Val de cazuri de gripă la Spitalul de Copii. Ce spun medicii

Val de cazuri de gripă la Spitalul de Copii. Ce spun medicii

La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalul de Copii Brașov au fost confirmate, prin teste rapide, 200 de cazuri de gripă într-o singură lună.

De vină este virusul gripal de tip A și B, dar Direcția de Sănătate Publică (DSP) Brașov așteaptă confirmarea cazurilor de la Institutul Cantacuzino din București.

Numărul este foarte ridicat comparativ cu acceași perioadă a anului trecut, când erau confirmate doar 17 cazuri.

„Începând cu sfârşitul lunii noiembrie şi până în prezent sunt diagnosticate în cadrul unităţii de primiri urgenţe 200 de pacienţi cu gripe. 194 de gripe de pacienţi cu gripe de tip A, iar 6 pacienţi cu gripe de tip B, prin testele rapide pe care le efectuează laboratorul spitalului. Au fost diagnosticaţi inclusiv copii nou-născuţi până într-o lună şi copii până la 17 ani”, a spus, pentru MyTex, dr. Octavian Dumitraş, medic specialist medicină de urgenţă.

Din cauza numărul mare de îmbolnăviri, nu doar respiratorii, spitalul s-a supraaglomerat, astfel că secția de boli respiratorii este arhiplină, toate cele 45 de locuri fiind ocupate. De altfel, spitalul este supraaglomerat, numărul de prezentări s-a dublat, este mai mare cu 4.000 decât anul trecut.

În ultima perioadă, numărul celor prezenți la camera de gardă a crescut îngrijorător. Media prezentărilor la UPU a fost de 160 de cazuri pe zi, astfel că medicii abia reușesc să facă față. Aceștia precizează că doar 20% sunt cazuri grave, restul nefiind urgențe medicale.

Alte articole:   Accident pe DN1 A. Traficul se desfășoară pe o bandă de circulație

Pe de altă parte, numărul de îmbolnăviri face ca la UPU să stea laolaltă copii cu diferite afecţiuni, iar riscul de a contracta gripa creşte. Din acest motiv, medicii fac un apel la părinți să nu se mai prezinte cu cei mici la Urgențe decât dacă este absolut necesar.

„Apelul către părinţii care-şi aduc copiii la unitatea de primi urgenţe este să-i aducă la UPU pentru afecţiuni adevărate, grave. De ce? Pentru că dacă îi aduc pentru afecţiuni minore, care ar putea fi tratate şi acasă, riscă să plece de la noi cu alte afecţiuni grave pentru care apoi vor reveni –  respiratorii sau digestive, de obicei. Pot contracta gripă dacă intră în contact cu un pacient care are gripă şi aşteaptă la unitatea de primiri urgenţe”, a subliniat dr. Liviu Muntean, director medical Spitalul Clinic de Copii Braşov, pentru susrsa citată.

De asemenea, medicii îi sfătuiesc pe părinţi să-şi vaccineze copiii împotriva gripei.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.