Cât vor plăti brașovenii alocația de hrană pentru copiii la grădinițe și creșe

Consiliul Local Brașov va aproba la următoarea ședință de plen cuantumul alocatiei zilnice de hrana, a costului mediu lunar de intretinere si a contributiei parintilor/reprezentantilor legali pentru copiii care frecventeaza cresele din subordinea Serviciului Public de Administrare Crese Brasov

Serviciului Public de Administrare Crese Brasov, institutie publica in subordinea Consiliului Local Brasov, ofera servicii sociale specializate pentru cresterea, ingrijirea si educarea timpurie a copiilor în varsta de pana la 3 ani.

In cadrul Serviciului Public de Administrare Crese Brasov functioneaza un numar de 8 crese cu un total de 805 locuri.

Conform prevederilor legale în vogoare, Parintii/reprezentantii legali ai copiilor au obligatia sa plateasca o contributie lunara de întretinere pentru fiecare copil inscris la cresa si care beneficiaza de serviciile acesteia. Prin exceptie de la prevederile alineatului prevedent, consiliul local va suporta contributiile parintilor/reprezentantilor legali ai copilului inscris la cresa si expus riscului abandonului. Contributia lunara se calculeaza in baza costului mediu lunar de intretinere in cresa. De asemenea, costul mediu lunar de intretinere se calculeaza in functie de cheltuielile de intretinere, hrana si gospodarie, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale igienico-sanitare si altele asemenea, iar in cazul creselor private, inclusiv cheltuielile aferente platii salariilor pentru personalul angajat in cresa. Costul mediu lunar de intretinere se stabileste diferentiat, in functie de tipul cresei, respectiv centru de zi sau centru rezidential, si se aproba anual prin act administrativ al institutiei care are in administrare cresa. Nivelul costului mediu lunar de intretinere se revizuieste anual”

Contributia lunara de intretinere a copiilor inscrisi in unitatile in care se ofera servicii de educatie timpurie anteprescolara, suportata de parintii/reprezentantul legal al acestora, se determină in functie de cheltuielile de intretinere, hrana si gospodarie, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, materiale igienico-sanitare si altele asemenea, precum si de numarul de zile frecventate de copil in aceste unitati.

Valoarea contributiei se stabileste in urmatoarele cote procentuale si nu poate depasi 20% din costul mediu lunar de intretinere in unitatea publica in care se ofera servicii de educatie anteprescolară.

Venit mediu brut lunar cumulat al parintilor/reprezentantilor legali

Numar copii

Cota procentuala contributie parinti

Peste 700 lei

Un copil

20%

2 sau mai multi copii

10%

Intre 225-699

Un copil

10%

2 sau mai multi copii

5%

Costul mediu lunar de intretinere se stabileste diferentiat, in functie de tipul cresei, respectiv centru de zi sau grupe de educație anteprescolară infiintate pe langa gradinite, si se aproba anual prin act administrativ al institutiei care are in administrare cresa.

Costul mediu zilnic de intretinere pentru un copil se calculeaza raportand cheltuielile de intretinere (bunuri si servicii – cheltuieli de intretinere, hrana, gospodarire, obiecte de inventar, echipament si cazarmament, material igienico-sanitar etc.) la numarul zilnic de copii prezenti, rezultand un cost mediu de 26 lei/zi de copil prezent si un cost mediu lunar de intretinere de 520 lei/copil, corespunzator unui numar mediu de 20 zile lucratoare pe luna in care functioneaza cresele.

Venitul mediu brut lunar cumulat al parintilor/reprezentantilor legali

Numar copii

Cota procentuala

Cost mediu lunar de intretinere pe zi

Cost mediu lunar de intretinere

Peste 700 lei

Un copil

20%

5

100

2 sau mai multi copii

10%

3

60

Intre 225-699 lei

Un copil

10%

3

60

2 sau mai multi copii

5%

2

40

Conform H.C.L. nr. 600 din 15.11.2017, pentru anul 2018, alocatia de hrana/zi/copil, la nivelul Serviciului Public de Administrare Crese Brasov a fost stabilita la valoarea de 12 lei/zi/copil, iar contributia zilnica de intretinere pentru copiii ai caror parinti au domiciliul in alta localitate decat Municipiul Brasov si frecventeaza cresele din subordinea Serviciului Public de Administrare Crese Brasov a fost stabilita la 26 lei/zi/copil.

Pentru stabilirea alocatiei de hrana s-a tinut cont de urmatoarele aspecte:

  • 1. cele 8 (opt) crese din subordinea Serviciului Public de Administrare Crese Brasov au programul zilnic de lucru de luni pana vineri inclusiv, in intervalul orar 06,00 – 18,00.
  • 2. un copil nu poate ramane in cresa mai mult de 10 ore /zi,
  • 3. unui copil care frecventează cresa trebuie sa i se asigure hrana astfel incat sa nu se depaseasca valorile calorice impuse de art.17 din Ordinul nr.1955/1995 pentru aprobarea Normelor de igiena privind unitatile pentru ocrotirea, educarea si instruirea copiilor si tinerilor, respectiv un necesar mediu de 1300 de calorii pe nivelul grupei de varsta 1-3 ani, dupa cum este prevazut in tabelul nr.2 privind necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru copii si adolescenti.

4. Servirea hranei copiilor se face dupa urmatorul program:

  • a. micul dejun – 8,30,
  • b. gustare – 10,00,
  • c. pranzul – 11,30,
  • d. gustare – la plecarea copilului din institutie – 15,00-18,00 (constand din fructe + produse de patiserie; fructe + biscuiti, napolitane, etc.).

Frecventa copiilor in cresele din subordinea Serviciului Public de Administrare Crese Brasov este una fluctuanta, functie de anotimp, avand in vedere faptul ca varsta copiilor este cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, o varsta predispusa la imbolnaviri provocate de virusi si boli specifice colectivitatilor de copii cu varsta anteprescolara.

Astfel, frecventa copiilor in cresele din subordinea Serviciului Public de Administrare Crese Brasov, se prezinta dupa cum urmeaza:

  • in anul 2017 – pentru un numar de 8 crese, cu 805 de locuri, o frecventa medie anuala de 88,76%.
  • in anul 2018, pana la data de 31.10.2018 – pentru un numar de 8 crese, cu 805 de locuri, se inregistreaza o frecventa medie anuala de 85,60%.

Reducerea frecventei, inregistrata in anul 2018 fata de anul 2017, este datorata inscrierii la cresa a unui numar mai mare de copii in grupa mica si mijlocie, care in perioadele de acomodare in cresa si perioada de iarna lipsesc pe motiv de boala.

Stabilirea alocatiei de hrana la un minim de 12/lei/zi/copil, asa cum este prevazut în H.G. nr.904/15.10.2014 pentru stabilirea limitelor minime de cheltuieli privind protectia si promovarea drepturilor copilului, in cresele din subordinea Serviciului Public de Administrare Crese Brasov, presupune marirea necesarului zilnic de calorii si substante nutritive pentru copii, peste nivelul reglementat, avand in vedere ca, pe langa hrana primita in crese, copiii mai primesc o masa principala acasa in intervalul orar 18.00 – 20.00.

„Tinand seama de recomandarile cuprinse in adresa cu nr.8816/DGPDC/et/14.10.2015, emisa de Autoritatea Nationala pentru protectia Drepturilor Copilului si Adoptie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, se impune stabilirea alocatiei zilnice de hrana, pentru anul 2019, la valoarea de 12 lei/zi/copil”, se arată în referatul de specialitate transmit consilierilor locale spre analiză înainte votului.

Distribuie dacă îți place!
Alte articole:   Încă trei decese provocate de coronavirus. Bilanțul total urcă la 1.219
Loading...
loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.