Reprezentanţi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi, vor participa la proiecţia filmului „Another News Story”, la Braşov

Reprezentanţi ai Agenţiei ONU pentru refugiaţi, vor participa la proiecţia filmului „Another News Story”, la Braşov

Cu prilejul aniversării a 70 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor  Omului (10 decembrie 2018), reprezentanţi ai UNHCR (Agenţia ONU pentru refugiaţi) vor fi prezenţi la Braşov, săptămâna viitoare.

Zoran Stevanovic, purtător de cuvânt al UNHCR pentru Europa  Centrală, şi Gabriela Leu, purtătorul de cuvânt UNHCR pentru România, vor participa la proiecţia filmului documentar multipremiat „Another News Story”, în regia lui Orban Wallace (Marea Britanie, 2017) ce va fi proiectat la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, marţi, 11 decembrie, de la ora 18.00.

Publicul are astfel ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagoniști și specialiști din diferite domenii, și să rămână astfel conectat nu doar la actualitatea românească ci și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.

Evenimentul, unic în Europa, are loc în cadrul proiectului internaţional de proiecţie de film documentar KineDok, ce se desfășoară concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film organizat de aceasta.

La Brasov, KineDok se află la cea de-a patra ediție, ce a început pe 6. noiembrie, aducând săptămânal câte un film și invitați de seamă în fața brașovenilor.

„Another News Story” este filmul de debut al lui Orban Wallace, ce propune o perspectivă originală asupra crizei refugiaţilor din Orientul Mijlociu. Mergând pe urmele unui grup care pornește din Lesbos și traversează Europa în căutarea unui adăpost, Wallace adaugă un nivel neașteptat al reprezentării atunci când decide să-și orienteze camera deopotrivă spre refugiați și spre jurnaliștii de varii naționalități care îi urmăresc pe parcursul călătoriei.

Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR) a fost înfiinţată pe 14 decembrie 1950, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Agenţia este mandatată să conducă şi să coordoneze operaţiuni internaţionale pentru protecţia refugiaţilor. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. Colaborează cu guverne şi organizaţii non-guvernamentale pentru a se asigura că toată lumea îşi poate exercita dreptul de a solicita azil şi de a găsi refugiu într-un alt stat, cu opţiunea de a se reîntoarce acasă voluntar, de a se integra local sau de a se restabili într-o altă ţară. De asemenea, UNHCR are şi un mandat pentru a ajuta oamenii fără cetăţenie (apatrizii).

Începând cu anul 1950, UNHCR a ajutat zeci de milioane de oameni să-şi reia viaţa cu demnitate. Astăzi, peste 9,300 de angajaţi, în peste 123 de ţări continuă să ajute aproximativ 43,8 milioane de refugiaţi, strămutaţi intern şi apatrizi din întreaga lume.

Distribuie dacă îți place!
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.