blog-logo

Afaceriştii Crişan, tată şi fiu, puşi de instanţă să plătească în solidar peste 1 milion de euro

Afaceriştii Crişan, tată şi fiu, puşi de instanţă să plătească în solidar peste 1 milion de euro

Statul continuă demersurile pentru recuperarea banilor de la afaceriştii Alexandru Crisan junior si senior care, prin firmele pe care le detineau, au fraudat statul cu mai multe sute de miliarde de lei vechi. Crişan junior (foto) a dispărut din România şi a fost dar în urmărire internaţională.

Oamenii legii au descoperit mai multe „inginerii financiare” prin care cei doi au reusit sa fure statul prin firmele lor: Alexander Co. SRL, Alexander Trading International SRL, Sfinx SRL, Multitrade Company, Phoenix SRL, dar si prin Hidromecanica, UREX Rovinari sau RAUPS.

Hidromecanica si UREX, privatizate in favoarea lui Crisan, au fost devalizate de zeci de miliarde, iar transferul de proprietate a fost anulat ca urmare a nerespectarii contractelor.

Alte articole:   Polițele RCA se vând în rate, după ce prețurile au crescut masiv

Evaziune la Multitrade
Una dintre firmele folosite de Crisan pentru „sifonarea” unor sume a fost Multitrade Company. În perioada ianuarie 1999 – decembrie 2003 s-au facut controale pentru impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venitul din salarii, plata fondului special pentru invatamant si pentru persoanele cu handicap. S-a stabilit ca, prin Multitrade Company, Crisan a facut o evaziune fiscala de 35 miliarde de lei vechi, la acea vreme.

Din verificarea documentelor a rezultat ca in perioada respectiva societatea inregistra in evidentele contabile diverse cheltuieli cu serviciile. Pentru acestea, firma a prezentat facturi fiscale si contractele de prestari servicii.

Furnizorii de servicii erau angajati, se spune, pentru a prospecta piata interna si externa in scopul depistarii de furnizori si clienti, precum si pentru executarea de diverse activitati de intermediere.

Alte articole:   CSM: Noile restricţii nu se aplică instanţelor şi parchetelor

Contracte false

Contractele nu contineau insa date privind natura prestatiei sau tarifele percepute. Pentru a justifica cheltuielile facute cu aceste servicii, organele de control au solicitat celor doi Crisan sa probeze punerea in executare a contractelor de prestari si la ce au folosit pentru firma.

Multitrade Company n-a putut dovedi insa in ce au constat serviciile si termenele la care s-au realizat contractele. Organele de control au stabilit astfel ca serviciile nu se pot deduce fiscal la calculul impozitului pe profit. Evaziunea fiscala numai in aceste manevre financiare este de 9,6 miliarde de lei.

Marți, Curtea de Apel Braşov a decis irevocabil, într-un dosar deschis în 2013, ca afaceriştii să suporte parte din pasivul societăţii debitoare SC Multitrade Company SRL în sumă de 5.078.774 lei către creditorii Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului Bucureşti şi Direcţia Regională a Finanţelor Publice Braşov.

Alte articole:   PROIECTUL ordinii de zi al ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Săcele din data de 28 octombrie 2021

„Obligă pârâţii să plătească creditoarei AAAS Bucureşti suma de 250 lei cheltuieli de judecată constând în onorariu expert, iar creditoarei DGRFP Braşov suma de 573,75 lei reprezentând onorariu expert şi suma de 7,87 lei cheltuieli de publicitate în recurs. Respinge celelalte pretenţii şi menţine restul dispoziţiilor. Irevocabilă”, se mai arată în dispoziţiile instanţei.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.