blog-logo

Geograful brașovean Marcian David Bleahu, membru de onoare al Academiei Române

Geograful brașovean Marcian David Bleahu, membru de onoare al Academiei Române

Muzeul Casa Mureșenilor Brașov salută alegerea geografului brașovean Marcian David Bleahu ca membru de onoare al Academiei Române (secția de Ṣtiințe Geonomice).

Alegerea domnului prof. dr. MARCIAN DAVID BLEAHU în această funcție reprezintă un lucru remarcabil pentru Brașov, Domnia Sa alăturându-se celor 20 de academicieni brașoveni omagiați în anul 2016 în cadrul simpozionului „Mari geografi brașoveni” la Casa Mureșenilor.

În ziua de 28 iunie 2018 a avut loc Adunarea generală a plenului Academiei Române cu care ocazie, în urma unui vot secret, s-a acordat titlul de Membru de Onoare domnului prof. dr. Marcian David Bleahu, fiu al Brașovului, născut în 1924, personalitate binecunoscută pentru activitățile științifice în diverse domenii (geologie, geografie, speologie, ecologie) și o vastă activitate de răspândire a științei și culturii (conferințe publice, radio, Tv și publicistică).

În domeniul geologiei a activat ca geolog de teren timp de 70 de ani, făcând ridicări și publicând 51 de foi geologice din teritoriul României la diferite scări. Pe plan teoretic a fost primul care a intuit importanța cercetărilor în domeniul dinamicii litosferei în procesul de formare al structurilor tectonice. Împreună cu colegii italieni M. Boccaletti, P. Manetti și americani (B. Burchfield), a interpretat structura lanțului carpatic, realizând o sinteză de evoluție paleogeografică. Rezultatele combătute aprig de tectonicienii români, au fost acceptate ulterior de către aceștia, iar domnul Bleahu le-a prezentat în conferințe în țară și străinătate (Viena, Budapesta, Basel, Geneva, Potsdam etc.), culminând cu publicarea a două masive volume (Tectonica Globală, vol. I, pag. 624, vol. II, pag. 491).

Alte articole:   Dragobetele, fiul Babei Dochia, sărută fetele – Legende, tradiții și obiceiuri în această zi

Cercetarea de teren i-a dat posibilitatea să ia contact cu masive calcaroase ce l-au dus la studierea lor morfologică și hidrologică, implicit și a rețelelor de ape subterane, devenind astfel un pasionat speolog. A explorat și descris peste 130 de km de galerii de peșteră, săli și avene trăgând concluzii genetice. A ținut conferințe publice, Tv, radio, a publicat articole, studii și volume, unele de sinteză, altele de colaborare, fiind considerat ca Speologul nr. 1.

Este de relevat interesul pentru patrimoniul național al țării, realizând, în cadrul Institutului geologic al României, Muzeul Național de Geologie, o instituție muzeală de fală a Bucureștiului, mult apreciată și de cercurile științifice de specialitate de peste hotare.

Alte articole:   Alexandra Crivineanu propune iluminarea arhitecturală a Bisericii Buna Vestire

Activitatea de o viață în natură l-a împins la analiza relației omului cu ea, adică la principiile filosofice ale ecologiei. A fost un militant al ecologiei politice, înțeleasă nu ca luptă dusă în favoarea omului (de ex.: să scăpăm de deșeuri), ci în favoarea naturii (cum să nu încărcăm natura cu deșeuri și la o exploatare rațională a resurselor ei).

În calitate de senator al Parlamentului României a contribuit substanțial la stabilirea liniilor directoare ale legislației pentru ocrotirea naturii, iar ca o caracterizare a ei a prezentat, în revista „Țara Bârsei”, în anul 2002, nr. 1, pp. 177-189, obiectivele protejate (arii și monumente ale naturii) din județul Brașov.

Alte articole:   Două cutremure s-au produs în această dimineață în zona seismică Vrancea

Volumul „Privește înapoi cu mânie … Privește înainte cu spaimă” (apărut în 2001) trebuie considerat ca un manual al ecologismului militant. Tot dragostea de natură l-a făcut un neobosit drumeț, oferind celor interesați excelente ghiduri turistice.

Pentru omul de știință și cultură prof. dr. Marcian David Bleahu, acordarea titlului de Membru de Onoare al Academiei Române reprezintă o binemeritată distincție.

Elogiu redactat de prof. Ṣerban Dragomirescu, membru al Comitetului Naţional de Geografie (Bucureşti).

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate