Expoziție de icoane pe lemn și pe sticlă la Muzeul Străzii Sforii

Expoziție de icoane pe lemn și pe sticlă la Muzeul Străzii Sforii

Carmina Dan, pictor iconar brasovean, absovent a Școlii Populare de Artă din Brașov, expune icoane pe lemn si pe sticla la Rope Street Museum (Muzeul Străzii Sforii, situat pe strada Cerbului nr.13). Eexpoziția este deschisă zilnic, între orele 10.00 – 19.00. Intrarea este liberă.

Icoanele pe sticla sunt pictate dupa izvoade din Scheii Brasovului, Tara Fagarasului, Cartisoara, Sambata de Sus, Necula, Marginimea Sibiului, chiar si din Banatul Sarbesc, locuri unde pe vremuri existau glajarii ce produceau sticla, materia prima pt iconarii simpli de la sate.

Icoanele surprind sensibilitatea satului transilvanean si imbina latura religioasa cu cea folclorica si mistica.

CLICK pe poze pentru a se mări!

„Orice icoană este făcătoare de minuni dacă cel care se roagă în fața ei se roagă cu adevărat. Și el și primește izbăvirea, lecuirea și tot ceea ce îi cere lui Dumnezeu. Icoana apare încă din veacul I, este pictată de Sfântul evanghelist Luca, care era și medic, el este primul care a pictat chipul Maicii Domnului și, după cum vedeți, medicina cu vindecarea spirituală merg împreună. El a știut să îmbine vindecarea trupească cu vindecarea sufletească. (…) Pictura bisericii și a icoanei, în special, reprezenta Biblia neștiutorului de carte. Cum țăranii acum câteva sute de ani nu știau să scrie, să citească, dar cum intrau în biserică, copii, maturi și bătrâni, ei știau Scripturile privind ani și ani la rând sau explicându-le preotul scenele reprezentate din Scriptură”, spunea preotul Eugen Comșulea la vernisajul expoziției.

La rândul său, artistul plastic Traian Tsamuris, a remarcat calitatea icoanelor și condiția artistului: „Așa cum aceste lucrări ne înconjoară cu frumusețea și sfințenia lor, vreau să aducem și noi un pic de căldură Carminei, care încearcă prin acestă expoziție să depășească nivelul de meșteșug, pentru că ceea ce avem aici este o expoziție de icoane, și știm foarte bine că a fi iconar este să fii un meșteșugar desăvârșit, folosind tot ce înseamnă izvod și surse de inspirație cât mai autentice. Aceasta o spun ca artist plastic, iar  ca pictor autorizat (de biserici – n.a.) pot să vă spun că se depățețte nicelul icoanei prin faptul că ele sunt de o înaltă ținută artistică, pot foarte bine să reziste într-o confruntare cu orice lucrare de artă plastică și, ceea ce este foarte important, își depășesc condiția, nu sunt izvoade transpuse în icoane, nu sunt nici lucrări de artă plastică, ci sunt lucrări de artă sacră, prin faptul că aceste obiecte de cult vorbesc cuvântul Domnului pentru noi toți”.  

În ceea ce o privește, Carmina Dan a mărturisit că „Am început să pictez în urmă cu nouă ani. M-a adus la Școala populară de artă prietena mea cea mai bunp, Iulia. Apoi, cel mai important pentru mine, m-a îndreptat spre icoană faptul că sunt născută în Prejmer și o visam pe bunica, care mă îndemna spre biserică. Așa am simțit că trebuie să pictez icoane. (…) Am trecut la icoana pe lemn. Este mult mai greu, trebuie să ai trăiri foarte puternice ca să poți să pictezi, să ai starea necesară pentru a putea picta și a transmite un mesaj prin icoană. Sunt momente în care nu pot să pictez, dar sunt și momente când pensula merge singură….”.

Integral, puteți vedea vernisajul expoziției în clipurile video de mai jos:

Alte articole:   Aveți grijă unde faceți grătarul! Controale în zonele de picnic și nu numai

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap