a judeţului Braşov, în perioada 1.I – 30.XI.2018, au fost: SC AUTOLIV ROMANIA SRL, SC CONTINENTAL POWERTRAIN ROMANIA SRL, SC SCHAEFFLER ROMANIA SRL, SC PREH ROMANIA SRL, SC HUTCHINSON SRL, SC QUIN ROMANIA SRL, SC KRONOSPAN ROMANIA SRL, FABRICA DE LAPTE BRAŞOV, SC NBHX ROLEM SRL, SC STABILUS ROMÂNIA SRL, SC TOTAL ROMANIA SA, SC ECOPAPER SA, SC PREMIUM AEROTEC SRL, SC SIT ROMANIA SRL,  SC ELDON SRL, SC BENCHMARK ELECTRONICS ROMANIA SRL, SC MIELE TEHNICA SRL, SC IAR SA, SC DTR DRAXLIUNIEER SISTEME TEHNICE ROMANIA SRL, SC PUROLITE SRL, SC PSICONTROL MECHATRONICS SRL, SC STAR EAST PET SRL, SC CARMEUSE HOLDING SRL, SC SERGIANA PRODIMPEX SRL, SC AIRBUS HELICOPTERS ROMANIA SA, SC ELMAS SRL, SC LOSAN ROMANIA SA, SC HARSHA ENGINEERS SRL.

În România, în luna noiembrie 2018 comparativ cu luna anterioară, indicele valoric al cifrei de afaceri totale (piaţa internă şi piaţa externă) a unităţilor industriale, a scazut cu 4,0% iar faţă de luna  corespunzătoare din anul precedent a crescut cu  9,3%.

În perioada 1.I – 30.XI.2018 comparativ cu aceeasi perioadă a anului 2017 indicele valoric al cifrei de afaceri totale (piaţa internă şi piaţa externă) a unităţilor industriale a crescut cu 12,6%.

Foto: arhiva

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.