blog-logo

Social-democratele s-au întâlnit cu copiii la „Povestea următorului secol”

Social-democratele s-au întâlnit cu copiii la „Povestea următorului secol”

Organizația de Femei Social-Democrate  din municipiul Brasov s-au întâlnit cu copii zilele trecute la o „ora de istorie a Centenarului”!

„Istoria spatiului romanesc incepe din timpuri stravechi, cu primii oameni care s-au asezat aici intre Carpati, Dunare, Marea Neagra. De atunci nenumarate generatii de inaintasi au contribuit, prin curaj, vointa si perseverenta, la scrierea istoriei noastre. La Jucarioteca Bibliotecii „George Baritiu”, la ora de istorie, impreuna cu acesti minunati copii, citind din aceasta carte,  am  descoperit cine au fost cei care, in urma cu 100 de ani, au reusit sa indeplineasca  cel mai important proiect național: Întregirea Romaniei!”, ne-a declarat Gabriela Urse, președinta organizației municipale OFSD Brașov.

Ulterior, copiii au primit în dar, fructe si dulciuri !

OFSD Brașov încurajează și copiii din Săcele, Rupea și Codlea să citească

Organizația Femeilor Social Democrate Brașov a derulat la Săcele, Rupea și Codlea, pe parcursul a două zile, 13 și 14 decembrie, inițiativa “Povestea următorului secol”, prin care și-a propus să încurajeze copiii să citească și să se apropie cu plăcere de cărți, de povestiri, de istorie.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, numai 8% dintre copiii cu vârste între 11 și 14 ani spun că citesc din plăcere. Ceilalți spun că nu le place, că nu au acces la cărți, sau că nu au timp pentru această activitate. Conform statisticilor oficiale, numai 14% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani spun că citesc zilnic, iar 6% spun că citesc mai rar decât zilnic.

Alte articole:   În judeţul Braşov sunt 7 pensionari la 10 salariaţi

Inițiativa OFSD Brașov, cu titlul “Povestea următorului secol”, vine și în contextul aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. În cadrul activităților cu copiii din cele 3 localități membrele OFSD Brașov au interacționat cu 100 de copii cu vârste între 8 și 13 ani cărora le-au oferit câte un exemplar din volumul “Povestiri Istorice”, semnat de Dumitru Almaș și ilustrată remarcabil de Valentin Tănase.

Acțiunea s-a desfășurat sub deviza citatului de început al cărții: ”Istoria este, în fond, povestea vieții oamenilor. Cu cele bune si cu cele rele. Cu izbânzi și înfrângeri. Ea este și o mare carte de învățătură. Pentru oamenii de rând, dar mai ales pentru conducători, pentru liderii politici. Pentru a ști de unde vin, ce reprezintă ei și ce viitor au. Un popor care nu-și cunoaște istoria, orbecăie prin lume și riscă să dispară”.

În contextul Centenarului și pentru că suntem în perioada sărbătorilor de iarnă am dorit să le oferim copiilor un prieten pe viață – cartea. Am citit, cu cei mici, povestiri istorice. Am vrut să aflăm, în cuvintele lor, cum văd copiii Marea Unire și personalitățile istoriei României. Am vorbit și despre viitor, despre următorii 100 de ani și despre felul în care ei își imaginează că va arăta lumea lor și România când vor fi adulți sau vârstnici. Capacitatea copiilor de a construi o Românie mai bună depinde de puterea lor de își imagina. Iar imaginația fără carte istorică și fără lectură, în general, nu se poate dezvolta”, a susținut Roxana Mînzatu, deputat și Președinte OFSD Brașov.

Unii dintre copii au spus că ar fi vrut să îl cunoască pe Moș Ion Roată sau să participe la Marea Unire. Alții au spus că nu ar fi vrut să trăiască în acele vremuri din cauza lipsei de confort. De asemenea, în cadrul seminariilor interactive au fost numeroși copii care au spus că ar vrea ca România să fie ca o familie.

Alte articole:   Marian Rasaliu: „Fermierii români au nevoie de toată susținerea, iar cetățenii trebuie să găsească în magazine cât mai multe produse românești și nu din import!”

Îmi doresc de la România să fie un popor unit și să trecem peste orice problemă împreună. Eu cred că România este un caracter de putere și împreună voi ști sigur că România va avea copii deștepți și ne vom putea mândri că suntem ROMÂNI” a spus un copil din Codlea.

Nu mai vrem să fim marginalizați de alte popoare pentru că românii noștri sunt cei mai buni. Hai România!” a spus un alt copil.

Anul 2019 va fi anul cărții în România, un prilej de a vorbi răspicat despre nenumăratele beneficii ale cititului pentru starea de spirit și libertatea unui popor, dar și o ocazie pentru noi toți de a organiza activități frumoase prin care să așezăm cartea și lectura mai aproape de preocupările, sufletul și mintea tuturor generațiilor”, a adăugat Roxana Mînzatu.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate