blog-logo

G 4 – Statele Unite Economic ale Balcanilor

G 4 – Statele Unite Economic ale Balcanilor

În perioada 7 – 11 noiembrie, în Bulgaria, la Sofia și Ruse, a avut loc cel de-al treilea forum economic B2B România – Bulgaria, în organizarea Casei de Comerț Balcanice, cu sediul central la Brașov, a Ministerului Economiei Bulgare, a Agenției pentru Întreprinderi mici și Mijlocii și cu susținerea primului secretar Ivailo Marinov, al Biroului Economic din cadrul Ambasadei Bulgare la București, și a ministrului consilier Radu Moldovan, coordonatorul Biroului Economic din cadrul Ambasadei României la Sofia.

Atât forumul economic, cât și celelalte întâlniri la nivel înalt, susținute în această perioadă, se înscriu în proiectele strategice ale Statului Român privind Balcanii, cât și ca urmare a întâlnirilor la nivel de președinți de stat, precum și prim-miniștrii, ai țărilor din Balcani, ultima fiind la Varna în această toamnă, de creare a unui spațiu de complementaritate economică în Balcani, la care participă activ România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Grecia și, nu în ultimul rând, extrem de interesate, Turcia și Israelul.

O rețea economică a Balcanilor

La discuțiile din prima zi a acestui forum, au participat reprezentanți guvernamentali din cadrul Ministerului Economiei, personal diplomatic, o puternică echipă a municipiului București, Sector 6, condusă de primarul Gabriel Mutu, împreună cu secretarul Primăriei, Demirel Spiridon, precum și din partea Consiliului Județean Brașov, împuternicit special al președintelui Adrian Veștea, consilierul județean Andrei Marius Kadas.

Din discuțiile purtate și negocierile economice efectuate, s-a hotărât dezvoltarea unei piețe de en-gros în sectorul 6 din București pentru agenții economici bulgari, dar și producătorii direcți din Regiunea Transilvaniei, în special al Brașovului, acest proiect urmând să se realizeze printr-un parteneriat public-privat pe o suprafață de 28.000 de mp, la intrarea în sectorul 6 cu racorduri directe din centura Capitalei, precum și construcția unui centru expozițional la București, dar și racordarea viitorului Centru Expozițional Brașov la rețeaua Inter Expo Center, care va fi creată în Balcani. De altfel, la ultima întâlnire a țărilor care formează grupul INTERMARIUM, s-a hotărât crearea unei astfel de rețele strategice pentru zona Sud –Est, din cadrul acesteia urmând să facă parte Brașovul și Bucureștiul, Burgasul și Sofia, Tesalonicul, Belgradul, dar și Skopje. Rostul acestor centre expoziționale va fi acela de dinamizare a schimburilor economice între țările din această regiune.

Alte articole:   Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri în această zi de sărbătoare

Legături directe între Brașov și Burgas

O altă discuție care s-a purtat în cadrul formului este aceea de fructificare a relațiilor dintre Burgas și Brașov, fiind purtate discuții în acest sens cu cel mai mare operator de depozite tip cargo pentru a putea crea o legătură directă între Burgas și viitorul aeroport internațional de la Brașov, partea bulgară fiind interesată de această zonă, precum și de un parc industrial de tip greenfield, adicacent aeroportului.

Președintele Patronatului „United Business”, domnul Vecelin, împreună cu alte autorități locale și centrale, urmează să efectueze o vizită la Brașov și București în acest sens. A doua zi a vizitei la Sofia a constat în primirea delegației din București și Brașov la Primăria Triaditsa Sofia, unde părțile au hotărât să demareze procedurile de înfrățire între Sectorul 6 din București și  Sofia și practic putem spune că s-a făcut deja o înfrățire simobolică a capitalei bulgare Sofia, cu cea a României.

Excursii la preț redus pentru pensionari

O altă discuție importantă a avut loc în cadrul întâlnirii dintre președinții asociațiilor celor mai reprezentative asociații de seniori din Brașov, Florentin Giurgea, Georgică Boltinescu, Valer Vlădăreanu, Viorel Ghiorghiu, împreună cu președintele Casei de Comerț Balcanice, prof. dr. Liviu Pandele și consilierul județean Andrei Kadas, la Ministerul Apărării Bulgar, dar și la sediul celor mai importante structuri asociative ale cadrelor militare în rezervă și retragere din Bulgaria.

Alte articole:   Accident pe strada Hărmanului, duminică noapte

Cu această ocazie s-au purtat discuții privind încheierea unor protocoale pe termen lung între structurile cadrelor militare în rezervă și retragere, dar și civile, din Transilvania și București, privind dezvoltarea unor programe culturale, schimburi de vizite și, cel mai important, tarife scăzute preferențiale, atât pentru partea bulgară, pe timp de iarnă, în zona Brașov – Bran,  pentru care se negociază tarife scăzute cu hotelierii din Brașov și Bran, iar pentru vară, pentru litoralul bulgar, în special în regiunea Burgasului.

O notă aparte, în cadrul acestor discuții, a avut-o susținerea totală a Bisericii Ortodoxe Bulgare, care va acorda acces la tarif redus pentru pentru pensionarii români în unele din mănăstiri din Bulgaria, în special din regiunile Ruse și Burgas, dar și acces spre reciprocitate pentru preoții ortodocși și familiile acestora, în cele două regiuni.

O unire a celor două națiuni

În partea a treia a programului a manifestărilor de la Sofia, a avut loc primirea delegațiilor Casei de Comerț Balcanice, a Primăriei Sectorului 6 și a Brașovului, de către patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare, Preafericitul Părinte Neofit, precum și de o parte a Sfântului Sinod, precum și a ministrului Cultelor din Bulgaria. Întâlnirea a avut loc ca urmare a demersurilor firești, după primirea delegației bulgare, condusă de Mitropolitul de Ruse, ÎPS Naum, la ITO (Întâlnirea Internațional a Tinerilor Ortodocși) la Sibiu de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu.

Alte articole:   Ministerul Finanțelor: Datoria guvernamentală a României, la 50% din PIB în luna mai   

În cadrul discuțiilor avute la Patriarhia Bulgară, s-au stabilit două lucruri foarte importante pentru comunitatea ortodoxă bulgară și română, respectiv ca în Sectorul 6 din București, să se pună la dispoziție un teren pentru construcția viitoarei Biserici Bulgare din România, dar și a renovării în integralitate, de către Guvernul Bulgar, a Biserici Ortodoxe Române din Sofia. De altfel, primarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, în discuțiile avute cu Preafericitul Neofit a subliniat faptul că: „Pentru mine, personal, să unim cele două națiuni prin Ortodoxie este un lucru deosebit, care mă onorează, dar, în același timp, mă obligă.

Faptul că am obținut din partea ministrului Cultelor asigurările privind renovarea Bisericii Ortodoxe Române din Sofia, mă obligă în egală măsură, să fac aceleași gesturi de reciprocitate față de poporul bulgar”. În cadrul acelorași întâlniri de la Patriarhia Bulgară, au mai fost stabilite o serie de puncte de cooperare culturală, pe termen lung și foarte lung, între cele două națiuni. Vizita delegației s-a încheiat cu primirea oficială avută la sediul reședinței mitropolitane din Ruse de către Mitropolitul Naum, unde prin grija autorităților locale, atât a prefectului, cât și a primarului de Ruse, s-au creat pentru pensionarii brașoveni și bucureșteni facilități excepționale privind petrecerea timpului liber, dar și pentru cumpărături. Aceste lucruri urmează să se desfășoare însă numai prin intermediul asociațiilor de seniori și în cadru organizat.

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.