VIDEO Imagini unice cu capre negre care se hrănesc în Prăpăstiile Zărneștiului

Specialiștii Romsilva au publicat astăzi, pe Youtube, imagini inedite cu capre negre, care au fost filmate când se hrănesc în Prăpăstiile Zărneștiului, una dintre cele mai spectaculoase zone din Parcul National Piatra Craiului.

Capra-neagră (Rupicapra rupicapra) este un animal careeste răspândită în regiunile muntoase din Europa și Asia Mică.

Capra-neagră are o înălțime între 110 și 130 cm, are o coadă scurtă (maximum 7 cm), având înălțimea la greabăn de 75 cm, cântărind între 30 și 50 de kg. Are un corp relativ scund, picioare musculoase cu copită despicată, un gât relativ lung terminat cu un cap scurt prevăzut la ambele sexe cu două coarne inelate și încovoiate spre înapoi.

În spatele coarnelor se găsesc două glande care secretă în perioada de împerechere un lichid cleios cu miros neplăcut. În timpul verii capra-neagră are o culoare spălăcită brun-roșcată, partea inferioară a corpului fiind alb-gălbui, având pe spate o dungă neagră. Iarna culoarea caprei este brun închis, brun negricios, fiind alb pe abdomen și picioare, capul fiind de culoare albă-gălbuie, pe creștet având o dungă de culoare închisă.

Animalul trăiește în grupuri de 15 – 30 de capre formate din capre tinere și capre mame. Această structură socială se schimbă în funcție de starea anotimpului. Vara un animal stă tot timpul de pază pentru a da la timp în caz de primejdie semnalul de alarmă.

Alte articole:   O stradă din Brașov rămâne fără gaz, două localități din județ, fără curent

Iarna această supraveghere este mai puțin severă, grupurile conduse de un țap, putându-se amesteca între ele. În luna noiembrie este perioada de împerechere, ca la sfârșitul lunii mai să fie primele fătări de iezi care țin până la începutul lui iunie. Perioada de gestație la caprele-negre durează 6 luni, iezii devin maturi la vârsta de trei ani, iar o capră-neagră poate trăi între 15 și 20 de ani.

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.