Europa Regiunilor – viitorul dezvoltării noastre

Fiindcă articolul meu ”Manifest pentru Europa Unită” a creat oarece valuri, ajungând chiar ca un fost consilier ALDE să acuze că e un îndemn periculos când altădată decât ”Acum, în an Centenar…”, trebuie explicată mai pe îndelete regionalizarea care ne paște în viitor și care va duce la o mai bună absorbție a fondurilor europene și la creșterea influenței Bruxelles-ului în detrimentul guvernelor naționale.

De altfel, regionalizarea și cedarea de suveranitate este evocată de mai bine de 25 de ani în tratatele europene. Pornim de la Tratatul de la Maastricht din 1992, care la art.130 precizează că politica Uniunii Europene trebuie să atenueze deosebirile dintre regiuni, diferențele de șanse datorate dezvoltării întarziate, să creeze instrumente structurale și de politici economice naționale și comunitare corelate pentru înlaturarea diferențelor regionale izbitoare și să coordoneze diferitele surse financiare ale UE în interesul politicii regionale eficiente”. 

A urmat la 26 mai 2003 Regulamentul Nr. 1059/2003 privind instituirea unui nomenclator al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS) cu o valabilitate a clasificării de cel putin 3 ani. Clasificarea NUTS este un sistem ierarhic de împărţire a teritoriului economic al Uniunii Europene, în scopul de a colecta, dezvolta și armoniza statisticile regionale ale UE, de a elabora analize socio-economice asupra regiunilor și de a proiecta politicile regionale ale Uniunii.

Ierarhia NUTS este divizată în trei categorii: NUTS1– între 3 milioane si 7 milioane de cetăţeni; NUTS2– între 800.000 – 3 milioane si NUTS3– între150.000 – 800.000 de cetăţeni. Conform clasificării NUTS, rezultă 374 de regiuni de nivel 1 și 2 care se întind de la țărmul portughez al Atlanticului și până la Marea Neagră, din Malta până în nordul Finlandei. Clasificarea NUTS3 corespunde în România vechilor județe.

Ceea ce ne interesează în mod direct este clasificarea NUTS2, cea care va trasa viitoarele regiuni europene și care este folosită de Comisia Europeană pentru stabilire a eligibilităţii regiunilor de a primi sprijin financiar din Fondurile Structurale, prin această clasificare se va aloca cea mai mare parte a acestor fonduri de convergență.

Regionalizarea viitoare va însemna în primul rând debirocratizarea României și tăierea dependenței de Guvernul de la București pentru simple semnături ce țin pe loc investiții de infrastructură importante pentru comunitățile locale dinamice. În prezent, Clujul își ia soarta în propriile mâini și încearcă să acceseze fonduri europene pe care Guvernul Central i le refuză pentru construirea unui Spital Regional. Astăzi s-a semnat la Timișoara documentul de temelie a Alianței Vestului, prin care primarii a patru mari orașe din Transilvania și Banat (Timișoara, Arad, Oradea și Cluj) au creat o alianță care își propune să le conecteze prin autostrăzi și linii ferate de mare viteză. Pentru viitoarele proiecte, edilii nu vor să mai stea la mila Bucureștiului și doresc să obțină finanțare direct de la Bruxelles. Alianța nu poate fi suficient de puternică dacă nu aderă la ea și celelalte administrații locale precum Brașovul, Sibiul, Târgu-Mureșul, etc.

Bineînțeles că Puterea centralistă de Stânga în penurie de resurse este una extractivă și va crea psihoza ”cetății asediate”, dar propaganda naționalistă ieftină nu mai ține. Ardelenii vor dezvoltare economică și infrastructură ca în Occident. Viitoarele alegeri europene vor fi despre dezvoltarea pe regiuni și nu despre isteria centralistă și euroscepticism. Da, PSD se transformă pe zi ce trece într-un partid eurosceptic, anti-european, anti-dezvoltare, dar asta nu înseamnă că trebuie să tragă după sine pe toată lumea, cu atât mai puțin administrațiile liberale din Ardeal.

 Mihai Codruț Nanu

Sursa foto 1: https://en.wikipedia.org/wiki/Nomenclature_of_Territorial_Units_for_Statistics#/media/File:NUTS_2_regions_EU-27.svg

Distribuie dacă îți place!
Loading...
loading...
  1. Regio… Brasovul poate si va face aceasta inediat,,, Bucuresti – Brasov-Ghimbav direct

    Reply
  2. Adios Bukales Ciordiles! Free Transilvania!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.