181 de ani de la apariţia „Foii literare“, scoasă de George Bariţiu

181 de ani de la apariţia „Foii literare“, scoasă de George Bariţiu

În data de 1 ianuarie 1838 a apărut, la Braşov, sub direcţia lui George Bariţiu, publicaţia „Foaie literară”, devenită de la 2 iulie, acelaşi an, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, supliment al revistei „Gazetei de Transilvania”.

Foaie pentru minte, inimă și literatură a fost o revistă românească cu caracter cultural, care a apărut la Brașov până în data de 24 februarie 1865 (cu unele întreruperi). A fost condusă de George Bariţ, iar începând cu 1850 de Iacob Mureşanu.

Publicaţia a avut un mare rol în dezvoltarea culturii românești progresiste. În paginile ei au fost dezbătute, dintr-un unghi de vedere în general iluminist, chestiuni ca: emanciparea culturală și politică a poporului român, ridicarea lui economică, rolul educativ și cetățenesc al teatrului, necesitatea unei bune organizări a învățământului, lupta pentru unitatea și cultivarea limbii și pentru propășirea literaturii originale, stimularea culegerilor folclorice, etc.

Revista a dus o îndrăzneață campanie împotriva despotismului, în numele ideilor generoase, și a salutat cu entuziasm revoluția de la 1848. Au colaborat la ea personalități din toate provinciile locuite de români: Ion Heliade-Rădulescu, Ion Ghica, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Costache Negruzzi, Ion Ionescu de la Brad, Andrei Mureșanu, iar difuzarea ei peste munți s-a realizat de librarul Iosif Romanov din București.

30 de ani mai târziu, tot la data de 1 ianuarie, în 1868, a apărut, la Braşov (până în 1880), apoi, la Sibiu (până în 1945), revista „Transilvania”, organ al Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA).

Alte articole:   ANAF turează motoarele pentru începerea popririlor bancare
Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Nu stiu daca era denumita revista, era mai degraba o foaie, un ziar literar si se scrie corect Iacob Muresianu, nu Muresanu, ca la poetul Andrei Muresanu.

    Reply
  2. […] din Ardeal, Gazeta de Transilvania şi tot în acelaşi an a început la Blaj publicarea <Foii pentru minte, inimă şi literatură>, primul ziar literar românesc din toate […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.