blog-logo

Peste 16.000 de brașoveni își sărbătoresc onomastica

Peste 16.000 de brașoveni își sărbătoresc onomastica

Odată cu sărbătorirea Nașterii Domnului, de Crăciun își serbează ziua și cei cu numele de Cristian, Cristina nume ce deriva de la Cristos și creștin-creștinism.

Aceste nume reproduc numele latine Christianus si Christiana, la origine adjective derivate de la numele lui Hristos, care în limba latina se scrie Christus.

Numele de „Christos” vine de la verbul grecesc „chriein” – „a unge”, care este echivalentul ebraicului „mashi ha” – „uns”, de la care a aparut Iisus – Mesia.

În limba română, „Christus” va fi baza de derivare a lui „Christianus”, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere la persoanele care practicau cultul creștin după anumite canoane bizantine sau grecești.

Alte articole:   Poliția și ISU, acum, pe strada Mureșenilor!

Cu toate acestea, există voci care susțin că persoanele care poartă numele de Cristina/Cristian își sărbătoresc onomastica de Sf.  Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

16.824 de braşoveni își sărbătoresc onomastica de Crăciun

Potrivit datelor Direcţiei Judeţene Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Braşov (DJCEP), 16.824 de braşoveni îşi sărbătoresc, în prima zi de Crăciun, ziua onomastică.

Dintre aceştia, 9.730 sunt doamne care poartă prenumele de Crăciuniţa sau Crăciunica, dar mai ales Cristina și Cristiana, iar 7.094 sunt domni cu prenumele de Crăciun sau Crăciunel, Cristian sau Cristin, informează MyTex.

La mulți ani, tuturor celor care poartă acest nume!

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate